Tuesday, July 31, 2012

Harapan



kenapa la aku ni cepat sangat nak mengharap pada sesuatu yang tidak pasti....suatu masa nanti pasti akan tiba, mungkin masanya bukan sekarang...tapi insyaALLAH suatu masa nanti..korang semua doa2 la semoga aku akan lebih berharap pada ALLAH..bukan meletakkan harapan pada manusia..

jom la dengar lagu nieh..


lagi satu lagu yang nieh..best dari cerita tv3 dejavu di kinabalu,.best cerita tuh..sape2 yang tak tengok, tengok kat tonton.com.my..jom dengar

Friday, July 20, 2012

Account kena hack:UPDATED

sape2 tahu macamne nak block blog lain yang kita tak pernah follow?? korang nak tahu ade ke aku baru je buka aku punye dashboard tibe2 ade gambar ""NUDITY" astagfirullah. aku pon pelik eh blog mane pulak yang aku follow ade bukan2 nieh..dah la esok nak puasa..nak masuk bulan ramadhan aku diuji pulak dengan bende macamni..aduyai..camne..TOLONG..TOLONG..SAPE2 YANG TAHU??SILA COMMENT DI BAWAH POST NIEH...aku tak pernah follow langsung blog2 yang bukan2 ni..account aku dah kena hack la kau rasa..aduyai..geram pulak aku..sape2 yang tahu tolong la..ye..camne NAK BLOCK BLOG LAIN YANG KITA TAK PERNAH FOLLOW?? HOW TO BLOCK OTHER BLOG THAT I NEVER FOLLOW?? how did it can appears on my dashboard..please guys HELP ME PLEASE??

UPDATED: ALHAMDULILLAH sekarang dah ok balik..maybe sebab aku dah tukar kata rahsia emel aku sejurus selepas kejadian..huhu..

Friday, July 13, 2012

Berat badan

assalammualaikum,

hai sume,cerita hari ini ialah bila aku nak turunkan berat badan?? hohoho..tajuk yang agak sensitif jugak lah kan..huhu..mesti sape2 yang tak kenal aku membayangkan aku ni gemuk gile an..takde la gemuk gile..tapi ikut BMI = BODY MASS INDEX kire aku overweight la..huhu..


ceritanya bermula begini dulu masa aku lepas SPM= sijil penilaian menengah..aku memang bertekad nak menguruskan badan..huhu..aku beli buku diet dengan exercise (aku beli majalah rapi tiap2 bulan) , aku ikut cikit2.. aku jaga makan, nasi aku makan sekali sehari..bayangkan..hohoho..aku exercise sume tapi aku exercise dalam rumah je...dalam 2 bulan turun la 1 kg..hahaha.(ok la jugak kn daripada tak turun langsung) tapi mse tu aku tak overweight lagi..so kire ok la jugak..kire memang aku berjaya la kurus time tuh..kemudian aku gemuk balik..hohoho..berat aku naik balik time bile..nak tau tak?? jap lagi ye..masa aku sem 1 diploma memang aku kurus la an..sampai baju yang kawan aku bagi pinjamkan aku muat..time tuh memang aku tak caya aku dah kurus sebab aku still pikir aku gemuk..gile weh aku muat baju yang die pinjamkan..gile la..

ok cerita yang aku naik berat badan, time mak ayah aku pergi haji la aku mula membesar..time tuh ceh konon aku ingat aku dah kurus tak yah exercise la an..disebabkan mak ayah aku pergi haji aku dan adik2 aku tinggal dengan wan = nenek kat kampung. Korang nak tau wan aku kalo masak memang la sedap..santan die memang kaw la (untuk masakan yang bersantan)..time tuh pulak aku lupa nak diet an..dok kampung sume lupe..mak aku balik haji je tengok aku sihat je..hahahahahha..maknanya wan aku bagi makan cukup la tuh..kui3
(click for a bigger view)

masuk sem 2 memang la dah naik berat badan..naik sem 3 lagi berat makan lama makin berat sampai la nie..pastu aku pon bile ek tahun bile tahun lepas ke tahun 2010 aku lupa, aku bertekad nak turunkan berat badan sekali lagi..kali ni aku jogging kat taman2 dekat dengan rumah..petang2 je mesti aku pergi..sebab aku dah lama tak jogging,takut jantung terperanjat so mula2 aku jalan2 dulu..hari kedua jalan2 lagi sampai la dah masuk beberapa hari aku jalan dengan pantas pulak..dan akhirnya aku jogging sambil jalan..and lastly aku jogging satu taman..gile lah..pencapaian yang terbaik lah weh..korang tau taman kt klcc aku jogging 3 kali round tanpa henti..gile la time tuh..punya la determination aku time tuh kuat gile..aku turun 2 kg kot..sebab pastu ramadhan..berat aku lepas ramadhan gile lah turun 5 kg kau hambik..time ramadhan aku takut nak jogging takut tak bermaya so aku memang tak jogging langsung, exercise pon takde..yilek..last2 aku jadi la macam ni dok rumah makan tido,makan tido membesarkan badan je..huhuhu..sekarang ni aku tak exercise, cuma jaga makan cikit2..tu pon dah kire baik la tuh..hehehehe..

(click for a bigger view)


tadi aku tengok kat youtube cara2 exercise tu yang aku teringat balik, aku ingat daripada aku membazirkan duit beli baju la, tudung la, kasut la..skin care la..haircare la..baik aku membazirklan duit aku ke arah fitness pulak..baru aku dapat kesedaran sekarang..aritu pon kawan aku ade cakap die pernah jogging time puasa turun berat badan die..tapi buat pelan2 la..jangan beriya2 pulak an..kang daripada puasa terus jadi lain pulak..aku ingat aku nak cuba turunkan berat badan..aku cakap cuba je..hehehe..biasa la takut kang tak jadi..adik aku kerap kali cakap'' akak ni asyik cakap nak exercise nak kurus la je tapi tak buat2 pon''..huhu..

ok..jumpe lagi sume..


Thursday, July 5, 2012

REVIEW BACK TO NATURE (MALAYSIA PRODUCTS)- NATURAL AND SHEA BUTTER SOAP (FRENCH LAVENDER & OATMEAL)

assalammualaikum,

hye again,ok for previous one i have review about BACK TO NATURE Chinese bamboo & honey now i want to review about another soap from BACK TO NATURE which is FRENCH LAVENDER & OATMEAL. Sorry i took a long time to review another product. I have finished using the soap and now i am using their soap again but another type but i will review it later after i have finish using it.


  This is the description of the FRENCH LAVENDER & OATMEAL:

Function – Gentle Cleansing, Complexion Brightening
Skin Types – Normal, Baby, Sensitive
Hair Types – Normal, Dry
Scent Type – Floral
Emotional Properties - Soothing
Ingredients – Saponified oils of oatmeal infused olive, shea butter, palm, coconut, sunflower,  purified water, glycerin, essential oil of lavender, oatmeal, vitamin E, honey, rosemary extract
All of  the product do not contain any harmful chemicals or pollutants such as SLS, SLES, EDC, EDTA, petrochemicals, PARABEN, Borax or artificial fragrances. Back To Nature is engaged in manufacturing and trading of Truly Natural Skin Care that are:
  1. Good for your health with 100%  vegetarian ingredients.
  2. Good for your soul with no animal testing cruelty.
  3. Good for the environment with completely biodegradable and recyclable materials.
Their soap are made cold crafted, means that  it is a  traditional practice of soap crafting that takes fresh, specially chosen flower and plant oils, gently warmed to their natural melting points, and then slowly mixes them with an alkaline solution. As the mixture thickens and cools pure essential oils, flower extracts and other beneficial ingredients are added to produce a final product that is gentle to the skin. Because no additional heat is applied once the oils have been melted, this unique method of soap crafting is often called the " cold crafted' process. 



As always i have cut the soap into two. Their price now have risen up according to the type of the soap but because i bought it before so the price is RM23.90 but recently i bought another soap the price is about RM25. Luckily the have discount until September if I've not mistaken.huhu..i bought it from The Mines Mall but if you're too far or too lazy to go to their shop you can buy it online from their website.



This soap is different from the Chinese bamboo & honey soap that i have used before because it is very gentle. I think it is too far gentle for my skin though, when i used it on my face it doesn't really clean my face well compare to Chinese bamboo & honey. The Chinese bamboo & honey leave my face feel squeaky feeling, which i am really ok with it but i don't want my face to be squeaky i afraid if my face appear some eczema it can't tolerate, that's why i move to this soap, hmm maybe because the chinese bamboo & honey is for normal/oily skin ( the Chinese bamboo & honey never irritate my skin i just don't want the squeaky feeling if my face have eczema, i said if. Alhamdulillah now my face don't appear any eczema). I forgot to mention, this soap can last up to 2 month..



 Although this soap don't clean my face well, I just used it to clean my face and body until it finished. Now i bought another soap from their line again which is honey & Italian lemon but i will review it later ok..Maybe this soap is suitable if my face appear some eczema, i said again if ..sometimes it is depend on the person skin it self, well you have to try it whether is is suitable for your skin or not. Never rely on others opinion 100%, your skin is different and only you know which one is good for your skin right in order to do that you have to keep trying until you've find what is suitable for your skin. Never move on to another product just because you're influence by their commercial on media. Stick to product that really does awesome on your skin. hehe..It was just my opinion..=)


Will i but it again? Of course..

 ok, take care for now..see you'll later..

Tuesday, July 3, 2012

Projek aku UPdated : Cat cage

assalammualaikum semua,

amacam hari anda semua hari ni? ok ke? aku ok je..huhu..ok kan post aku yang lepas aku cerita pasal projek aku kn, projeknya ialah sangkar kucing..yeay..yeay..dah siap..dah siap 2minggu yang lepas tapi baru harini aku ade mood nak taip..huhu..aku pon tak faham dengan diri aku ni sekarang macam dah malas nak update blog..i don't know why..adakah aku rase takde sape baca..maybe jugak..kalau ade orang tengok pon maybe sebab review product yang aku buat..hehe..kan..kan..

gambar sangkar kucing tuh aku tak ambik2..mula2 masa siapkan sibuk aku nak uploadkan kt facebook la nak tunjuk aku buat sendiri sangkar kucing tuh tau..mesti korang tak percaya kalo aku tunjuk gambar die nnti..makcik aku cakap ''nak wat sangkar rimau ke?'' huhu..macam2..aku memang buat besar sikit dari biase..hohoho..oleh kerana aku teramat sayangkan kucing2 aku. Aku kalau dah berazam atau orang putih cakap aku kalau dh ade determination memang aku buat, bukan sekadar cakap kosong. Aku tak nak ade lagi anak2 kucing aku yang mati kena langgar atau orang ambik. Aku tak bleh, sedih tau tak..hati aku ni sedih kalau salah sekor mati atau hilang. Bayangkan depan mata aku the muss kena langgar, pastu kematian kucing yang sakit mot-mot..sedih hati aku nih..sedih sangat2..hanya orang yang sayang kucing je faham..kadang2 kalau teringat pon mesti nangis..tu yang aku tahan je tangisan aku kadang2 takut melampau, kalau nak nangis pon aku nangis jauh2 tempat takde orang.. do u understand how i feel??! if yes,thank god..if not.. bye2 lah.. hahahhahaha..

aku buat sangkar kucing tuh dengan keringat aku sendiri, 90% aku yang buat sendiri, ayah dan adik aku tolong cikit2 je..tapi berbaloi aku wat semua tuh..tengok lah nanti..mesti korang semua terpegun..mesti tanye nak order satu bleh? cewah..hahahhaha..


ha ni aku baru uploadkan..tgk2..huhu..tangga sume aku wat sendiri..bawah sangkar tu rumah hedgehog aku.. dalam die ade tempat cakar.. ni pon aku lom cantikkan lagi..nanti kalau anak kucing dah besar sikit baru aku masukkan kat dalam nie..dan letak tempat tidour die..terpaksa tutup dengan plastik biru tuh sebab takut hujan lebat masuk sampai dalam..

dalam tu ade patung tikus yang colourful untuk anak kucing main2 nanti..buat masa ni aku simpan tangga kat dalam..



bawah die ada roda,.roda tu senang nanti kalau nak alih2kan sangkar ni.

ni semua aku buat sendiri, aku yang potong kayu, ayah aku dok tengok2 je time aku wat, macam supervisor sebab time aku wat ni ayah aku dah pergi keje..huhu..balik2 tengok dah siap.adik aku tolong masukkan skru sikit2 not all of the screw ya dan wat drill cikit2 mostly aku yang wat. Time potong kayu dan masukkan skru leceh gak memerlukan kudrat yang sangat kuat tapi aku gagahkan juga diri aku, yang penting kena ada tools yang cukup if not beli kat kedai hardware. Selamat ayah aku dah ade drill, gergaji, hammer sume tuh.  Alat2 yang tak cukup aku beli sendiri ajak adik aku teman..huhu..memang penat buat sangkar kucing ni tapi berbaloi2..mane tau nak letak binatang lain pon bleh kan..amacam terpegun tak?? APA!? tak caya 90% aku wat sendiri, jangan pandang aku wanita yang lemah sebelah mata la weh..aku ni ganas gak, adik beradik aku sume laki2..of coz i can do it! bak kata pepatah '' DIMANA ADA KEMAHUAN, DISITU ADA JALAN'' i translate it to english '' WHERE THERE IS A WILL, THERE IS A WAY'' ok jumpa lagi..LUPA PULAK AKU TENGOK2 KAT INTERNET KT WEBSITE NI HOW TO BUILD A CAT CAGE

assalammualaikum..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...