Sunday, May 30, 2010

Tautan Hati


kadang2 aku rindu jgk la kt sdare2 aku...yelah dieorg kn rapat dgn kita...tp ade ke dieorg rindu kt kte takdenyer...dieorg benci lg ade...( knp la aku ske pk negatif)...kadang2 kte rindu dgn kwn2 kita tp dieorg takde rindu pn dgn kita...mksd aku disini yelah masing2 tak contact...yg contact tu aku tak kish lg mksdnyer dieorg still ingt kewujudan aku...yg tak contact tuh..sedh jgk la...kdg2 kita anggap die kwn baik, kwn rapat kita tp die hmm hampeh...tak leh harap...belakang kta ntah ape lah die buat..(pk negatif ag)..susah sgt kn kalau org nk ungkapkn perasaan kasih sayang...kasih sayang tak semestinya macam rasa bercinta dgn pakwe ke makwe ke...ini antara kawan, keluarga..paling penting kasih sayang dgn ALLAH...ni dierg nk kasih sayang dgn orang bukan muhrim je...kdg2 aku pikir jgk asyik aku je contact kn..aku teringin nk jd salah soerang sahabat dlm noverl yg aku bce tuh..bersahabat dlm islam..tolong menolong...aku harap sgt aku dpt kwn mcm watak dlm novel tuh "ASIAH YUSRA"..harap sgt2 dpt n cm die...yg dpt bimbing aku...tp tu sume watak dlm novel wujud ke org mcm tuh...ya ALLAH..temukan lah aku dgn sahabat yg mcm tuh..mcm ASIAH YUSRA...amin...

Monday, May 17, 2010

Kadangkala / Sometimes




kadangkala rasa seperti tidak diperlukan

kadangkala rasa seperti tidak dihiraukan

kadangkala rasa disayangi

kadangkala rasa tidak disayangi

kadangkala rasa keseorangan

kadangkala rasa kesunyian

kadangkala rasa masa berlalu

kadangkala tidak rasa masa sudah berlalu.



kadangkala ada rasa kasih dan sayang

kadangkala tiada rasa kasih dan sayang

kadangkala hati ingin berkata-kata

kadangkala hati tidak ingin berkata-kata

kadangkala mahu

kadangkala tidak mahu

kadangkala rasa ingin memberi

kadangkala rasa takut memberi.



kadangkala merasai

kadangkala tidak merasi

kadangkala perlu diungkapkan

kadangkala tidak perlu diungkapkan

kadangkala rasa pedih

kadangkala tidak terasa pedih

kadangkala ketawa

kadangkala tiada ketawa.



kadangkala ingin berlari

kadangkala tidak ingin berlari

kadangkala seperti terasa

kadangkala tidak terasa

kadangkala itulah yang pertama

dan kadangkala itu bukan pertama

seberapa banyak kadangkala terjadi

sebanyak itulah ketidakpuasan terjadi.



by hanntzah

Monday, May 10, 2010

Sakit Lutut






salam..skrg nie lutut aku tgh sakit...hmm dh byk kali sbnrnyer aku mengalami kecederaan di lutut kananku...dlu masa kecik2 sbb aku asyik jatuh..jatuh main basikal ganas sgt...break wat hal la..mcm2 lg la...tp aku ttp ske main basikal walaupun dh jtuh byk kali....ni bile dh besr die mcm dh bertmbh sakit lak..maybe sbb dr kecik lutut aku dh wat hal..mase aku form 1..lutut aku sakit ag..sbb asyik trun naik tangga...umah lama aku kt setapak dlu mana ade tangga..tetiba duk asrama masa form 1 lak ada tangga..jarang naik tangga la katakan..trus sakit lutut aku smpi g berurut sume..g urut kt kg.bharu...pastu kali ke-4 atau ke-5 lupa la...aku ter excident kt lutut yg sama...sakit gile..smpi aku g klinik ambk ubt sume...skrg nie sbb aku asyik bersila wat keje kt bwh...meja ada tak nk gne..haa rasakan...masa aku nk drive blk melaka arituh aku dh rse tak selesa kt lutut nie..bile smpi je kt sn..lg brtmbh skit...wan aku bg la ubat yg die slalu pkai utk sakit sendi2 die..ubat sapu pe ntah..lupa lak jenama die...aku lak nk kne present esok..and aku bwk stu je kasut formal tuh present tu pn kasut tuh tinggi ckit..aku terpakse pkai utk present...first time kt sn aku pkai kasut tinggi nk present ala tak rmai org present la katakn so aku blasah je la..and kali terakhir aku present kt c2..so aku nk wat yg terbaik...hmm lutut aku masih tak baik jgk..pastu aku blk kl blk...niat kt hati nk sruh la ayh or adik aku tlg urutkn..tp hmm takde la nmpknyer...aku merana sakit sowang2...kata nk urut tp ckp je la..aku pun malas la nk sruh tlg urut byk kali..kang ckp byk kali nnti ckp ape plak..so aku diam la...menangis sowang2...sbb rse cm takde spe nk ambk kish pasal dri aku..yelah spe la aku ni kn..aku kn jht.. sbb tu cm takde spe nk ambk kish...tp tak pe la..hdup perlu diteruskn...hmm smpi arini still sakit lg lutut aku..dh masuk 4-5 hari aku skit lutut...td aku g cri kt tenet nk tgk petua or ubat ape2 utk sakit lutut...pastu aku ade bce kt stu web nie..

ayat 78-79 surah yassin baca "dr Yuhyil Wahiya..."

- tulang patah

- sakit sendi

- sakit lutut

kepada sape2 yg mengalami sakit tulang atau sendi ke lutut ke bleh la amalkn doa ni..
insyaALLAH sembuh dgn izin ALLAH..selain dr kita mkn ubt-ubtn ya...

Saturday, May 8, 2010

Luahan rasa

hello all...hmm what did i want to story to you today...
rasenyer pasal express feeling...how are we gonna express our feeling or let go of of our feeling...maksudnya ssorg yg boleh kita ceritakn sumenyer...
tak kish la pasal keburukan or kebaikan yg kita buat....
bestnyer aku tgk org ade tmpt luahan...
especially human being of course...not an animal or a thing..
cause they dont know how are we feeling right..
but if we talk to human they know..because human have feeling...
bila kita dh cerita kt seseorang bru lah hati kita lega ckit...
tak kira la pasal ape2 pon...
and bestnyer kalau ade org bleh trime kita seadanya kita...
tak kish kita cmne pun...
tapi maybe aku belum jumpa lagi orang yang boleh trima aku seadanya...
huhu..lambat ag rasenyer tunggulah lg 6-8 tahun ag atau lg 10 thun...

blog je lah tempat curahan hati yang aku ada
selain drpd kwn2..
tp smpi bile kwn2 nk dgr cerita kita yg ntah ape2 tu kn
dieorg pun kdg2 nk boring
naik meluat, naik menyampah dgr tp,
sbb dieorg tak nk lukakan perasaan kita so
dieorg gagahkn jua dgr ape yg kita cerita...terpakse kalau tak nnti ape plak...
tu la pasal..aduyai...aku tau sbb ape...sbb bile aku perlukan seseorang untuk
ceritakan masalah aku kadang2 aku telefon la dieorng tp ade dieorang angkt...
tak angkt..aku nk msg kang kata menyibuk plak...
mesti dieorg ade byk ag keje selain nk dgr ape yug kita nk ckp...
kdg2 aku rasa bersalah juga sbb asyik dok cerita kt dieorang je..
padahal dieorg dh dok meluat nk dgr ag...
atau aku je yg berfikiran negatif...
ye la aku kn suka berfikiran negatif padahal dieorg ok je...
tp kn kalau dieorg angkt kite pun cerita la masalah kt dieorg..
tp dierg cm nk tak nk je dgr..so tu petandanya malas nk dgr la betul tak?
ok katakan la aku berfikiran positif cm aku yg dlu...
tp dieorang tipu aku..so semenjak tu aku tukar persepsi aku..
smpi skrg aku tak bape nk caya sgt ape org ckp
mesti aku akn berfikiran negatif...
tp tak semua perkara aku berfikiran negatif...
kdg2 aku berfikiran posotif juga cthnyer..
time exam aku mesti la berfikiran positif aku bleh lakukan..
ada sstgh perkara yg membuatkn aku berfikiran negatif...
bukan lah semua perkara..

Tuesday, May 4, 2010

Isteri Curang- Iktibar


kadang2 kita tgk orang tuh ok jew cm baik jew...tp kita tak tau perangai sbnr dieorg..btol ke dieorg baik..atau depan jew baik..belakang cm tooot..hehehe...cthye..prmpuan tuh pkai tudung labuh...tak semestinya die btol2 baik..cthnyer ade stu cerita aku ade baca kt blog len..haa korang bce la sndri...

TAJUK:Minta tunjukkan kebenaran dalam rumah tangga


Siapa sangka, seorang isteri berperawakan lemah lembut, bertudung labuh dan kuat pegangan agama rupa-rupanya bertuankan nafsu apabila sanggup menjalin hubungan sulit dengan suami orang.

Padahnya, dia dicekup suami dalam keadaan hanya memakai baju tidur tanpa coli manakala pasangannya tidak berbaju, sekali gus membawa kepada runtuhnya rumah tangga yang dibina selama 10 tahun.

“Nyata doa saya ketika di Makkah supaya Allah SWT menunjukkan kebenaran di dalam rumah tangga saya termakbul. Saya bukan mahu memalukan bekas isteri, tapi ingin berkongsi pengalaman supaya menjadi iktibar kepada orang lain,” kata Azman, 30-an.

Ikuti pengakuan Azman sepenuhnya:

“Terus terang saya katakan, sepanjang hidup bersamanya, tidak sedikitpun saya meragui kesetiaannya. Saya yakin dia setia kepada saya memandangkan perkahwinan kami atas dasar suka sama suka.

Ketika bersusah payah membangunkan perniagaan, dia menjadi inspirasi dan semangat untuk saya. Tanpa dia, mungkin saya tidak mampu mengharungi pahit getir dalam dunia perniagaan.

Lebih daripada itu, saya yakin, perawakannya yang lemah lembut, bertudung labuh dan latar belakangnya yang kuat pegangan agama tidak mungkin membuatkan dia sanggup melakukan perbuatan yang menyalahi hukum agama.

Dia melayan saya dengan sepenuh tanggungjawabnya sebagai isteri. Apa saja permintaan saya dia akan penuhi.

Kami bertambah bahagia apabila dikurniakan seorang anak lelaki yang kini berusia sembilan tahun.

Namun, ketika perniagaan saya berkembang dan kami sekeluarga mengecap kesenangan, ada rakan memberitahu pernah melihat isteri saya bersama lelaki lain dalam keadaan mencurigakan.

Ketika itu memang saya tidak percaya langsung dan akibatnya saya bertumbuk dengan rakan yang menyampaikan maklumat itu.

Begitupun, cerita mengenai kecurangan isteri saya tidak pernah tamat kerana ada saja rakan menyampaikannya kepada saya.

Antara yang paling menyakitkan hati ialah ada yang memberitahu, isteri saya membuat pengakuan bahawa dia sudah berpisah dengan saya.

Dalam keadaan sedemikian, saya masih bersabar dan membuang perasaan curiga terhadap isteri. Saya tetap melayannya dengan baik dan pada masa sama dia juga begitu.

Pada Ramadan tahun lalu, saya ke Makkah mengerjakan umrah dan di depan Kaabah saya berdoa supaya Allah SWT terus merapatkan hubungan saya dan isteri. Pada masa sama saya juga memohon kepada Allah supaya menunjukkan kebenaran jika ada kekurangan dalam rumah tangga saya.

Pulang dari Makkah, saya menghadiahkan isteri gelang kayu Kokka. Tidak lama selepas itu rakan memberitahu, lelaki yang dikatakan menjalin hubungan sulit dengan isteri saya ada memakai gelang sama.

Apa disampaikan rakan saya memang benar kerana tanpa pengetahuan saya, isteri saya menghadiahkan gelang berkenaan kepada lelaki itu.

Saya memang sakit hati tetapi kerana perasaan sayang masih menebal, saya buat tak tahu saja.

Bagaimanapun, pada satu malam doa saya dimakbulkan Allah apabila saya bagaikan diberi petunjuk mengenai kecurangan isteri.

Entah bagaimana, ketika itu tidak semena-mena kereta yang biasa saya gunakan rosak secara tiba-tiba dan saya pulang ke rumah menggunakan kereta lain.

Tidak seperti kebiasaan, saya pulang awal sedikit. Ketika sampai di rumah, saya melihat kelibat seorang lelaki keluar dari pintu belakang dan menguncinya.

Berderau darah saya ketika itu dan dengan menggunakan segala kudrat yang ada, saya mengejar dan berjaya menangkapnya.

Ternyata, dia adalah lelaki seperti digambarkan rakan saya. Dalam keadaan tidak berbaju, saya mengheretnya ke dalam rumah dan ketika itu isteri saya dalam keadaan kusut, memakai baju tidur tanpa coli. Saya periksa bilik dan mendapati katil ‘bersepah’.

Tanpa sedar, air mata saya mengalir dan benarlah apa yang diberitahu rakan selama ini. Sudah jelas, isteri saya curang. Jika bersama lelaki lain di dalam rumah dalam keadaan mencurigakan, apa lagi yang mereka lakukan jika tidak membuat maksiat?

Namun, seperti orang tidak bersalah, kedua-duanya berbuat muka selamba. Isteri memberi alasan lelaki itu datang ke rumah kerana mahu membetulkan paip.

Apabila diperiksa, ternyata isteri saya berbohong apabila paip rumah saya tidak rosak dan lelaki itu tidak pula membawa peralatan membaiki paip.

Seperkara lagi, lelaki itu masuk ke rumah secara bersembunyi berikutan keretanya diletakkan jauh dari pekarangan rumah.

Bengang dengan reaksi mereka, saya bawa mereka ke balai polis dan membuat laporan. Sedikitpun mereka tidak menunjukkan perasaan takut. Kesudahannya mereka dilepaskan selepas dijamin keluarga masing-masing.

Sejak itu, kami duduk berasingan hinggalah kami bercerai baru-baru ini. Saya mendapat hak penjagaan anak.

Apabila difikirkan kembali, apa salah saya sehingga dia sanggup berbuat begitu. Hendak apa saja saya berikan. Malah satu ketika dia pernah berkata kepada anggota keluarga saya, dia tidak tahu hendak membeli apa lagi kerana semua benda boleh dimilikinya.

Keluarga saya memang kecewa, apatah lagi ibu saya. Dia adalah menantu kesayangannya, tetapi apa yang berlaku benar-benar mengejutkannya.

Keluarga bekas isteri pula meletakkan kesalahan di atas bahu saya. Mereka menyifatkan saya terlalu cemburu.

Saya hairan, adakah perbuatan bekas isteri saya melakukan maksiat bersama lelaki lain dan saya sendiri yang menangkap mereka perlu dimaafkan?”

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN

ha jd jgn terpedaya ya sume org diluar sn..kita kdg2 tak tau btul ke tak ssorg tuh baik..jd marilah kte berdoa spya bertemu dgn org yg baik2 dn bersahabat dgn org yg baik2..AMIN

Sunday, May 2, 2010

Please..



Please go away

from me

don't ever

come back again.


Please give me

a peace of mind

a peace at heart

a peace of everything.


Please go away

i want to

forget about u

just please go.


Please just go

maybe i will cry

maybe i will hurt

but that just

for awhile

but if u stay

that will make 

me more and

more hurt.


Please please

and please again

i don't want

to make any

hope,trust,love

and any feeling

to you.


Please go

i promise 

i will never 

searched for u

look for u

trouble u.


So just please 

go away

it will make 

me feel relieved

and i will

thank you

for that and

for everything

that you've done.



by hanntzah




Saturday, May 1, 2010

Rindu???


Hmm aku rasa cm aku 

rindu seseorang

dh takde org lain

 aku nk rindu?

kenapa lak aku rindu die

aduyai masalah

masalah hmm

tolonglah pergi jauh-jauh

perasaan rindu nieh

tak payah la rindu2

tapi tak salah kan

kalau kita rindu seseorang

itu menandakan kita normal

sebagai manusia yang

ada perasaan.


Aku mengakui 

aku sangat rindukan dia

tapi kan

katakan kita rindu 

pd seseorang tuh

tapi dia tak rindu kt kita

buat penat je

rindu kt dia kan

baik rindu kt orang

yang menhargai

kerinduan kita tu.


Jadi wahai rindu

tolonglah  bawa pergi

perasaan ini

jauh-jauh

aku tak sanggup

lagi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...