Wednesday, April 28, 2010

Monday, April 26, 2010

Bengang


aku benci
aku tak suka 
fhm tak?! 
tak fhm sudah
aku malas nk
ulang lagi

aku tahu la 
apa yang aku buat
aku bukan anak kecil
yang perlu di fahamkn
kau ckp senang sbb kau
dh ada, siap ada dua
tp ada kau fikir
perasaan orang yang
betol2  syg kt kau tu
tidak kan?!

pastu kau nk ckp 
kt aku mcm2 la
hello sape yang patut ingtkn
pd sape
tgk orang dulu la
buka mata tuh
buka hati
kau jangan buka hati 
kt bende lain jew
aku dh boring
aku dh bosan 
dengar cerita kau
banyak kali

ckp kt aku tak pyh 
tunggu la ape2 la
eh hello 
ckp ckit
aku tunggu sape?
kecoh jew kau
aku takde sape2
nk tunggu sape plak
tp ade satu yang aku
tunggu
iaitu aku tunggu 
bila aku bleh dpt
ank kucing
warna putih sekor
kau tak pyh nk 
ckp2 kt aku lg la
buat aku lg
bengang!!!


Thursday, April 22, 2010

Thanks thifa


Aku sj nk test hp bru ni jap..muffin kwn baikku kasi smpena birthday aku..

Wednesday, April 21, 2010

Blogger+Muet+praktikal

seperti yang korang lihat skrg aku dh perbaharui blog aku...dh decorate cntik2 n comel2 ckit...Thifa yg ajr...ehhehe...thks Thifa...aku pon bkn tau sgt sbnrnyer...alhamdulillah dh comel ckit..rse cm nk slalu melawat blog plak..hehehe.. aku lupa nk cerita aku skrg tgh menjalankan latihan industri kt UPM (University Putra Malaysia)...minggu depan abis la praktikal kt c2...tak sabarnya nk abis praktikal..boring la..sbb student skrg kn dh exam so tak byk keje sgt dh..dlu time student sibuk wat experiment ok la...aku pon sabtu nie 24bh april 2010 kne ambk exam MUET...aduyai...malasnye..hehehe...tak pe lah aku tawakal jew la...huhu...nk kata aku blaja rajin tak pon..kalo aku blaja rjin cm aku blaja spm dlu..gerenti aku dpt band 4 and keats...cewah..poyo2 jew...aku pon tak yakin sgt dgn MUET sbb aku tau..aku tak rjin sgt...so we'll see..tp aku takde la tak usaha langsung..aku ade wat latihan sume...spe tak takut exam weh...huhu..but aku bru abis stu bku...stu bku jew...tuh pon 5 latihan jew ade dlm bku tuh..huhu...i am really relying on that book 100%...hope i can make it...doa2kn aku ye...hehehe...

Tuesday, April 20, 2010

Gagak Tam


ni kisah binatang peliharaan aku jgk...pasal burung...burung ape? burung gagak...ha burung ape? burung gagak..hmm burung ape? burung gagak...burung ape? burung gagak...ye ALLAH korang nie tak cye plak...betul aku pernah bela burung gagak...kisahnyer mcm nie...adik aku bru blk skola tetibe die nmpk ank burung gagak jtuh dr sarang...bdn die dh kne gigit dgn semut api....adik aku tolong la bwk blk...slamat aritu adik aku pkai topi...die bwk burung tuh dlm topi die..alhamdulillah ade hikmah adik aku bwk topi aritu...jd semenjak tuh TAM membawa cahaya kegembiraan ckit dlm hidup aku...yelah dh lame tak bela binatang...aku n adik aku yg jge die...bg die makan..kdg2 ayh aku pon bg jgk...cuma mak aku sowang tak ske..sbb die asyik memekak mntk mknan...hehehe...kalo korang nk tau...kn anak burung bukan korang ltak mknn kt tepi then die bleh mkn sndri...tak bleh...korang cbe tgk national geographic pasal burung or mane2 dokumentari lah kn mak burung tuh yg bg mkn..btol tak...tp ada cara die..bukan bg mcm tuh jew..kte kne bg smpi ank tekak die..kne jolok smpi tekak die...mcm tuh la caranya...sbb tuh la mak burung bg mkn ank die die akn masukkn paruh die kalau korang perasan la...tp bg org tak sayang haiwan tak perasan kot...masa aku kecik2 aku penh jgk menyelamatkn ank burung..tp sama jgk cm crite kucing aku..die mati..time tuh aku tak tau die mkn ape..n cara2 nk bg mkn..lgpon burung tuh bukan burung gagak tp anak burung tiung...kalau burung gagak lg senang nk bela sbb die sume die makan..kau bg jew die mkn..tp kadang2 kalau bg die mkn die akn muntahkn blk..mungkin die dh kenyang...n satu ag..korang kalo nk bg die minum air jgn bg cm manusia minum air lak...bg dua tiga titis jew...mampos la die kalo korang bg byk2...hmm aku nk share kisah aku bela..mne tau nnti spe2 ade terjumpa ank burung bleh try bela...burung gagk yg aku n adik aku ble nieh special jgk...kalo blk kg pon kteorgh bwk jgk..masa die kecik ag kn tak bleh terbang so adik aku ltak kt dlm gayung jew..hehehe..n time tuh kaki die masih tak bleh nk jalan...so ltak dlm tuh die diam jew...hehehe..kteorg bela die smpi besr...kteorg namakan die TAM...so bile panggil TAM jew mesti die sahut blk...bile die dh besr kaki die pon dh kuat...kteorg ltak die kt dlm sangkar pula...mne ntah ayh aku dpt sangkr tuh aku lupa plak...masa nie...die dh leh mkn mknn die sndri ckit2...burung gagak nie special sbb dr kecik kteorg bela smpi lah besar...n kalau blk kg pon bwk dlm kreta...dlu masa die kcik bwk dlm gayung n pastu bg la selimut ckit tkut nnti sejuk...skrg die dh besr ltak dlm sangkr n tutup sangkr tuh dgn kain...tp agak busuk...huhu..sbb taik die kot...ha masa kecik adik aku yg mandikan die...bile die dh besr die bleh mndi sndri...ltak jew air kt depan die..die tau la...nnti die mndi dgn sndrinya... disebabkn burung gagk nie dibela oleh manusia so die tak bape reti nk terbang...adik akun aku pon train la die smpi die leh fly...adik aku lari2 smbil bwk mknn n die kjar pastu dpt terbang ckit2...lame2 die dh leh terbang tinggi..mule2 tuh die cm takut nk terbang tinggi..tp sbb umah aku kn 2 tingkat..aku try la panggil die dr ats..smbil nk bg mkn...mule2 die cm takut2..die dpt naik ckit2 jew...pastu dh lame2 smpi ats bumbung..haa bile dh bleh terbang die mula la berak merata2..mak aku bising sbb die berak merata2..huhu...yg specilnyer bile aku panggil " TAM come to Tia...die g terbang naik ats pale aku..aduyai...tu lah kenangan yg terindah aku bersama TAM...kteorg mmg dh biase kn TAM dgn english...binatang sblum nie pon sme...tu yg die fhm...even kteorg dh lepaskn die tak ltak dlm sangkr die ttap tak terbang tmpt len..ade jew kt umah tuh...ok kish sedihnye mak aku dh tak tahan TAM berak merata2 and die tak nk terbnag dgn kwn2 die mcm burung gagak lain so kteorg terpakse ltak TAM tmpt len...lebh kurang cm crite kucing TEH kn...ayh aku g ltak kt dpen restaurant gak..huhu...tmpt byk gagak dtg biar die bercampur dgn burung gagak lain...mule2 bile kteorg lalu c2..mmg nmpk die ade..tp lame2 die dh takde maybe die dh ikut kwn2 die terbang jauh kot...masa kteorg lalu c2..kteorg bkn tak nk panggil die...tp tkut ade manusia len yg nmpk...nnti die tangkap lak..nnti dieorg ckp burung gagk nie jinak pastu nk ambk...tu yg kteorg kalo lalu diam2 jew takde panggil TAM pon...skrg TAM dh takde...dh bahagia bersama kwn2 die kot...kdg2 pg2 kn ade burung gagak  sekor kn die hinggap kt depan tiang umah aku..die bunyi2...maybe tuh TAM kot..aku pernah panggil TAM die bunyi2 gak..tp die tgk jew pastu die terbang blk..maybe die singgah jew kot...pastu terbang blk dgn kwn2 die...aku tak pasti TAM ingt lg manusia penh bela die dlu...

Monday, April 19, 2010

Putih dan Hitam yang ku rindu


aritu kt facebook...aku ade nmpk ssorg meletakkn gmbr kucing sbgai primary picture die...sebijik cm kucing aku...aku pun teringat la kt kucing yang aku pernah bela...kisahnyer begini berkisarkn 11 atau 12 tahun dlu, dlu aku ade bela kucing 2 ekor....sekor tuh putih sekor lg hitam...hitam tuh ank kpd putih...mmg sume hitam bdn die... putih dan hitam la satunya2 kucing yg aku bela hidup smpi besar...sblum nie dh byk aku bela ank kucing or kucing yg dh besar tp ade yg sakit dan mati..ade jgk yang hilang...yg putih ni lg special sbb aku bela die dr kecik ag...dlu ade kucing liar beranak kt umah lama aku...sekor ank die tertinggal...sbb die nk alihkn ank2 die gara2 aku dh tau tmpt die ltak ank die..tu yg die alihkan...tp ade tinggal sekor....walaupun masa tu TEH liar...yelah mak die kn liar...so ank die pon jd liar skali...aku nk ambk TEH yg kecik waktu tuh pon ssah...tkut gak aku..aku pon gne la kain...takde la die cm nk menakutkan kau dgr suara kecik die tuh...korang tau la kucing kecik kalo liar cmne kn..nk pegang pon ssah...tuh yg aku rse die special ckit..drpd byk2 kucing yg aku bela..aku tak ingt sgt cerita nieh sbnrnye..adik aku yang ceritakn blk...pastu berjye la menjinakkn ank kucing tuh..aku bela smpi la besar...pastu die beranak dpt la TAM...tp itu pon dh brp kali die beranak bru lah ank die hidup sekor..yang lain mati tak silp aku...aku masih ingt lg TEH ade tnde kt kepale die...lebh kurang cm picture nieh..cuma kale sblah len..sblah kelabu sblah cm ade oren2 ckit..mcm tuh...sbb tuh kalo aku nmpk kucing wanra putih atau hitam aku mesti panggil TAM n TEH...aku rindu kucing aku...okey skrg kisah sedh plak...kteorg pindah la dr umah lama  KL ke umah bru kt selngr...bwk la kucing skali...pastu bile lpaskn jew dua2 trus lari menghilangkan dri selama bbrp hari...adik n ayah aku adik cri...pastu dpt la jumpa TEH atau TAM aku tak ingt...pastu dh lame2 bru jumpe sekor lg..kelaparan dieorg...huhu...tiba2 ade satu ari tuh..TAM tetibe cm kne sawan..rpe2nyer die dh diracun..aku syak cina depan tuh...sbb die slalu complain yg kucing aku nieh berak kt laman die...pastu tanam la TAM...slpas tuh demi menyelamatkn TEH dr diracun cina depan umah tuh...kteorg decide yg TEH ptt diletakkn kt mtpt len...ayh aku g ltak kt restaurant mamk berdekatan umah...tp kwsn tu kn byk anjing...jd bile kteorg nk cri blk TEH dh takde...samada dh lari ketempt len atau dh kne mkn dgn anjing pon tak tau la...menyesal la plak ltak TEH kt c2....sbb tuh bile nmpk kucing putih n ade tnde kt kpale die aku trus ingt kt TEH...kalo bleh aku nk cri kucing warna HITAM dan PUTIH skali lg utk bela...kalo sape2 ade ank kucing warna cmtuh bg la aku yew...aku mmg nk bela kucing tp mak aku tak bg sbb adik kn asma...so tak bleh..tp skrg adik aku dh besr ckit..dh bleh bela..tp aku plak ditimpa sakit..aku dh cerita kn aku sakit ape pd post2 aku yg lpas...tp Alhamdulillah, sakit aku dh berasnsur stabil insyaALLAH skrg aku dh bleh bela...doa2kn aku ye

Tuesday, April 6, 2010

Thanks thifa


Aku sj nk test hp bru ni jap..muffin kwn baikku kasi smpena birthday aku..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...