Tuesday, July 25, 2017

Aku lupa

Dicopy dari Facebook

 Pesakit masuk dibawa MA.
'Kes apa?'
'PV bleed,' jawab MA. (Read: per vaginal bleed).
Dua org colleagues lelaki dh pandang aku.
'Nak suruh aku tgk la tu.' πŸ™„

'Alaaa xnak tgk PV bleed lagi dh hari ni plsss..' Mengadu.
Pastu colleague lain yg xtau cerita tanya,'kenapa? Siapa O&G oncall hari ni? Garang ke?'
'Xla.. Bukan sebab garang.. Fobia..'

***
Sebelumnya..

'Najiha, nak passover satu kes. Pt ni single. Last menstrual period 2 bulan lepas. Dtg complain pv bleed dgn lower abdominal pain. Darah dah soaked 3 pads. Deny blood clot or POC (product of conception). Katanya sexually inactive. Tapi sedara yg bawa syak dia gugurkan kandungan.'

Lepas colleague balik, mesin scan ditarik sambil menarik langsir. Mencipta ruang berdua bersama pesakit. Dengan harapan dia mahu bercerita.
'Adik, kita scan sket eh.' Ujarku kepada pesakit berusia belasan tahun itu.
Sambil memeriksa perut, 'Adik, adik dah kahwin?'
'Belum.'
'Adik ada boyfriend?'
'Ada.'
'Sorry saya tanya. adik memang xpernah 'bersama' lelaki ke?'
'Xpernah.' Menafikan.
Melihat scan finding, colleague dipanggil.
'Tolong double check jap.'
'Hmm kalau palpate perut, uterus at 20 weeks size. Well contracted.. scan uterus nampak besar tapi kosong.' Dengan mesin scan usang yg menanti masa, kami cuba menafsir.
'Xpela adik. Kita nak sample kencing eh.'

Setelah berkali2 datang dan soal pesakit, sedikit demi sedikit dia membuka cerita yg disembunyikan.
'Saya sebenarnya pernah kena tangkap basah.'
'Bila?'
'Bulan sepuluh tahun lepas.'
'Adik memang ada 'bersama' x?
'Ada..'
'Bila last sekali?'
'Bulan sepuluh tu la.'
'Ok saya minta izin periksa bawah eh? Adik hilang banyak sangat darah ni. Nadi adik laju sangat ni. Kita kena tahu punca.'
Akhirnya. Baru boleh proceed dengan further examination sebab pt dah mengaku sexually active.

***
Melihat vaginal tear, kesabaran mula menipis.
'Adik, adik cakap betul2. Adik dah bersalin kan?'
'Tak.. mana ada..' Masih menafikan.
'Adik xpayah tipu doktor. Adik ingat ktrg ni baru kerja sehari dua ke?' Colleague mula bersuara.
'Aah..'
'Pukul berapa bersalin tadi?'
'Saya xingat..'
'Adik bersalin kat mana? Baby mana?'
'Kat toilet..'
'Baby mana? Besar mana?'
'Saya xtahuuu. Dia lahir2 xmenangis.'

Marah.
Kecewa.
Sedih.
Sakit hati.
Semua ada.

Kenapa, adik?
Why???
***

'Aku xfaham betullah. Aku punya la bertahun2 tunggu nak anak. Wife aku berapa kali gugur. Tapi orang macam ni, senang2 je..' rungut colleague.
'Sebab Allah akan uji pada titik lemah seseorang..' ujarku perlahan.

***
Aku pernah terfikir.
Kenapa Allah bagi org2 yg xnk anak, dorang senang sangat mengandung?
Kenapa org yg bertahun2 berusaha demi gelaran seorang ibu, susah sangat nak mengandung? Kadang2 dah dapat anak, anak mereka ssh sgt nk survive..

Aku terlupa.
Yg Allah akan uji seseorg tu pada titik yg paling dia lemah.
Selagi x lepas ujian tu, selagi tu Allah akn uji.
***
Tanpa kita sedar,
Benda yg kita ssh sgt nk lawan suatu masa dlu,
Kita blh lawan dgn macho nya pada hr ini.

Kecik2 dulu maybe susahnya nak pakai tudung.
Tapi sekarang kalau keluar xpakai tudung, rasa mcm jln xde kepala. So Allah uji benda lain plak. Allah uji apa niat kita pakai tudung plak..

Atau kecik2 dulu susahnya la nak solat. Ayah kejar dengan rotan, baru nak solat. Sekarang, kalau x solat rasa mcm berdosanya hidup. So, Allah uji plak sudut lain. Allah uji plak susahnya nak solat awal waktu..

Hidup ni xkn berhenti dr ujian kan.
Cuma ujian tu je yg berbeza
Yg makin lama makin mencabar.
Yg makin lama makin menggugah iman.
***
Mcm kecik2 dlu pny la study sakan masa nk upsr.
Sbb rasa ssh nya la upsr tu.
Tapi bila dh umur 17 tahun nk amek spm,
Rasa upsr tu senang blh jwab tutup mata je.

Sbb..
Allah akn uji kita pd titik paling kita lemah.
Allah xkn uji seorg bijak pandai dgn soalan bdk tadika..

Kalau kita sorg yg kaki marah,
Allah Akan temukan kita dgn org2 yg akn asyk buat kita marah.
Utk tgk sejauh mana kita akan cuba bersabar demi Dia.

Sebab Allah nak kita lepas ujian tu.
Allah nk tgk usaha kita utk buktikan kita cinta Dia.
Kerna pada akhirnya,
Yg Allah nilai adlh usaha2 kita.
Struggle kita.
Air mata kita.
Kesakitan kita.
Utk capai redha Dia.

Sebab Allah nak tinggikan darjat kita.
Allah nak angkat kita ke level seterusnya.

Syurga tu kan bertingkat2.
Syurga paling bawah mestilah xsama dengan syurga paling tinggi, kan..

***
'The cure for pain is in the pain.'

Carilah jawapan di sebalik ujian.
Pasti kau bertemu cintaNya.
Dalam bentuk yg x kau sangka.

'Every next level of life will demand a different you.'



Maka di saat ujian,
Percayalah,
Kesakitanmu xpernah sia2.
Moga titis air mata menjadi saksi ke syurga.
Membawamu ke firdausi,
Syurga tertinggi yg diimpi manusia..
_____________________________________________

Korang tahu apa perasaan aku bila baca.. baru aku sedar..

Baru aku sedar.. hmm

Aku akui kadangkala aku terfikir kenapa rezeki aku dari segi pekerjaan tak macam orang lain..

Aku sedih..

Aku sedih kenapa aku tak dapat kerja yang gaji lebih macam orang lain.. kenapa aku asyik kerja gaji rendah je.. kenapa..

Kenapa.. kenapa..

Kenapa masa aku kerja dah elok masa tu la ujian datang.. walaupun aku tak berapa suka kerja tu tapi sebab cari makan.. aku sabarkan diri..

Tiba-tiba masa tu la ekzema aku naik mendadak.. naik kat jari aku.. dan semenjak itu ekzema kat jari aku seakan tidak akan pergi selamanya..

Sentiasa datang semula.. takkan sembuh..

Aku masa mula sakit kat jari tu sampai pakai glove masa nak shampoo.. (Alhamdulillah kini aku dah pakai shampoo 100% natural walaupun sedikit mahal)

Aku sedih.. tapi aku tak tunjuk aku sedih kat orang.. sedih.. impian aku macam hancur berkecai.. (mata masuk habuk pulak)..

Masa aku nak usahakan bisnes kek aku macam-macam jadi.. laptop rosak la..jalan aku seolah-olah sukar..

Lama tu i came to my senses that i maybe cannot be a pastry maker.. with my allergic contact dermatitis.. it's hard to do all the things myself.. especially with my finger..

So i telan the facts that i have to search for other job that suits me as an eczema patient.

Kerja lab? Jari aku kalau pakai glove tu sakit tau..if it triggers my eczema hmm.. so i maybe cannot work at the lab..

Aku sebelum apply kerja dekat Jobstreet aku fikir dulu sakit aku. Aku fikir dulu ekzema aku..boleh ke aku??

Boleh ke?? Aku khuatir ekzema aku akan naik..

Kalau kerja tu ade shift.. contohnya 3 shift.. shift yang waktu 10pm-7am tu.. aku boleh ke?? Tak effect ke ekzema aku?? Takut tidur tak berkualiti nanti ekzema aku naik lagi..

Walaupun sekarang aku dah terima hakikat bahawa aku ada allergic contact dermatitis..

Aku bukan sengaja.. sampai aku fikir hidup "orang lain macam elok je.. takde ujian macam aku.. bestnya hidup korang..dah ade career". walaupun deep down aku sedar ujian setiap orang berbeza..Aku tetap fikir

Aku satu habuk pun takda..

Cuma Alhamdulillah aku masih punya keluarga; ibubapa, adik beradik. Itu je yang aku ada..

Itu je..

Harta yang melibatkan duit, rumah dan kereta aku takde semua tu..(maaf habuk masih mahu masuk mata aku lagi..😒)

Aku rasa macam aku tak berguna pun ada.. aku takde apa-apa nak sumbang pada keluarga dan orang-orang yang memerlukan. Maksud aku dari segi kewangan.

I HAVE NONE.

Hmm maaf la berjela pulak penulisan aku.

Aku harap sangat aku dapat kumpul duit untuk hidup didunia sementara ni..

Harap aku redha sakit kat jari aku tu; allergic contact dermatitis.

Siapa yang baca tolong doakan aku dapat kerja yang sesuai dan boleh kerja lama.

Sincerely me
-Hanna

Monday, July 24, 2017

Telinga ada lubang



Assalamualaikum.. πŸ˜₯

Just wanna write something..

Kadang bila kita nak bercakap sesuatu atau nak share cerita tapi tiada siapa yang nak dengar.. mereka buat tak tahu je..

Padahal kita cakap dari hati.. luahan hati.. respon yang kita dapat pun macam tak berapa nak best..

Kadang kita rasa down sangat.. and kita tak memang tak expect pun orang nak ceriakan kita.. we just need someone to listen.. listen to our story.. dengar dengan ikhlas..

Aku kadang rasa macam sedih je.. bila orang lain punya masalah kita dengar.. i listen.. i make my time to listen.. i listen to the heart..but bila aku ada masalah.. they don't wanna listen..

Aku tahu aku pendengar yang baik.. tapi kadangkala i'm also need a time where i want someone to just listen to what nonsense that i want to talk.. just listening will do.. and maybe give 1-2 advise.. that's it..

Maybe sebab aku tak tunjuk aku down.. hati aku hmm.. hanya Maha Pencipta je tahu..

Kadang dengan orang lain bukan main rancak mereka bercerita.. and semua akan dengar..cuba time aku cerita..hmm hampeh.. bukan cerita pasal masalah aku pun.. but please la listen 😒

Susah sangat ke😞.. why is it so hard to just listen?

Yeah maybe i was oversensitive about it..
Yeah it's always me who is oversensitive 😐

I'm sorry but negativity has overiden in me😐 and i can't help it.

Sincerely me
My inner voice







Monday, July 10, 2017

Gemuk dan aku berpisah tiada..

Assalamualaikum semua.. apa khabar? Harap sihat walafiat kehendaknya..

Maaf la baru sempat aku nak bertanya.. semalam tak tanya kalian sihat ke tak kan 😁..

Alhamdulillah aku pun sihat juga.. malah makin membesar semenjak aku tidak lagi bekerja ni..



Kau bayangkan berat aku masa sebelum sakit teruk ekzema 75kg.. selepas sakit teruk 78kg.. sekarang 80kg atau 81 kg.. bermakna aku sudah bertambah obes.



Lagi gemuk berbanding masa aku belajar dulu.. seluar jeans dulu masa belajar, bila aku pakai sekarang ketat..aku pakai duduk umah je lah..

Aku bab gemuk ni paling bertambah lemak kat perut dan kaki.. haa itu yang parah tu.. paling tak boleh belah seluar jeans yang aku pakai longgar dulu.. sekarang ketat jugak lah..



Petandanya aku sudah bertambah besar berbanding dulu..

Aku nekad aku kalau dapat kerja aku nak beli supplemen aku pernah beli dulu.. walaupun harganya mahal dalam rm200-300 sebulan..janji aku boleh turun berat badan..

Kalau ikutkan berat badan ideal aku mengikut B.M.I paling minimum adalah 53kg paling max dalam 65kg rasanya kalau tak silap..

Masa aku makan supplemen tu dulu tambahan aku jogging exercise bagai dapat turun sampai 72kg.. lepas dah stop supplemen sebab duit tak cukup.. aku exercise juga..tapi berat naik 74kg.. tapi maintain je.

Masa berat aku 72kg aku terpaksa beli seluar jeans baru sebab seluar jeans lama longgar benau.. tapi lepas berat dah naik 74kg terus tak muat seluar tu πŸ˜‚πŸ˜‚. Seluar tu ada lagi dalam almari aku.

Berat aku bertambah lagi semenjak keje hospital swasta..takde masa nak exercise sebab balik umah dah pukul berapa.. aku tak jogging langsung.. naik 75kg..

Dan selepas aku sakit ekzema kena makan ubat steroid tu lagi bertambah lagi berat aku..

Aku akui susah nak start exercise balik.. ditambah aku takde motivation.. dulu sebab personal matter tu yang bukan main aku exercise tu..

Haritu 2 minggu sebelum Ramadhan 2017 aku jalan kaki dalam 30min sehingga 1 jam dalam 3-4 kali seminggu..

Konon cita-cita aku nak juga jalan kaki masa bulan puasa.. masalahnya masa bulan puasa rasa macam takde tenaga langsung.. banyak masa nak lelap je.. πŸ˜‚πŸ˜‚..

Bak kata adik aku akak lupakan je lah hasrat nak kurus..dari dulu dengar nak kurus itu ini sama je.. berkurun tengok sama je..πŸ˜‚πŸ˜‚..

Supplemen aku makan dulu dia sekat rasa lapar aku.. aku ni bab makan diakui lemah..tu yang cepat benau naik sekarang ni.. tambahan duduk umah je..buat kek..makan kek.. mana tak bertambah besar..

Harap aku dapat kuatkan semula semangat dan motivasi diri supaya aku dapat kembali exercise dan dapat kerja yang sesuai..

Korang tolong doakan aku tau..

Tq 😘




Kerjaku heroku??

Assalamualaikum..

Jam tepat menunjukkan pukul 1.16minit pagi.. peliknya mataku masih belum menampakkan tanda-tanda mahu tidur..

Jadi aku fikir tiada salahnya aku menaip di handphone Alcatel ku ini walaupun memakan masa yang lama..


Lupa ingin ku ungkapkan Selamat hari raya semua.. tahun ini seperti biasa aku beraya di Melaka.. Alhamdulillah aku dapat beraya sakan tahun ini. Syukur sekali..

Baiklah tujuan aku menulis post baru ini adalah untuk meluahkan perasaan aku yang terbuku dalam hati..

Aku sudah fikir masak-masak bahawa aku perlu juga mencari pekerjaan tetap untuk meneruskan kehidupanku..

Setelah aku fikirkan baik buruk perniagaan kek aku.. yang macam chipsmore sahaja sekejap ada sekejap tidak..Tambahan pula ibubapaku akan pindah di Melaka nanti..

Tak dilupakan penyakit ekzemaku terutama di jariku yang juga seperti biskut chipsmore. Kadang elok kadang datang balik.. seakan-akan tidak akan sembuh sepenuhnya jadi aku buat keputusan ditambahkan istikharah.. aku perlu mencari pekerjaan tetap.

Aku perlu fikirkan masa depan aku..kalau ibubapa aku tiada siapa akan sara diri aku.. mahu diharapkan adik beradik ku..aku rasakan tiada pun akan berbuat demikian jadi aku putuskan untuk mendapatkan pekerjaan yang tetap.

Macam-macam aku fikir.. aku rasa aku tidak akan bertemu jodoh..jadi ku perlukan pekerjaan untuk menyara diri aku sendiri dan juga selepas itu ambil pelan insurans untuk menjamin kesihatan aku pada masa akan datang..

Aku sedar penyakit ekzema aku.. orang panggil penyakit orang kaya.. ialah kena beli sabun badan organik..shampoo organik.. semuanya mahal juga..sebab kulit aku memang sensitif sangat..bukan tak boleh pakai sabun biasa boleh tapi sesekali sahaja..tidak boleh setiap hari..

Aku juga kadangkala suka shopping.. tapi bukan selalu..aku tahu had limitnya.. disebabkan aku Plus size jadi baju mahal juga.. semuanya memerlukan duit.. so aku perlu sara diri aku..

Aku perlu selamat kan diri aku sendiri.. i must be my own hero. I have to be strong.. even though sometimes I am not that strong..but I have to be.

I don't have anyone to relies on like everybody else. I only have myself. So I have to love myself.. save myself..

Maybe I will continue my cakes business part time.. insya ALLAH..

Please pray I will get a job that suits me and  the job that doesn't compromise my eczema. Aku harap sangat aku dapat kerja yang tidak menjejaskan ekzema aku..

Tolong doakan aku ya semua..

Terima kasih.

-Hanna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...