Saturday, March 24, 2012

Happy birthday

 Happy Birthday
today is my birthday..umo je besr perangai cm bdak2 lg..aduyai...ape nk jd la dgn aku ni..huhu..aku tak tau nk ckp ape ag..HAPPY BIRTHDAY TO MYSELF..spe lg nk ucap kn kalo bkn dri sndri..td pon sowang je ucap spupu aku kakyong..hehe..thks kakyong..


tahun ni aku rse tak ramai wish first sbb ape?? sbb nyer aku kn deactivate fb because i want to focus more on my study...yeah maybe i've been addicted to fb..so i have shut my account down for awhile..i will on it back on my semester break..itu aku tak kisah lg..kawan baik aku and my family pon takde sorang yg wish..hebat kn?? hebat gile lah.. kn aku ckp aku golongan yg terpinggir..haa ape??  .ntah..thun lepas  pon sme je..beli kek kot tak silap aku tapi takde smbut ke ape just mkn sndri2 je la ye..aku potong sowang2 n mkn sowang2..but it's ok lah bende dh lepas kn...dulu ade la skali aku rse sambutan surprise dr kwn aku mse diploma dlu masa tu aku sem 3 ke 4 aku tak ingt sgt..ade surprise bday dieorg wat terharu nya aku time tuh..sbb first time tau aku rse cmtuh..tak pernah org wat aku cmtuh..time tuh kt hostel..skrg aku dh ambik bachelor degree campus dkt dgn rumah so tak duduk hostel akibatnya aku tak berapa kenal ramai orang dan orang tak kenal aku..huhuhuhu..

Tuesday, March 13, 2012

Dugong kalau naik darat


tajuk arini ialah surau. seperti yang kita ketahui surau adalah tmpat untuk orang yang beragama islam untuk mengerjakan solat tetapi disini di tempat aku belajar surau seperti tempat tidur dan tempat berehat dimana kita boleh lihat dugung-dugung atau ikan paus bersepah dari hujung samapi lah depan pintu.

aku tahu memng la surau tu best ada aircon sume siap kipas bagai tapi kalau nk tidur pon tepi2 la ckit bkn kt tengah-tengah dunia smpi nak kedepan pintu bagai..

lepas tu siap buat macam pasar cakap dari hujung sana sampai satu surau dengar..aku tahu kau excited nak cerita sgt sampai nak bagitahu sume orang tapi tengok2 lah tempat tuh kt mane bukan pasar ye..

tadi aku saje nak test bdak2 tuh bka lagu kuat ckit kt laptop aku die siap perli aku depan2..die cakap kn bising nye siap die pasang lgu kt hp die tapi pakai headset la an..

aku naik hairan jugak sebenarnya siapa yang buat bising sekarang die yg cakap mcm ckp kt pasar tibe2 die ckp aku bising..pastu aku saje buka zikir2 die ckp kn macam dengar kt radio IKIM la pasang lagu sedih2..

itu zikir bknnye lagu sedih (yg akhill hayy-hasbi rabbi dan lain2 zikir dari akhill hayy tuh)..ckp kuat2 dgn geng2 die..

punyalah perangai cam haram jugak..tak boleh ke die ckp elok2 kt aku tolong perlahankan voluma ke..ape nk jd dengan bdak2 skrg aku pon tak tau la..dh tak hormat senior..

Thursday, March 8, 2012

REVIEW BACK TO NATURE(MALAYSIA PRODUCTS) - NATURAL AND SHEA BUTTER SOAP (chinese bamboo & honey)




This is the description for the soap based on the back of the packaging and also on their website backtonature.com.my






Function – Detoxifying, Gentle Cleansing
Skin Types – Normal, Oily
Hair Types – Normal, Oily
Scent Type – Earthy, Floral, Citrusy
Emotional Properties - Soothing
Ingredients – Saponified oils of olive, palm, coconut, soybean, shea butter, purified water, glycerin, essential oils of lavender, sweet orange, spearmint, grapefruit, tangerine, litsea cubeba, cinnamon, lemon,  honey, bamboo charcoal, gardenia fruit extracts, vitamin E


All of the product from back to nature is 100% pure natural ingredient without any chemical. You don't have to worry about any chemical in their product. Their product do not contain any harmful chemicals or pollutants such as SLS, SLES, EDC, EDTA, petrochemicals, PARABEN, Borax or artificial fragrances.

Back To Nature is engaged in manufacturing and trading of Truly Natural Skin Care that are
  1. Good for your health with 100%  vegetarian ingredients.
  2. Good for your soul with no animal testing cruelty.
  3. Good for the environment with completely biodegradable and recyclable materials.





I have been using this for awhile and i love love and love this soap..it cost RM23.90..i think the price is really ok for the good quality of the soap. you must been wondering why i choose this soap, if you see their website or their shop they got a lot of soap all from natural ingredients. I choose the chinese bamboo & honey soap because the assistant at the shop said this soap have lot of lather compare to other soap and people like this soap. Also because i don't read the function at the back of the packaging so i just take it..haha..The long story is actually i have been looking all type of the soap but i am only looking at the ingredient without noticing above the ingredient is the function of the soap. I am really care what is the ingredient in the soap or in the shampoo or facial cleanser that i'm gonna used on my dry sensitive skin.


Fortunately my skin is suitable with the soap.. i have a very dry sensitive skin and also eczema but this soap never dry up my skin. It also can be used to your hair and face. I've used it on my face and it doesn't dry my skin..awesome right??..that why i love this soap so much..i have used many other product but none of them suit me well, i find this one suit me the best! Before this i struggle so hard to find a good cleanser for my face and body because of my eczema, thanks to this soap i can now cleanse my body and face without worry that it can dry my skin. (updated 21/3/2012- i have try on my hair, for the first time it dried my hair but after using my mustika ratu conditioner my hair become smooth back. the 2nd and 3rd time i tried, it doesn't dry my hair,yeay and now i used it as my shampoo..now updated 8/4/2010 i feel that the soap doesn't clean my hair well cause now i get itchy scalp maybe because it does not really clean all the hairstyles product that i've used on my hair or is it just because i have eczema i don't know which is the cause but i cannot used it on my hair. It doesn't work anymore.Thanks to Loreal which have produced new product line SULFATE-FREE my hair ok for now cause i just bought it today..i will review it later) Can u imagine a dry skin use a normal skin type of soap, if i buy for a dry skin soap it must be very awesome one. What i am trying to say is that the soap is really good even dry sensitive skin can used it. After cleanse it feel squeaky clean. It also clean very well like other normal soap do. As you can see above the soap is in square shape i have cut it into half to make it easy to hold during shower.









When i buy the soap they don't used plastic but they used a paper wrapping like above picture. They really are an earth friendly product. I also want to used other back to nature product and if i have used it i will give a review on it ok.

Pros and Cons of this soap

  1. 100% natural ingredient
  2. doesn't dry your skin
  3. have a lather like normal soap
  4. the soap is in square make it hard to hold ,you have to cut it into half.
  5. you can also buy from their website 
  6. Squeaky clean your body 
  7. doesn't irritate my eczema
  8. can be used as shampoo as well 
Overall i really love this product so much! and i recommended it to all people who have very dry sensitive eczema skin to use this product and for all who love organic or natural product.

Will i buy it again?? Definitely.

For more info: Check out their facebook, and don't forget to LIKE..

Wednesday, March 7, 2012

Soalan Sebelum Bertunang

Adakah si dia pilihan yang tepat? ada 10 persoalan yang perlu diambilkira.


1. Apakah wawasan hidupnya?
Setiap orang mempunyai wawasan dan cita-cita yang ingin dicapai dalam hidupnya. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai bakal pasangan hidup anda. Sekiranya anda dan dia mempunyai wawasan dan matlamat hidup yang sama maka perselisihan dalam rumahtangga akan berkurangan.

2. Bagaimanakah kefahamannya mengenai konsep perkahwinan?
Kefahaman serta tasawur atau gambaran yang jelas mengenai perkahwinan amat penting. Sekiranya kedua-dua pihak mempunyai kefahaman yang berbeza, umpamanya satu pihak menganggap perkahwinan hanya sekadar memenuhi tuntutan nafsu semata-mata, sedang satu pihak lagi memandang sebagai satu ibadah, sudah semestinya rumahtangga yang bakal dibina tidak akan aman daripada perselisihan dan pergaduhan.

3. Apakah sifat-sifat yang digemari dan tidak digemarinya?
Adalah penting bagi setiap pasangan mengetahui kegemaran pasangannya, apa yang disukai dan tidak disukainya kerana kadang-kadang perselisihan berlaku disebabkan kelainan kegemaran dan citarasa.
Sekiranya kegemaran setiap pihak diketahui terlebih awal mungkin perselisihan dapat dielakkan.

4. Apakah pandangannya mengenai anak pada tahun pertama perkahwinan?
Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai masa yang sesuai untuk menimang cahaya mata.
Sekiranya satu pihak belum bersedia sedang pihak yang satu lagi sudah tidak sabar untuk bergelar ibu atau ayah, pastilah kedua-dua pihak akan berasa tertekan dan perhubungan akan jadi tegang.

5. Adakah dia mempunyai masalah kesihatan atau kecacatan?
Masalah kesihatan yang kronik atau kecacatan semula jadi pada anggota badan tidak wajar disembunyikan.
Mengetahui adanya penyakit atau kecacatan tertentu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil.
Menyembunyikan penyakit yang kronik atau kecacatan yang mengaibkan boleh dianggap sebagai satu penipuan.

6. Adakah dia seorang yang suka bergaul?
Sesetengah orang suka bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat, mempunyai kawan dan kenalan di merata-rata tempat. Sesetengah yang lain pula suka menyendiri, tidak pandai berkawan dan sukar didampingi.
Orang macam mana yang anda cari?

7. Bagaimana hubungannya dengan ahli keluarganya?
Perkahwian bukan sekadar aqad yang mempertemukan antara dua jiwa. Sebaliknya perkahwinan merupakan hubungan kemasyarakatan yang mencantumkan antara dua keluarga atau lebih. Oleh itu bakal tunangan harus tahu status keluarga serta hubungan mereka antara satu sama lain. Hubungan kekeluargaan juga sedikit sebanyak menggambarkan keperibadian seseorang.

8. Apakah kegemarannya dan bagaimana dia mengisi waktu lapangnya?
Kegemaran serta cara seseorang memenuhi masa lapangnya juga memberi gambaran tentang wawasan serta cita-citanya dalam hidup ini.

9. Adakah dia aktif dalam mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau pertubuhan kebajikan?
Keaktifan dalam persatuan kebajikan atau pertubuhan sukarela menggambarkan dia bukan seorang yang sombong dan mementingkan diri. Orang yang hidupnya sekadar untuk memenuhi cita-cita dan wawasan peribadi semata-mata sebenarnya hidup dalam dunia yang sempit dan mati sebagai insan yang kerdil.
Tetapi orang yang hidup dalam perjuangan akan hidup sebagai insan yang hebat dan apabila dia mati namanya akan dikenang zaman-berzaman.

10. Apakah pandangannya sekiranya ibu bapa masuk campur dalam urusan peribadi atau urusan rumahtangga mereka?
Setengah orang menganggap rumahtangga adalah masalah peribadi yang terlalu khusus. Tiada seorang pun yang boleh masuk campur walaupun ibu bapa sendiri. Hal ini sangat penting diketahui oleh setiap orang yang akan memasuki gerbang perkahwinan. Apakah pandangan bakal pasangan hidupnya.
Adakah dia termasuk dalam golongan di atas atau sebaliknya seorang yang terlalu bergantung kepada kedua-dua ibu bapanya walaupun telah berkeluarga?
Apabila anda telah mendapat jawapan yang bersesuaian dengan apa yang dicari, maka teruskanlah hasrat anda untuk melamarnya. Begitu juga halnya dengan pihak yang dilamar.

Pastikan anda mengenali jejaka yang melamar itu dengan mengajukannya 10 soalan di atas.

sumber:seri kasih

Sunday, March 4, 2012

Terbuka??

tajuk hari ini ialah perlukah aku bersifat lebih terbuka..sebbnya hati aku ni btol2 dh tertutup untuk lelaki.. Serious aku ckp aku mmg dh parah... tapi jgn risau aku bkn lesbian ke ape..cuma hati aku tak terbuka pada kaum lelaki ni...mungkin sbb pengalaman aku pahit sgt..so aku assume sume laki cmtuh..walaupun hakikatnya bukan begitu tapi entah la..aku pun tak tau knp dgn dri aku ni...adakah aku perlukan bantuan?? aku dh cuba untuk ubah sikap aku tuh tapi susah sgt..lg stu smnjk kisah pahit tuh sume prinsip aku mngtakan bahawa kalo ade jdoh ade la takde, takde lah..sbb tu aku mls nk berusaha sgt..aku fikir kalau contohnya la kan aku dh keje sume, tapi masih mcmni aku nak mntak mak ayh aku carikan je jdoh untuk aku..

tadi mase klur dgn BFF aku pon, die suh aku buka hati aku..die ckp masa belajar ni la kne cari seorang..tapi aku ni tak pandai dan mmg hati tak terbuka lagi lah...hmm susah sgt..tak tau la knp..hmmm...harap korang doa2 kan aku semoga aku aku buka hati aku ye.. aku pon tak nk jd cmni tapi nk wat cmne...keadaan membuatkan aku jd cmni...doakan ye..

Friday, March 2, 2012

Aku weirdo

aku mmg weirdo pon...sbbnyer perangai aku ni lain tak mcm org lain...salah ke kalau aku lain dari orang lain?? salah aku ke kalau aku memamg macam tuh...maaf la kalo org yg sedang bce ni tak fhm ape yg aku mksd kn..tapi takkn aku nk cerita segalanya kn...aku mmg mcm tuh dari zaman skola cuma bila dh masuk U lagi menjadi2 lak...ntah la..aku tak rasa mcm nak ***** kalo ape2 pon aku wat hal sndri je..mungkin sbb mase kecik lagi aku dh masuk asrama kot..agknye..form 1 dh msuk asrama, kena buli dgn senior lak tuh..smnjak tuh aku mmg tak suka langsung dgn senior tak kish la walau dimana pon mmg aku tak brp baik dgn senior...aku ni jenis skali terkena aku akan lebih berhati seterusnya tak nk pisang berbuah dua kali..walaupun kadangkala bende tuh menyusahkan aku, aku tak kisah jnji aku tak sibuk hal orang aku tak kacau life org lain...aku lebih suka menyendri tak kisah walau dimana aku berada kecuali dgn mak ayah dan adik2 aku dan some of my closed cousin..tapi takpe aku dh berazam kalau aku dh kahwin inysaALLAH aku akn berubah cewah...hahahaha...tetibe je ckp pasal kahwin an ade calon ke?? haha..takde calon pon sape la nk kt aku nieh..but nevermind that we move to the next one ok...masa aku dok asrama form 1 dlu aku ni mmg jenis tak pandai cari kawan sndri mak aku jgk yg kenalkan masa daftar tuh..so dgn die lah aku kwn..hehe...pastu masa form 1 aku ni boleh dikatakan pergi mane2 je sowang2 pergi skola sowang balik skola sowang takde kwn pon takpe..aku boleh teruskan hidup..walaupun mase tuh pahit sgt yela umo baru brp an belasan thun tapi aku teruskan jugak..smpailah form 2 ke 3 tak ingat aku dapat kwn baru..kisahnya begini,

aku ingat lagi die tnye aku "best kan kalo takde kwn, dok sowang2 je, kalo ade kwn pon menyusahakan je menyakitkan ati je wat pe kan"..mase tuh die ade masalah dgn kwn die, semenjak die tego aku tu lah aku kwn dgn die dan aku lah yg selesaikan masalah die dgn kwn die tuh..semnjak tuh kteorg jd best fren bertiga.best je time tuh..aku rse happy..kteorg siap tiru watak dlm komik under18, aku jd ketua die yg gangster tuh dieorg jd dua kwn baik gangster tuh..haa sme mcm komik tuh la lebih kurang..

kembali semula kisah aku td, aku ni jenis cekal dan tabah dlm menghadapai rintangan INSYAALLAH la (doa2kan aku ye) ..tak kisah la ape, prinsip aku janji ape yg aku wat tak bertentangan dengan syariat islam..itu mmg prinsip aku..lain org nk ckp2 belakang kira..jnji aku tau sape dri aku...aku kena kuatkan diri..dan sampai sekarang aku begini...kalau kisah cinta pon aku masih kuatkan dri..cthnya masa aku sedih dlu sbb clash kn..sbb org tuh curang aku tetap cekalkan diri tabah..aku bukan la sedih sbb aku clash yg aku sedih ya la sbb die tak merayu pon nak blk dgn aku mse aku mntk clash boleh je wat dek...nmpk ketara sgt kn die tak syg kt aku...mase tuh boleh dikatakan aku byk berdoa dan redha je la..biase la manusia bile dah sedih kita akan lebih ingat pada ALLAH..aku tiap2 ari terpaksa bce yasin sbb nak kuatkan hati aku bersama2 dgn tangisan aku yg tersedu-sedu. hati aku mse tuh rapuh dan sakit sgt ..alhamdulillah aku ok lpas tuh..tapi ambik masa jgk la (ala cinta monyet je pon)...pastu dlm thun 2009 plak aku ditimpa penyakit eczema yg sgt truk hanya ALLAH je fhm perasaan aku mse tuh..aku rasa masa tu kan, itulah UJIAN yg paling mencabar ALLAH bg kt aku...masa tu baru aku faham perasaan org sakit kulit ni macammana, macammana perasaan orang yang cacat, macammana perasaan org tgh sakit truk..biase la org sakit mestilah nak mrh je kan..hampir aku berputus asa dalam mencari penawar tapi alhamdulillah bersama sokongan keluarga dan kwn2 rapat aku ok...aku berdoa semoga aku tetap tabah dalam menghadapi dugaan...

ingat ALLAH takkn bagi ujian melebihi kemampuan hambanya..sape2 yg sedang dilanda UJIAN tabah dan bersabarlah ingatlah bahawa ALLAH menyayangi anda sbb tuh die bg ujian..aku pernah dgr ceramah kdg2 ALLAH die rindu nak dgr tangisan dari hambanya sbb tuh die turunkan UJIAN pada hambanya..pada sesiapa kt luar tuh jgnlah berduka..teruskan tabah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...