Saturday, November 30, 2013

Perempuan sila jangan jadi bodoh

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammulaikum,

tajuk kali ini ialah perempuan sila jangan jadi bodoh...


kisahnya begini, ade sepupu laki aku kita gelarkan die A, aku tengok A dan girlfriend asyik kehulu kehilir siap gambar mesra sangat la tengok gayanya..dengar cerita perempuan tu keje as ustazah ala cikgu ajar bahasa arab kan budak-budak panggil ustazah..

tadi aku tengok gambar dieorang latest at cameron highland di facebook..aku pun terdetik di hati nak tego aku pun bagi comment kat picture tesebut..aku tulis camni,  "weh dosa bawa anak dara orang kehulu kehilir tanpa muhrim..huhu" aku taip gitu..sebab memang kitaorang cakap ganas2 camtuh..biasa cam kawan an..

dia terasa agaknya terus block aku, aku mula2 tak tahu sebab masa ni maghrib lepas sembahyang pastu ape2 la yang patut kan aku on wifi kat smartphone LENOVO S920 aku..sepupu perempuan kita panggil G whatsapp tanya aku apa yang aku comment kat picture A..sebabnya si A dah delete comment aku

aku pun nak tengok kat facebook, cari la nama A hmm tak dapat nampak sangat la si A dah block aku..aku pon bagitau pada G yang si A dah block aku gara2 aku tegur die..



pengajarannya :

perempuan semua diluar jangan la jadi bodoh, nilai diri anda amatlah tinggi jangan hanya kerana anda rasa

1)tiada siapa sayang anda

2)rasa lonely

3)rasa nak tunjuk kat exboyfriend atau kekasih lama anda ada kekasih baru yang banyak duit boleh bawak  anda kehulu kehilir

4)rasa sayang gilalah kat boyfriend sanggup buat apa2 saja sampai sanggup gadai body 

nasihat aku lah jangan lah buat benda yang boleh anda sesalkan di kemudian hari, jika pakwe korang nak ajak keluar boleh tapi kena ada muhrim kan takpon bawak la kawan anda teman..nak bergambar pon sila la berpada2 jangan la over gila mesra..yang boleh mengundang kepada fitnah ye la kalo gambar tu mesra sangat mesti orang akan cakap wow baru kenal dah gambar mesra2 semua..nampak je macam baik..itu ini la..

pastu jangan la keluar kehulu kehilir berdua macam2 tempat la korang pergi ade yang sampai jauh gile la pergi bercuti berdua konon bilik lain2 atau overnight berdua..tak best la cam gitu..masa sebelum kahwin semua dah pergi nanti dah kahwin dah tak best, pastu bosan..kita tak tahu kan..masa sebelum kahwin semua indah (itu kalo korang kahwin la dengan dia)..pastu lepas kahwin camne pulak..sila la fikir..ini untuk masa depan..

dosa perempuan ayah die tanggung sampai la die kahwin..even keluar kat public pon berdosa sebab keluar berdua..dosa korang ayah korang tanggung..sayangilah ayah anda..dan sayangilah diri anda..

jangan yakin sangat anda akan kahwin dengan dia even dia penah bawak korang pergi rumah mak ayah dia, selagi belum nikah belum tentu dia jodoh anda..ingatlah..sebab adik aku pernah cerita kes sowang kawan dia, abang dia dah bawak la makwe die jumpa mak ayah semua siap si makwe panggil mama la gitu pastu akhirnya si laki tuh kahwin dengan orang lain..sebab ape mestilah sebab dah takde jodoh kan..

kebanyakkan lelaki yang baik akan faham, kalo tak faham nampak sangat ade la sesuatu yang die nak buat tu, ambik kesempatan ke kan..perempuan ni kalo sayang sikit mulalah nak bagi semua kat laki gambar tak pakai tudung la, gambar bogel la, even buat maksiat..itu kalo perempuan yang lemah iman la..

aku dulu2 pon ingat la ex pakwe aku dulu (cerita 6 tahun dulu) penah mintak gambo tak pakai tudung aku hampir je nak bagi tapi aku kuatkan hati alhamdulillah tak bagi akhirnya walaupon dipujuk rayu bagai..masa tu aku tak tau dosa couple ke ape..budak sekolah menengah time tuh..alhamdulillah ALLAH selamatkan aku dari lelaki macam tuh..


jangan begitu sayang2 = perempuan2 semua korang pasti menyesal, percayalah..

tak perlu bagi itu ini benda2 yang tak patut diberi pada orang yang bukan bergelar suami..mereka semua ingin ambil kesempatan je..ingat dieorang sayang sangat ke kat korang, kalo sayang takkan buat la benda2 yang bukan2 atau mintak yang bukan2..

nanti kalo mereka nak cari isteri pon mesti nak cari yang tertutup kan maksudnya ialah bukan perempuan yang bukan murahan la gitu.. SORRY AYAT AKU MACAM DIRECT..bukan nak cakap korang murahan tapi kita perempuan kena sedar diri ni..jangan murah sangat..mahal sangat pon tak boleh jugak..

kita kena sentiasa ingat ALLAH (bagi orang islam), insyaALLAH takkan terdetik di hati nak buat benda2 yang bukan2..walaupon rasa kesunyian la takde siapa sayang, jangan risau ALLAH sentiasa sayang kita sebab tu ALLAH bagi macam2 ujian..

nak cari kedamaian carilah ALLAH cintailah ALLAH dahulu insyaALLAH anda akan dapat suami yang terbaik untuk diri anda..

ingat perempuan yang baik untuk lelaki yang baik begitu juga sebaliknya..

Friday, November 29, 2013

Mereka

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

aku tengok orang status mereka di twitter atau facebook mengatakan bestnya peluk mak ayah hilang stress semua.. aku cuma hmmm.. nak kata jeles tak jugak.. cuma terfikir...

kalo nak tau lebih lanjut baca la post aku label BICARA HATI.. 

semua status mengenai mak ayah, bercerita semua.. aku just hmm dengar je la.. 

aku bukan apa cuma entah la.. bagus la untuk mereka kalo mak ayah memang dah ajar pelukan itu tanda kasih sayang thats really good thing for them..they're such lucky..tapi ape-ape pon aku tetap bersyukur ade ibu dan bapa..

mungkin ibu bapa aku lain dari yang lain.. kurang menunjukkan yang mereka sayang samada secara kata2 atau tindakan seperti pelukan.... kalo tindakan memarahi itu tanda sayang so yes it should be count..other than giving some money or buy some clothes so yes it should be count as loving.. 

i mean kalo aku dilanda masalah, mereka tidak pernah ade disisi, hearing or listening problem ke.. kan itu sebahagian daripada bonding with your child right.. ape2 pon please refer bicara hati for more information..but ade yang aku cerita ade yang aku takkan,ye la takkan kita nak cerita sepenuhnya..

i know u all will be judging me, accused me, blame me, slap me, kill me or what ever.. seseorang itu tidak akan pernah faham masalah seseorang sehingga mereka sendiri yang mengalaminya.. so tak perlu la cakap "AKU FAHAM" if u really not understand what they were going through on their life..

some of you will understand me that is really good, but as i said whoever who not having the same thing or experience will never understand truly..

so please stop judging other person if you never walk in their shoe meaning jangan pernah menghukum orang lain jika anda tidak pernah mengalami sama seperti apa yang mereka alami..

Thursday, November 28, 2013

Aku perhatikan diri


aku ni sebenarnya dah lama terdetik dalam hati nak berhijrah untuk jadi lebih baik, tapi kadang2 aku terleka, alpa dan lupa.. ade juga terdetik untuk pergi menunaikan umrah..(mana pergi diri aku yang ni)

bukan la aku ni tak pakai tudung ke nak berhijrah pakai tudung ke tidak tapi..hmm entah la..ALLAH dah kasi aku hidayah cuma aku je yang tak berapa nak nampak jalannya..hmm sebab aku kawan dengan orang yang biase2 kot..kena kawan dengan tudung labuh2 ke..aku sendiri pun tak pasti..macam tak je kan..

diana amir, irma hasmi, catriona ross semua dah berhijrah dan melalui fasa hidup in islamic way.. aku nak jugak jadi macam tuh.. tapi kita kena ade kawan yang betul kan untuk membimbing kita kearah lebih baik kot..but how ea.. aku ni lemah cikit bab2 nak berkawan..memang tak berapa nak reti..sebab selalu sorang2 je..ade jugak kawan tapi tak ramai la..sebab aku jenis tak peramah kot..

aku perhatikan diri aku ni, wah perhatikan diri sendiri..maksud aku kalau aku selalu dengar ceramah ustaz or ustazah kat tv atau radio aku alhamdulillah ok ckit, kalo tak dengar mule la aku macam dah bersimpang siur jalan..nampak sangat aku masih lemah dan perlu banyak bimbingan..
(-.-)

aku rasa benda pertama yang aku perlu lakukan ialah deactivate fb selama bertahun kot, sebab aku macam dah addicted je..bahaya kan..mcm dah takde keje lain..padahal banyak lagi buku2 aku yang islamic atau buku ape2 la yang tak terbaca2..

satu lagi, aku rasa aku ni tak berapa nak tahu menguruskan masa dengan betul, betol cakap prof mohaya takde orang yang takde masa kat dunia ni its all about menguruskan masa dengan betul pasti kita boleh spend time dengan sape2 or ape2 yang kita minat..

hmm..ape nak jadi la dengan aku kan..makin tua makin ntah ape2..thats why aku rase aku ni memang tak layak la untuk sape2..haha..hmmm..aku sedar diri aku siapa at least..



Tuesday, November 26, 2013

Cause i'm only Human

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

maybe this is a new song by Christina Perri, i'm not so sure..

but the lyric WOW i think some kind related to me in emotion, i knew the feeling, i had experience it, it was so sad..when the person we love don't love us as much as we love them or maybe don't love us at all..

below is the lyric (by: lyricmode) and songs, you can hear it


CHRISTINA PERRI-HUMAN

 [Verse 1]
I can hold my breath
I can bite my tongue
I can stay awake for days
If that's what you want
Be your number one
I can fake a smile
I can force a laugh
I can dance and play the part
If that's what you ask
Give you all I am

I can do it
I can do it
I can do it

[Chorus]
But I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Your words in my head, knives in my heart
You build me up and then I fall apart
I'm only human, yeah

[Verse 2]
I can turn it on
Be a good machine
I can hold the weight of worlds
If that's what you need
Be your everything

I can do it
I can do it
I'll get through it

[Chorus]
But I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Your words in my head, knives in my heart
You build me up and then I fall apart
I'm only human, yeah

[Bridge]
I'm only human
I'm only human
Just a little human

I can take so much
Until I've had enough

[Chorus]
‘Cause I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Your words in my head, knives in my heart
You build me up and then I fall apart
‘Cause I'm only human, yeah


 

(you can turn off the blog's song at the bottom of the blog)


Sunday, November 24, 2013

Cosmetics and eczema

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

this post is based on webMD article

cause i have eczema so i wanna help those who don't know that they may have eczema or those who have eczema themself but doesn't know how to cope with it.. this article can help you what to look in cosmetic ingredient and what to avoid..

for me i like to stick to organic ingredient and if it is expensive i will try to look at the ingredient first before buy anything and maybe buy things that is specially made for sensitive skin and if doesn't irritate my skin so thats great.. you will have to find and try it first to see whether it really suit your skin.. and yes all the things below in WHAT TO LOOK is true..based on my experience..

What to Look for When You Have Eczema

1. Shea butter, glycerin, and lanolin.
You may have dozens of lotions stashed under your bathroom sink, but none seem to dull the ongoing itch or smooth your skin. Dermatologists that WebMD consulted suggest that you swap them out for creams that contain shea butter, glycerin, or lanolin. These moisturizing ingredients improve the appearance of your skin while also repairing it. Look for skin care products that list one of these first, second, or third on the ingredients list.

2. Hyaluronic acid.
While there’s no cure for eczema, you can reduce flaky, dry skin by using products infused with hyaluronic acid. This substance is found naturally in your body; it helps draw moisture from the atmosphere to your skin. Smooth on cream with hyaluronic acid to give your skin an extra boost of moisture.

3. Niacinamide.
 If red patches show through no matter how many layers of makeup you pile on, try a serum or cream that contains niacinamide (also known as vitamin B3). This ingredient can reduce redness from eczema by strengthening the skin’s barrier. Apply niacinamide cream first, before you put on cosmetics.


What to Avoid When You Have Eczema

1. Glycolic acid, salicylic acid, and retinol.
Eczema is partly caused by a weak skin barrier, which lets irritants penetrate your skin more easily, and allows water to evaporate more easily. So it’s best to avoid products that either dry out skin or irritate it. Some of the worst – for people with eczema – are glycolic acid, salicylic acid, and retinol.

2. Preservatives.
Preservatives like methylparaben or butylparaben help keep cosmetics and skin care products from going bad or growing bacteria. But they can also lead to inflammation, so avoid them if you have sensitive skin or eczema.  Try using products with natural preservatives like neem oil or grapefruit seed extract when possible they are less irritating.

3. Fragrance.
 No matter how soft and subtle a scent may be, ingredients that give fragrance to makeup and lotion can trigger eczema flare-ups. Your safest bet? Pick makeup and skin care products that are specifically formulated for sensitive skin (it will say so on the package). Look for products that don’t contain fragrances. The label should say “fragrance-free” rather than “unscented.”  Natural or organic products are also usually free of fragrances.

Wednesday, November 20, 2013

Kembali tersedar


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

setelah tengok video ni baru aku sedar..ape yang aku dah buat untuk agama Islam.. hmm macam takde ape2 je yang aku dah buat.. nak kata pergi mengembara mmg takde la.. rupe2nye banyak lagi benda yang aku tak tahu.. the world doesn't only evolve around me right.. hmm.. sape budak ni pon aku tak kenal termasuk tokoh2 dan orang2 yang die bergambar bersama rasa macam ya ALLAH keciknya aku kat dunia nie..satu ape pon tak tahu.. budak ni umo die baya adik aku jugak.. tapi macam2 die dah lakukan..aku? hmm takde berjasa ape2 lagi untuk agama Islam..

(p/s:music can be turn off at the bottom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...