Tuesday, August 1, 2017

Konsultan terbaik aku

Assalamualaikum..



Cerita mengenai kawan aku si konsultan.

"pelan pelan kayuh" bak kata consultant aku dulu.. itu la ayat dia ajar aku dulu..

9-10 tahun dulu aku ada consultant yang selalu dengar masalah aku..Aku kenal dia dari YM (yahoo messenger). Zaman aku dulu, femes YM niπŸ˜….

Of course la dia lelaki bukan perempuan hokeh😁. Kongsi masalah dengan laki lagi best aku rasa dari kongsi masalah dengan perempuan. Feedback dia lain, solution dia pun lain. Especially kalau dia matured. Hehe. Buat masa sekarang takde lagi konsultan baru, i mean yang matured macam dia.

Bagi aku dia ala-ala macam Dr.Fadzilah Kamsah. Seriusly nasihat dia memang best gila! Tak tipu! Dia memang seorang yang matured. Aku suka dengar nasihat dia. Kadang dia bagi aku lagu untuk kasi aku cheer up dari masalah aku.

Sebab tu sampai sekarang aku ingat dia, i mean as a good friend. Masa dulu tu sebab aku macam dah suka plak kat dia kan.. so aku pun mula la menjarakkan diri aku.. cause i know my limit..tambah aku pun malas nak susahkan dia lagi dengan problem aku yang bertimbun ni. So camtu je la.

Tapi kadangkala contact jugak dia cuma aku tak cerita masalah aku sangat just tanya kabar. Sekarang takde la tahun dulu-dulu je.

Even aku tak pernah jumpa dia pun, still boleh kawan baik. That's is real friend ship.

Dia kata nak belanje aku sampai sekarang takde πŸ˜…. Takpe la. Aku pun tak harap sangat pun sebab dia busy+ duduk johor.

Sekarang dah lost contact dah. Aku rasa dia dah bahagia siap ada anak. Good for you. Kata nak jemput aku time dia kahwin tapi tak jemput pun. Aku pun macam datang, dah la dia orang Johor. Memang tak la. Ok la itu je nak taip. Daaa πŸ™‹

Tuesday, July 25, 2017

Aku lupa

Dicopy dari Facebook

 Pesakit masuk dibawa MA.
'Kes apa?'
'PV bleed,' jawab MA. (Read: per vaginal bleed).
Dua org colleagues lelaki dh pandang aku.
'Nak suruh aku tgk la tu.' πŸ™„

'Alaaa xnak tgk PV bleed lagi dh hari ni plsss..' Mengadu.
Pastu colleague lain yg xtau cerita tanya,'kenapa? Siapa O&G oncall hari ni? Garang ke?'
'Xla.. Bukan sebab garang.. Fobia..'

***
Sebelumnya..

'Najiha, nak passover satu kes. Pt ni single. Last menstrual period 2 bulan lepas. Dtg complain pv bleed dgn lower abdominal pain. Darah dah soaked 3 pads. Deny blood clot or POC (product of conception). Katanya sexually inactive. Tapi sedara yg bawa syak dia gugurkan kandungan.'

Lepas colleague balik, mesin scan ditarik sambil menarik langsir. Mencipta ruang berdua bersama pesakit. Dengan harapan dia mahu bercerita.
'Adik, kita scan sket eh.' Ujarku kepada pesakit berusia belasan tahun itu.
Sambil memeriksa perut, 'Adik, adik dah kahwin?'
'Belum.'
'Adik ada boyfriend?'
'Ada.'
'Sorry saya tanya. adik memang xpernah 'bersama' lelaki ke?'
'Xpernah.' Menafikan.
Melihat scan finding, colleague dipanggil.
'Tolong double check jap.'
'Hmm kalau palpate perut, uterus at 20 weeks size. Well contracted.. scan uterus nampak besar tapi kosong.' Dengan mesin scan usang yg menanti masa, kami cuba menafsir.
'Xpela adik. Kita nak sample kencing eh.'

Setelah berkali2 datang dan soal pesakit, sedikit demi sedikit dia membuka cerita yg disembunyikan.
'Saya sebenarnya pernah kena tangkap basah.'
'Bila?'
'Bulan sepuluh tahun lepas.'
'Adik memang ada 'bersama' x?
'Ada..'
'Bila last sekali?'
'Bulan sepuluh tu la.'
'Ok saya minta izin periksa bawah eh? Adik hilang banyak sangat darah ni. Nadi adik laju sangat ni. Kita kena tahu punca.'
Akhirnya. Baru boleh proceed dengan further examination sebab pt dah mengaku sexually active.

***
Melihat vaginal tear, kesabaran mula menipis.
'Adik, adik cakap betul2. Adik dah bersalin kan?'
'Tak.. mana ada..' Masih menafikan.
'Adik xpayah tipu doktor. Adik ingat ktrg ni baru kerja sehari dua ke?' Colleague mula bersuara.
'Aah..'
'Pukul berapa bersalin tadi?'
'Saya xingat..'
'Adik bersalin kat mana? Baby mana?'
'Kat toilet..'
'Baby mana? Besar mana?'
'Saya xtahuuu. Dia lahir2 xmenangis.'

Marah.
Kecewa.
Sedih.
Sakit hati.
Semua ada.

Kenapa, adik?
Why???
***

'Aku xfaham betullah. Aku punya la bertahun2 tunggu nak anak. Wife aku berapa kali gugur. Tapi orang macam ni, senang2 je..' rungut colleague.
'Sebab Allah akan uji pada titik lemah seseorang..' ujarku perlahan.

***
Aku pernah terfikir.
Kenapa Allah bagi org2 yg xnk anak, dorang senang sangat mengandung?
Kenapa org yg bertahun2 berusaha demi gelaran seorang ibu, susah sangat nak mengandung? Kadang2 dah dapat anak, anak mereka ssh sgt nk survive..

Aku terlupa.
Yg Allah akan uji seseorg tu pada titik yg paling dia lemah.
Selagi x lepas ujian tu, selagi tu Allah akn uji.
***
Tanpa kita sedar,
Benda yg kita ssh sgt nk lawan suatu masa dlu,
Kita blh lawan dgn macho nya pada hr ini.

Kecik2 dulu maybe susahnya nak pakai tudung.
Tapi sekarang kalau keluar xpakai tudung, rasa mcm jln xde kepala. So Allah uji benda lain plak. Allah uji apa niat kita pakai tudung plak..

Atau kecik2 dulu susahnya la nak solat. Ayah kejar dengan rotan, baru nak solat. Sekarang, kalau x solat rasa mcm berdosanya hidup. So, Allah uji plak sudut lain. Allah uji plak susahnya nak solat awal waktu..

Hidup ni xkn berhenti dr ujian kan.
Cuma ujian tu je yg berbeza
Yg makin lama makin mencabar.
Yg makin lama makin menggugah iman.
***
Mcm kecik2 dlu pny la study sakan masa nk upsr.
Sbb rasa ssh nya la upsr tu.
Tapi bila dh umur 17 tahun nk amek spm,
Rasa upsr tu senang blh jwab tutup mata je.

Sbb..
Allah akn uji kita pd titik paling kita lemah.
Allah xkn uji seorg bijak pandai dgn soalan bdk tadika..

Kalau kita sorg yg kaki marah,
Allah Akan temukan kita dgn org2 yg akn asyk buat kita marah.
Utk tgk sejauh mana kita akan cuba bersabar demi Dia.

Sebab Allah nak kita lepas ujian tu.
Allah nk tgk usaha kita utk buktikan kita cinta Dia.
Kerna pada akhirnya,
Yg Allah nilai adlh usaha2 kita.
Struggle kita.
Air mata kita.
Kesakitan kita.
Utk capai redha Dia.

Sebab Allah nak tinggikan darjat kita.
Allah nak angkat kita ke level seterusnya.

Syurga tu kan bertingkat2.
Syurga paling bawah mestilah xsama dengan syurga paling tinggi, kan..

***
'The cure for pain is in the pain.'

Carilah jawapan di sebalik ujian.
Pasti kau bertemu cintaNya.
Dalam bentuk yg x kau sangka.

'Every next level of life will demand a different you.'



Maka di saat ujian,
Percayalah,
Kesakitanmu xpernah sia2.
Moga titis air mata menjadi saksi ke syurga.
Membawamu ke firdausi,
Syurga tertinggi yg diimpi manusia..
_____________________________________________

Korang tahu apa perasaan aku bila baca.. baru aku sedar..

Baru aku sedar.. hmm

Aku akui kadangkala aku terfikir kenapa rezeki aku dari segi pekerjaan tak macam orang lain..

Aku sedih..

Aku sedih kenapa aku tak dapat kerja yang gaji lebih macam orang lain.. kenapa aku asyik kerja gaji rendah je.. kenapa..

Kenapa.. kenapa..

Kenapa masa aku kerja dah elok masa tu la ujian datang.. walaupun aku tak berapa suka kerja tu tapi sebab cari makan.. aku sabarkan diri..

Tiba-tiba masa tu la ekzema aku naik mendadak.. naik kat jari aku.. dan semenjak itu ekzema kat jari aku seakan tidak akan pergi selamanya..

Sentiasa datang semula.. takkan sembuh..

Aku masa mula sakit kat jari tu sampai pakai glove masa nak shampoo.. (Alhamdulillah kini aku dah pakai shampoo 100% natural walaupun sedikit mahal)

Aku sedih.. tapi aku tak tunjuk aku sedih kat orang.. sedih.. impian aku macam hancur berkecai.. (mata masuk habuk pulak)..

Masa aku nak usahakan bisnes kek aku macam-macam jadi.. laptop rosak la..jalan aku seolah-olah sukar..

Lama tu i came to my senses that i maybe cannot be a pastry maker.. with my allergic contact dermatitis.. it's hard to do all the things myself.. especially with my finger..

So i telan the facts that i have to search for other job that suits me as an eczema patient.

Kerja lab? Jari aku kalau pakai glove tu sakit tau..if it triggers my eczema hmm.. so i maybe cannot work at the lab..

Aku sebelum apply kerja dekat Jobstreet aku fikir dulu sakit aku. Aku fikir dulu ekzema aku..boleh ke aku??

Boleh ke?? Aku khuatir ekzema aku akan naik..

Kalau kerja tu ade shift.. contohnya 3 shift.. shift yang waktu 10pm-7am tu.. aku boleh ke?? Tak effect ke ekzema aku?? Takut tidur tak berkualiti nanti ekzema aku naik lagi..

Walaupun sekarang aku dah terima hakikat bahawa aku ada allergic contact dermatitis..

Aku bukan sengaja.. sampai aku fikir hidup "orang lain macam elok je.. takde ujian macam aku.. bestnya hidup korang..dah ade career". walaupun deep down aku sedar ujian setiap orang berbeza..Aku tetap fikir

Aku satu habuk pun takda..

Cuma Alhamdulillah aku masih punya keluarga; ibubapa, adik beradik. Itu je yang aku ada..

Itu je..

Harta yang melibatkan duit, rumah dan kereta aku takde semua tu..(maaf habuk masih mahu masuk mata aku lagi..😒)

Aku rasa macam aku tak berguna pun ada.. aku takde apa-apa nak sumbang pada keluarga dan orang-orang yang memerlukan. Maksud aku dari segi kewangan.

I HAVE NONE.

Hmm maaf la berjela pulak penulisan aku.

Aku harap sangat aku dapat kumpul duit untuk hidup didunia sementara ni..

Harap aku redha sakit kat jari aku tu; allergic contact dermatitis.

Siapa yang baca tolong doakan aku dapat kerja yang sesuai dan boleh kerja lama.

Sincerely me
-Hanna

Monday, July 24, 2017

Telinga ada lubang



Assalamualaikum.. πŸ˜₯

Just wanna write something..

Kadang bila kita nak bercakap sesuatu atau nak share cerita tapi tiada siapa yang nak dengar.. mereka buat tak tahu je..

Padahal kita cakap dari hati.. luahan hati.. respon yang kita dapat pun macam tak berapa nak best..

Kadang kita rasa down sangat.. and kita tak memang tak expect pun orang nak ceriakan kita.. we just need someone to listen.. listen to our story.. dengar dengan ikhlas..

Aku kadang rasa macam sedih je.. bila orang lain punya masalah kita dengar.. i listen.. i make my time to listen.. i listen to the heart..but bila aku ada masalah.. they don't wanna listen..

Aku tahu aku pendengar yang baik.. tapi kadangkala i'm also need a time where i want someone to just listen to what nonsense that i want to talk.. just listening will do.. and maybe give 1-2 advise.. that's it..

Maybe sebab aku tak tunjuk aku down.. hati aku hmm.. hanya Maha Pencipta je tahu..

Kadang dengan orang lain bukan main rancak mereka bercerita.. and semua akan dengar..cuba time aku cerita..hmm hampeh.. bukan cerita pasal masalah aku pun.. but please la listen 😒

Susah sangat ke😞.. why is it so hard to just listen?

Yeah maybe i was oversensitive about it..
Yeah it's always me who is oversensitive 😐

I'm sorry but negativity has overiden in me😐 and i can't help it.

Sincerely me
My inner voice







Monday, July 10, 2017

Gemuk dan aku berpisah tiada..

Assalamualaikum semua.. apa khabar? Harap sihat walafiat kehendaknya..

Maaf la baru sempat aku nak bertanya.. semalam tak tanya kalian sihat ke tak kan 😁..

Alhamdulillah aku pun sihat juga.. malah makin membesar semenjak aku tidak lagi bekerja ni..



Kau bayangkan berat aku masa sebelum sakit teruk ekzema 75kg.. selepas sakit teruk 78kg.. sekarang 80kg atau 81 kg.. bermakna aku sudah bertambah obes.



Lagi gemuk berbanding masa aku belajar dulu.. seluar jeans dulu masa belajar, bila aku pakai sekarang ketat..aku pakai duduk umah je lah..

Aku bab gemuk ni paling bertambah lemak kat perut dan kaki.. haa itu yang parah tu.. paling tak boleh belah seluar jeans yang aku pakai longgar dulu.. sekarang ketat jugak lah..



Petandanya aku sudah bertambah besar berbanding dulu..

Aku nekad aku kalau dapat kerja aku nak beli supplemen aku pernah beli dulu.. walaupun harganya mahal dalam rm200-300 sebulan..janji aku boleh turun berat badan..

Kalau ikutkan berat badan ideal aku mengikut B.M.I paling minimum adalah 53kg paling max dalam 65kg rasanya kalau tak silap..

Masa aku makan supplemen tu dulu tambahan aku jogging exercise bagai dapat turun sampai 72kg.. lepas dah stop supplemen sebab duit tak cukup.. aku exercise juga..tapi berat naik 74kg.. tapi maintain je.

Masa berat aku 72kg aku terpaksa beli seluar jeans baru sebab seluar jeans lama longgar benau.. tapi lepas berat dah naik 74kg terus tak muat seluar tu πŸ˜‚πŸ˜‚. Seluar tu ada lagi dalam almari aku.

Berat aku bertambah lagi semenjak keje hospital swasta..takde masa nak exercise sebab balik umah dah pukul berapa.. aku tak jogging langsung.. naik 75kg..

Dan selepas aku sakit ekzema kena makan ubat steroid tu lagi bertambah lagi berat aku..

Aku akui susah nak start exercise balik.. ditambah aku takde motivation.. dulu sebab personal matter tu yang bukan main aku exercise tu..

Haritu 2 minggu sebelum Ramadhan 2017 aku jalan kaki dalam 30min sehingga 1 jam dalam 3-4 kali seminggu..

Konon cita-cita aku nak juga jalan kaki masa bulan puasa.. masalahnya masa bulan puasa rasa macam takde tenaga langsung.. banyak masa nak lelap je.. πŸ˜‚πŸ˜‚..

Bak kata adik aku akak lupakan je lah hasrat nak kurus..dari dulu dengar nak kurus itu ini sama je.. berkurun tengok sama je..πŸ˜‚πŸ˜‚..

Supplemen aku makan dulu dia sekat rasa lapar aku.. aku ni bab makan diakui lemah..tu yang cepat benau naik sekarang ni.. tambahan duduk umah je..buat kek..makan kek.. mana tak bertambah besar..

Harap aku dapat kuatkan semula semangat dan motivasi diri supaya aku dapat kembali exercise dan dapat kerja yang sesuai..

Korang tolong doakan aku tau..

Tq 😘




Kerjaku heroku??

Assalamualaikum..

Jam tepat menunjukkan pukul 1.16minit pagi.. peliknya mataku masih belum menampakkan tanda-tanda mahu tidur..

Jadi aku fikir tiada salahnya aku menaip di handphone Alcatel ku ini walaupun memakan masa yang lama..


Lupa ingin ku ungkapkan Selamat hari raya semua.. tahun ini seperti biasa aku beraya di Melaka.. Alhamdulillah aku dapat beraya sakan tahun ini. Syukur sekali..

Baiklah tujuan aku menulis post baru ini adalah untuk meluahkan perasaan aku yang terbuku dalam hati..

Aku sudah fikir masak-masak bahawa aku perlu juga mencari pekerjaan tetap untuk meneruskan kehidupanku..

Setelah aku fikirkan baik buruk perniagaan kek aku.. yang macam chipsmore sahaja sekejap ada sekejap tidak..Tambahan pula ibubapaku akan pindah di Melaka nanti..

Tak dilupakan penyakit ekzemaku terutama di jariku yang juga seperti biskut chipsmore. Kadang elok kadang datang balik.. seakan-akan tidak akan sembuh sepenuhnya jadi aku buat keputusan ditambahkan istikharah.. aku perlu mencari pekerjaan tetap.

Aku perlu fikirkan masa depan aku..kalau ibubapa aku tiada siapa akan sara diri aku.. mahu diharapkan adik beradik ku..aku rasakan tiada pun akan berbuat demikian jadi aku putuskan untuk mendapatkan pekerjaan yang tetap.

Macam-macam aku fikir.. aku rasa aku tidak akan bertemu jodoh..jadi ku perlukan pekerjaan untuk menyara diri aku sendiri dan juga selepas itu ambil pelan insurans untuk menjamin kesihatan aku pada masa akan datang..

Aku sedar penyakit ekzema aku.. orang panggil penyakit orang kaya.. ialah kena beli sabun badan organik..shampoo organik.. semuanya mahal juga..sebab kulit aku memang sensitif sangat..bukan tak boleh pakai sabun biasa boleh tapi sesekali sahaja..tidak boleh setiap hari..

Aku juga kadangkala suka shopping.. tapi bukan selalu..aku tahu had limitnya.. disebabkan aku Plus size jadi baju mahal juga.. semuanya memerlukan duit.. so aku perlu sara diri aku..

Aku perlu selamat kan diri aku sendiri.. i must be my own hero. I have to be strong.. even though sometimes I am not that strong..but I have to be.

I don't have anyone to relies on like everybody else. I only have myself. So I have to love myself.. save myself..

Maybe I will continue my cakes business part time.. insya ALLAH..

Please pray I will get a job that suits me and  the job that doesn't compromise my eczema. Aku harap sangat aku dapat kerja yang tidak menjejaskan ekzema aku..

Tolong doakan aku ya semua..

Terima kasih.

-Hanna

Thursday, March 30, 2017

Masih di hati

You know what..

Ternyata kau masih dalam hati aku A..

Betapa rindunya aku pada kau..




The Day You Left

I remember laying in bed,
Thinking of you and feeling such dread

I felt a pain and all the cracks,
I did not realize I would never get you back

My tears were sudden and none withstanding,
My grief, a shriek, my pain overbearing

I only I knew all your own sorrow and pain,
I would have tried to save you I had so much to gain

But I was to late and you let me go
Now I just wish for you to know
I love you and it will always grow

...
Semenjak dua tiga menjak ni..mungkin sebab tarikh lahir aku dengan kau selang 2 hari sahaja..aku 24 haribulan kau 26 haribulan..aku teringat-ingat kau..

Tak sangka menitis juga air mata aku..
Masuk habuk mungkin..

Saja nak letak poem ni..

Aku insya ALLAH tetap akan mendoakan kau walaupun kau sekarang berada dalam dakapan ilahi..

Saturday, March 11, 2017

Darkness consume

Assalamualaikum..



What are you guys doing?

I want to make a clear statement. I know since that incident happened in my life. I've changed.

I'm not the old Hanna anymore. Not the good one. Maybe darkness have consume me little bit.


I'm also feel sorry for myself. I try..

Maybe i fail the test that ALLAH sent me. By giving the human love.

A person that love me the way i am.

I know i found true love after i have love ALLAH with all my heart. I found him (arwah). Then ALLAH took him away from me. That is the biggest test in my life.

[Read here IAM4U]

After that all of me have changed. I'm a human after all. I'm weak. I keep it too long in my heart.

Then ALLAH took my beloved cat Fiddle. That was the saddest moment in my life since arwah gone.

Then I don't know what happen to me. I walk with no soul left in me. All of the love in my heart have gone completely.

That gave a scar in my heart.

I know i have to love ALLAH completely first. I have to get a strong connection with ALLAH like i used to be. Then i will find the one maybe.

😞 That doesn't important anymore.

What important now is i have to make sure i don't repeat my mistake right?

I hope ALLAH forgive me. And i hope i can be more better version than the old Hanna.

Please pray for me ok.

Thank you dear.




Friday, March 10, 2017

Pain & blessed in me 13: Numb dream

Assalamualaikum..

Ok i'm writing this on my Alcatel Flash 2 smartphone. My laptop went to workshop yesterday cause the display wasn't working.

That's is "jatuh ditimpa tangga" Malay proverb.

Alhamdulilllah my smartphone is working as usual although it was drop in the water on Tuesday.

Just wanna write here my deepest heart content. You know i have a cakery business. But you know what, i admit I know nothing about business. None!!!

Zero from A to Z.

Cause i never done any business before. I mean except for selling at mudah.my. i have sell my hedgehog, clothes yeah that's about it. But i doesn't require a receipt or invoice.

I know i have to make invoice/receipt, it's just that i have not registered yet at SSM.
I have think a lot of thing like making my company stamp, bunting or pamphlet for promoting my products. But in order to do that i hve to register first at SSM.

Honestly i don't know how to do pamphlet. Looks like i'm a loser right?

I'm not gonna give up yet.

I know i have to do something to make my business+sales expand. But no one want to help me. My family actually they don't agree with what I'm doing.

It's not a secured job. Have to search for a permanent job.

Yeah i know all that. But did they know why i'm still here. Cause eczema and at my hands was on and off. Alhamdulilllah my hands getting better now.



I just need a rest to get better. They don't know how much i disappointed with myself cause i have eczema at my hand.

How i wish it will go away especially at my hand. I have a dream to become baker, i wanna makes bread. I have to go to classes to do that.

But would they say if i have eczema at my hand. Reject me right?

Malaysian knowledge in eczema person is just like an ant.

I'm sorry i said that...

I'm sorry that my tears went down while writing this.

It doesn't mean that i am not grateful to ALLAH. Alhamdulilllah i have hands.

Nobody understand my situation. Nobody ever does!

They can mock me. Please do.. i can't stand it anymore longer..

I have my own reasons. Why i do it in the first place.

I waited for my hand to be better. Cause i know stress makes it even worse. That's why i stay at home apart from waiting to enter Giatmara to get more knowledge in baking.

They didn't know how i break inside when i got eczema at my finger last year. 😒😒.. Doctor confirm that i have allergic contact dermatitis.

I think it ruins my dreams.

My dreams of becoming a baker.

But i never give up. I know insya ALLAH it will get better. Please pray that eczema at my hand heals.

(P/s: please hear Linkin Park songs title Numb. The lyrics is good)

Sincerely me,
Hanntzah.

Jauh panggang dari api

Bukan semua orang tahu isi hati kita, apa kita fikir jauh di galaxy sana.

Manusia pandai berkata tapi membantu tidak. Pandai memerhatikan orang lain jatuh, membantu? Jauh sekali tidak. Bak kata pepatah "Jauh panggang dari api".
                
Perhati kelemahan orang seakan-akan dia sendiri tiada aib.


Tapi insya ALLAH jangan putus asa jangan patah semangat. ALLAH ada.


ALLAH maha mengetahui.

Terima kasih sebab bagi aku berfikir secara tekanan.

I need pressure really!! I do!!

If not aku takkan bertindak awal. Thanks a lot.

Thanks for reading. I will explain tomorrow what it's all about.

Xoxo


Tuesday, March 7, 2017

Sakit Perut+ handphone baru

hai jumpa lagi kamu.. hihi

hari ini aku dah ada idea untuk menulis..

nak tulis mengenai masalah perut aku.. pada post yang lepas aku dah cerita pasal yang ni kan ..

ok sekarang nak bagitahu masalah perut aku makin parah..

aku dah tak boleh makan makanan yang orang tua-tua kata berangin, meh sini aku senaraikan;

kategori makanan berangin:

Sayur-sayuran / Ubi
Kobis, kacang panjang, kangkung, terung, keledek, keladi, rebung, pucuk paku, kentang, kacang dal, bunga kantan, labu, asparagus, petai.

Buah-buahan
Tembikai, tembikai susu, nangka, cempedak, pisang, sukun, sengkuang. 

Makanan 
Lemang, pulut.

Minuman 
Jus buah-buahan tembikai/tembikai susu/carrot, minuman berkarbonat, berkafein. 



ha tengok tu gila kan.. tapi paling tragis ialah AKU TAK BOLEH MINUM SUSU LEMBU LAGI. TRAGIS KAN??

Kalau minum memang esok cirit 2-4 hari nak baik. Kena minum susu kambing je. Susu kambing tu dah la mahal 500G je RM40 keatas. Dah macam susu baby tau. 

Kesian aku kan, banyak pulak penyakit datang, mungkin faktor usia. ngeh ngeh..

ala korang anggap je la usia aku 30an dah senang sikit.. ahahahaha

aku siap beli supplement shaklee harga RM45 + RM8 postage = RM53. Sebotol ada 90 kapsul.



harap-harap kurang sikit perut berangin aku.

lupa pulak kalau perut berangin mesti la selalu kentut kan.. redha je la.. hahaha

habis kalau tak kentut tak keluar la angin tu, karang tahan-tahan perut korang yang sakit, i mean yang ada masalah seperti aku la..
______________________________________________________________________________

NEXT HANDPHONE

hari ini pagi tadi handphone aku terjatuh dalam air. hambik ko!

dah la dulu HTC Chacha aku pun pernah kena air tapi air botol dalam beg. Ini air kat rumah pulak. Sekarang aku pakai alcatel flash 2 harga dalam RM500 lebih jugak.

memang la aku teringin sangat nak beli handphone canggih tapi kebanyakkan handphone yang aku suka semua dalam range RM2k-RM3k.  Mana nak cekau duit. Kalau aku beli duit aku habis kesitu je la.

Dah tak boleh nak pergi travelling. Aku suka travelling. Cuma kekangan duit je. huhu



DISEBABKAN DAH 2 KALI HANDPHONE AKU KENA AIR, aku determined insya ALLAH next smartphone aku MESTI WATERPROOF!



YA MESTI WATERPROOF!

senang kalau pergi travel ke pulau, kalau nak ambil gambar berenang ke, tak payah risau lagi kan?

Aku kalau beli smartphone memang aku pentingkan specs dia seperti memory, camera, handphone tu besar mana?, RAM berapa?

aku memang akan kaji habis-habisan sebelum beli.. bukan apa harga handphone kan mahal sekali kau beli dah berapa ratus kan..itu kalau beratus la..

bila dah beli pakai seminggu dah tak berapa suka, membazir je..

aku ni jenis heavy user, suka install itu la ini la..macam-macam la.. suka ambil video la..yang penting tak lembap, aku tak suka lembap2 ni..rasa nak baling ke dinding je nanti..hehe

weh korang tengok la video ni, aku rasa smartphone begini memang sesuai dengan aku, bukan apa aku ni ganas sikit bab menggunakan handphone ni selalu sangat jatuh kat lantai boleh la dalam 50 kali kot..hehe..



korang doakan aku la ye semoga busines aku berjaya dan dapat beli handphone yang berkenaan tak kisah la mana-mana jenama janji spesifikasi dia hebat.

ok la thank you for your time...

daaa daaaa

XOXO

Sunday, March 5, 2017

Random

Assalammualaikum semua,

alhamdulillah kita bertemu lagi para pembaca yang setia,

maksudnya aku masih hidup lagi la ye.. hehe..

bukan apa.. aku kan macam chipsmore sekejap update blog sekejap tidak..

apa ea aku nak cerita alahai, lupa la..

korang kalau nak tanya apa-apa atau nak aku cerita kat blog ni pasal apa-apa just comment je kat bawah ni insya ALLAH aku akan balas. Jangan malu jangan segan. Ala bukan kita kenal dalam dunia realiti pun kan.. ッ

Aku pun no one. hehe

Ada banyak cerita tapi itu la dah tak reti nak cerita apa..

haa aku dah ingat sikit tadi aku pergi latihan kursus pengendali makanan di U lama aku dulu.

Alhamdulillah aku dah ada sijil berkenaan. Dapatla aku melebarkan lagi sayap dalam busines kek aku insya ALLAH. ada ade cerita kan pada post yang lepas.

Kalau pasal hidup aku alhamdulillah ok je lagi, takde la macam dulu sedih pasal ala hmm sapa yang baca post dulu-dulu tu faham la ye.. Tadi aku pergi U aku pun alhamdulillah takde rasa sedih teringat kenangan lalu ke..takde pulak.serius ni takde langsung..

itu tandanya aku dah REDHA kan.. cuma sesekali teringat tu biasa la... tapi teringat gitu je..takde la lebih-lebih beno..

Mungkin fiddle kucing aku tu, aku masih sedih lagi, kalo teringat menitis juga air mata, mata taknya dia hidup dengan aku bape tahun weh..the ONLY CAT yang sejiwa dengan aku.

nak baca pasal kucing aku kat sini ye.. 1 , 2





JANGAN LUPA TAU COMMENT KAT BAWAH, TANYA JE APA AKU PATUT CERITA KAT BLOG NI. AKU PUN DAH HILANG IDEA. hehe

kalau takde comment nanti aku akan fikirkan la apa lagi nak cerita..

daa daa semua

Wednesday, February 8, 2017

Part-2 Fiddle kucingku

Sebelum Fiddle, aku ada juga kucing  lain seperti  T-tin. Nak tahu cerita pasal dia boleh baca sini 2. T-tin tu kucing yang spesial jugak macam Fiddle, dia selalu datang kat bilik aku. Tidur dalam bilik sampai terberak dalam bilik pun ada. haha.. 

Mot-mot pulak, kucing yang dibela selepas T-tin. Actually T-tin dengan Mot-mot adik bongsu aku yang ambik tapi of course la at last aku jugak yang paling menyayangi kucing tu. 

Aku tak tahu nak mula macam mana balik cerita fiddle, sebabnya hmm hati aku sedih kot. Bayangkan Fiddle sentiasa ada dengan aku. Dulu fiddle ni liar sikit, aku dekat je dia lari. Tapi tak tahu la, deep in my heart aku tahu aku boleh jinakkan dia. Aku tahu aku ada naluri binatang sikit, aku macam faham je binatang tu. Alhamdulillah usaha aku berjaya. 

Actually fiddle ni mula-mula abang aku yang bela dia. Dia ikut abang aku balik. Masa tu abang aku pergi kat ladang kuda mana entah. Disebabkan dah alang-alang dia ikut, abang aku pun belasah la ambil dia bawak balik dan bela dia. Macam-macam nama abang aku bagi limah la..cat la.. abang aku panggil die cat.

ha disebabkan abang aku panggil die cat in english tau, bukan in malay. aku pun teringat rhyme ayah aku ajar masa kecik dulu "hey diddle diddle, the cat and the fiddle..... " itu yang aku panggil die cat and the fiddle. akhir sekali melekat nama fiddle itupon setelah aku jaga dia la. akhirnya dia ada nama tetap. aku sayang sangat kat fiddle. Rasa macam fiddle dan aku ada satu jiwa yang sama. Mungkin sebab perangai dia kot. Fiddle die jinak dengan orang yang bela dia je, kalau orang lain macam stranger ke die tak datang. 

Fiddle kucing yang setia. Kalau anak dia orang lain kacau, dia marah orang tu. i mean stranger la. kucing rumah aku ni banyak itupon hasil dari anak fiddle. pastu anak fiddle pulak beranak jadi la banyak.

Aku pernah bawak Fiddle tidur dengan aku, tapi kalau bawak dia tidur memang kau takkan lelap sebabnya dia akan bunyi-bunyi panggil bagi dia makan. Fiddle ni memang kuat makan. Pantang ada orang makan, dia mesti mintak. Dia bunyi-bunyi. Ya ALLAH rasa rindu je nak dengar suara meow Fiddle.

Aku kalau makan memang aku akan bagi Fiddle, walaupun secubit. Kiranya Fiddle ni kucing V.I.P dalam rumah ni. I mean bagi aku at least. Sebab aku sayang gila dengan Fiddle. Bagi aku kalau kucing lain takde takpe lagi, jangan Fiddle yang pergi dulu. Sampai macam tu sekali sayang aku pada dia.

Fiddle pandai tangkap tikus, dia makan tikus. Fiddle selalu lepak dalam bilik aku. Duduk atas sejadah. Dia kadang tidur atas tu. Pernah suatu hari tu aku tengah study kot, aku main-main dengan dia guna pen. dia gigit pen tu sampai ada kesan lubang. kesan akibat gigitan Fiddle. Aku masih ada lagi pen tu. Termasuklah dia gigit sedikit mukasurat Al-Quran aku.

Selalu kalau aku peluk Fiddle aku rasa tenang sikit sebab entahlah rasa macam ada connection jiwa dengan dia. Dia pun seolah-olah peluk aku balik. Maaf air mata aku mengalir masa taip ni.

Fiddle satu-satunya kucing yang aku dukung, belai-belai semua dia ok je. Kucing lain, tak berapa suka sangat. Aku suka cakap dengan Fiddle, sebabnya dia mesti balas balik. Dia meow balikselalunya. Kalau dia tak meow pun, dia kan kelip mata seolah-olah dengar apa aku cakap. Dia akan gerak-gerakkan ekor dia.

Sampailah Pijul datang............


bersambung part3 nanti ya..

FOR PART 1 BACA SINI - Part 1



Tuesday, January 31, 2017

Cerita aku-Diarrhea



Assalammualaikum manusia sekalian,

hari ini aku ingin bercerita mengenai sakit perut. kita cerita sakit perut dahulu kemudian baru cirit-birit ye.

Sejarahnya begini, memang aku dari kecil sering mengalami sakit perut. Tapi hanya sakit perut kemudian lepas itu dia akan baik semula walaupun berulang kali aku kena insya ALLAH lepas tu akan baik.

Tapi semenjak aku menganjak ke usia yang lebih..hehe..kalian faham-faham aje lah ye..

Semenjak aku kena sakit perut yang TERUK SAMPAI AKU MUNTAH-MUNTAH, semenjak itu perut aku mudah terkena cirit-birit. Buat pengetahuan semua, aku tak pernah sakit sampai muntah-muntah sepanjang usia aku hidup di dunia ni, pada waktu itulah pertama kalinya aku muntah.


Ianya bermula pada tahun 2016. Aku pada waktu itu baru sahaja selesai melawat Paklong aku di hospital PPUM di Petaling Jaya.

Aku tidak berapa ingat sangat, tapi yang pasti memang perut aku tak selesa langsung, rasa nak muntah tapi tak muntah-muntah.
\
Aku siap jolok mulut aku lagi bagi keluar muntah. Sebabnya emak dan adik aku cakap kalau muntah dah keluar aku akan lega.


Malangnya bagi aku walaupun aku dah jolok tekak aku masih tiada hasil yang keluar. Memang terasa macam muntah nak keluar tapi masih begitu sahaja.

Akhirnya muntah aku berjaya keluar bagai air yang mengalir deras sewaktu aku berada di dalam kereta. Masa itu aku dalam perjalanan pulang ke rumah dari PPUM berkenaan. Selamat ada plastik waktu itu. 

Kemudian kereta yang dipacu ayah aku berhenti seketika di tepi jalan, aku pun apa lagi keluar dari kereta mengambil nafas baru serta membuang plastik yang berisi muntah aku tadi.(Ayah aku nak beli ape entah di kedai lupa la).

Alhamdulillah memang rasa lega tapi perut aku memang sakit gila. Sakit sangat-sangat rasa macam dah nak pergi dari dunia ni je aku rasa, tapi aku diamkan sahaja. Aku malas nak heboh betapa sengsaranya aku pada waktu itu.

Aku terus demam malam itu juga. Masa aku demam tu, aku nak bergerak pun mcam rasa lembik gila, nak capai selimut, nak bangunkan diri aku semua. Tapi aku GAGAHKAN JUA. Aku memang tak pernah rasa selembik itu, rasa selemah itu. Sendi-sendi aku pun rasa sakit.

Aku tidur dalam bilik pada waktu itu. Jadi tiada siapa tahu aku demam. Aku pun malas nak heboh, lagipun aku kan dah besar bukan kanak-kanak lagi kalau sakit reti makan ubat semua. 

Prinsip aku, selagi aku mampu bertahan aku tahankan. Aku takkan nak heboh kat orang.

Keadaan perut aku masih begitu. Keluar masuk bilik air itu sahajalah aktiviti aku pada waktu itu. Walaupun aku lemah nak ke bilik air aku tetap gagahkan hati dan badan aku bahawa aku BOLEH.

Pernah suatu ketika aku cirit-birit, sakit perut sangat, badan memang mengigil tapi aku gagahkan juga pergi beli pil chi kit teck on. Mengigil-gigil aku drive kereta. Aku seperti biasa tidak heboh pada orang sekeliling betapa aku memang memerlukan bantuan orang pada waktu itu. Selagi aku mampu bertahan mampu berjalan better aku diamkan sahaja.

sambung cerita tadi....

Semasa semua orang sedang tidur dengan lenanya, aku tiba-tiba teringat tips orang dahulu supaya minum air teh pekat untuk tak bagi cirit-birit.

Jadi aku pun buat la air tersebut. Aku minum. Aku paksa diri aku untuk minum, walaupun rasanya memang pahit gila. 

Sejurus selepas aku minum air tersebut, terus aku rasa nak muntah, tak sempat aku ke tandas, aku sudah termuntah di sinki.

(lupa pula aku ada juga makan ubat herba pil chi kit teck on, malangnya pil itu juga aku termuntahkan.)

Selepas itu aku kembali tidur. Bangun  pergi tandas tidur itu sahaja aktivit aku, sampai la pukul 4 pagi aku sudah tidak tahan sangat. Aku kejut mak aku ajak pergi Hospital Serdang. 

YA ALLAH lama sungguh tunggu dari 4 pagi sampai nak dekat pukul 7 pagi baru jumpa doktor. Aku ingat lagi hari itu ialah hari Ahad.

Masa mula aku sampai emergency, dah daftar semua, mereka ada ambil darah aku. Cek suhu badan. Tekanan darah semua.

Jadi masa jumpa doktor, doktor tanya aku 
-ada pergi camping mana-mana?
-ada masuk hutan?

aku jawab takde. 

Doktor bagitahu aku kena jangkitan kuman dalam darah. Ada virus dalam darah aku. Itu yang doktor tanya macam-macam (ada yang aku tidak ingat). Doktor khuatir aku kena kencing tikus, walaupun tidak sah lagi cuma takut kuman tu ada jadi doktor bagi aku antibiotik untuk sakit kencing tikus.

Doktor juga cakap jika esok aku masih keadaan demikian (demam panas, cirit-birit) segera ke Hospital.

Alhamdulillah aku tidak demam esoknya.

Pendapat aku sebenarnya aku sakit perut sebab minum air campuran apa entah. Ayah aku bawa dari ofis. Kawan dia bagi, kawan dia cakap air tu campuran air gas ape entah pastu campur asam boi lagi.

Disebabkan minum air tersebutlah aku terkena sakit tu. Hmm.. aku tahu itu cuma asbab sahaja, Yang bagi penyakit itu semua datang dari ALLAH.

Jadi sampai sekarang la perut aku dah sensitif. Yang peliknya aku masih tak kurus-kurus lagi.. hahahah

tapi ALHAMDULILLAH mungkin ada hikmahnya..


Monday, January 30, 2017

Are you really a friend?


Friend?? Relative?? they all sometimes gone when you need them. That time you knew who your true friend or who your real relative are? From my experience, people will come and act they knew you ONLY when you're rich or you're a celebrity or successful business people. 

Other time they act like they didnt know you a bit. Whether it's a friends or relative. They unfriend or unfollow or even unlike you profile or post in social media just because you post something or selling or promoting online. 

Yeah I get it we aren't close enough right?? 

Not close enough like family member or sibling but that's okay. 
Even though deep down I feel disappointed of them, but that's human nature. 

I still support their business eventhough they .... You know right. But sometimes my dark sides are stronger than my light sides. Sometimes in my heart said " go to **** like i care". I just human being, i have feeling too.

If it a friend who does it it's OK to me. But if it a relative i can't tolerate it.  

Anyways actually they don't matter much to me really. 

I should be more focusing to those who really support me in my hard times or good times. That what matter most.

For those who didn't know i just started my online business. I AM AN AGENT OF MARY JARDIN product. You can follow me on instagram: @hanna.maryjardinagent

Mary Jardin is a 100% natural & organic skincare made in MALAYSIA.

I think you all knew that i am an acute eczema patient. That's why i used organic product on my skin, i will tell you more on my next post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...