Saturday, November 10, 2012

Tahniah BFFku..



assalammualaikum,

hari ni ialah hari pernikahan kawan aku tambah dengan majlis die sekali..masa die dah sah diakad nikahkan aku macam sedih..(skrg tgh tulis pon sedih)..aku sedih cikit sebab akan kehilangan kawan baik aku..tahniah BFFku..walaupon aku bleh jumpe die pon mesti la tak macam dulu kan..aku sedih bukan la ape..sedih sebab lepas ni aku dah takde dah kawan tempat mendengar cerita aku..tempat nak karaoke same2..pada aku die seorang je kawan baik aku dunia akhirat..bukan la aku tak happy untuk dia..aku happy juga..cuma..biase la macam sedih sikit..aku ni dah la tak ramai kawan..tak pandai sangat nak bergaul dengan semua orang..cuma beberapa orang je aku rapat..tu yang aku sedih..aku rase cam dah takde kawan..selama ni pon kalau pergi mane2 memang pergi dengan BFFku..lepak the mines..tak pon jusco..atau alamanda..itu je la tempat yang aku pergi..aku ni jenis tak suka saje2 nak keluar tak tentu pasal..kalau takde BFFku untuk teman pon adik aku tak pon cousin itu je la..aku memang tak suka keluar dengan orang lain sangat..especially kalau tak rapat sangat..nanti sat lagi aku jadi pendiam, susah..huhu..

kepada BFFku, Syu
tahniah dan selamat pengantin baru..
(walaupon die tak baca blog aku tapi takpe)

tapi jangan khuatir insyaALLAH lame2 aku akan terima hakikat dan redha yang BFFku dah kahwin dan perlu menumpukan perhatian pada keluarga die..huhu

aku ingat lagi mase aku mule2 jumpe die dulu masa aku sekolah di SMK Puteri Wilayah..masa tu aku form one,tapi aku masih belom jadi BFF die lagi..sebab ala biase la zaman budak2..aku masa tu satu dorm dengan die..aku dengan die selalu terima nasib yang same iaitu kena buli dengan senior..aku berdua je la dengan die..budak2 yang lain tak kena sangat sebab pandai bodek senior..semenjak kena buli tu..memang aku anggap semua senior JAHAT..tak kisah la sape die..walaupon sekolah lain..trauma la katakan..ade ke si senior tu form 2 je pon,..yang paling aku tak tahan siap die dengan senior dorm lain..same2 berganding bahu membuli aku..die panggil aku kitaorang naik dorm lain..pastu maki hamun kitaorang..aku malas nak cerita detail sangat..masa kitaorang from 3 kot baru jadi best fren..pastu masa form 4 die pindah skola lain..aku pon ikut die pindah skola same..sebab mase tu keluarga aku pon pindah area sana jugak same dengan kelurga die..so since then kitaorang jadi BFF..skola same smpi form 5..macam yang kitaorang lalui bersame..masa aku sakit kat ward die dtg tengok aku kawan2 len mane ade dtg.. susah, senaang,kekecewan,kesedihan,kegembiraan..aku tak tau la aku nak kongsi dengan sape dah lepas ni..aku rasa cam entah la,..tibe2 sedih gile la plak..aku out dulu la..nak nangis lak

Sunday, October 28, 2012

Maaf semua



assalammualaikum,

sorry dan maaf jika blog saya akhir2 ini telah post something yang bersifat kebudak-budakan..which not show the maturity in me..saya akan cuba bersikap matang walaupun saya sebenarnya tidak seberapa matured..huhu..saya akan cuba memahami erti kehidupan dengan cara yang lebih baik dan fikir dengan lebih matang, insyaALLAH..sila doa2kan saya ya..saya sendiri sedang cuba mencari diri saya yang sebenar di dunia nieh..cuma saya masih tidak memahami sesetengah perkara mungkin kerana saya sendiri belum mengalami keadaan sebegitu..tetapi saya tetap berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik dan mahu memahami beberapa perkara dengan membacanya melalui buku2 yang terdapat di pasaran..but maybe because i don't have any teacher that will teach me..tetapi itu tidak bererti saya perlu mengalah kan..saya sedar saya buat silap kadang-kadang ego saya tinggi..but still tolong doakan saya ya agar saya akan berjaya memahami semua ini..saya perlukan sokongan dari anda semua dan doa anda (sape2 yang terbaca post ni la ye..hehe)..jika saya masih berbuat begitu post something that is really show the childish in me, bererti saya manusia biasa yang hina dan lemah yang selalu melakukan kesilapan..dan saya sendiri sukar untuk mengucapkan semua ini dengan kata-kata atau ucapan dari mulut saya sendiri, yang saya mampu hanyalah melalui penulisan saya di blog ini..sorry again..and once more please pray for me.. (^_^) that will be a big great help..

Wednesday, October 24, 2012

cerita-ceritara



assalammualaikum,

tak lama lagi kawan baik aku dah nak kahwin...lepas ni aku dah takde kawan baik dah...maksud aku takkan aku nak kacau die pulak kan mesti la die akan sibuk dengan husband die and anak2 die kan..lepas ni aku takde la kawan untuk berkaraoke same2...kawan untuk dengar cerita merapu2 aku nieh..i know it's hard to accept the fact but life have to be continued and move on right?..hmm aku gembira die bahagia akhirnya..siapa tak happy kan kalau kawan baik kita kahwin..ye aku happy cuma aku sedih cikit je..hehe..sebab aku dah tak bleh la nak call die bile2 mase saje kan macam dulu..aku kena la hormat privacy die walaupon die cakap die tak kisah..tapi aku tetap kena la set boundaries kan sebab orang dah berkeluarga ni lain tak sama macam yang bujang lagi..they have made commitment to their husband and family right...haa lupa pulak aku siap dah beli hadiah tau untuk wedding day die..hehe..ok ni cerita pasal sedih..sekarang kita tukar pulak cerita

yang aku tak sukanya ialah EX bf aku maybe akan datang mase majlis BFF aku..adooyai..sibuk je lah..aku macam dapat rasa yang die memang akan datang sebab die beriya2 tulis kat wall event BFF aku tuh..meluat je aku tengok..kalo sape2 yang berpisah secara baik tu it's ok la..but if tak baik..macam kes aku nieh..memang menyampah pulak aku..bayangkan la, dah nak dekat 5 tahun tak contact tak bersua..tibe2 terjumpa ke kan..ya ALLAH..tak tau la camne nanti..kalau die datang dengan girlfriend die takpe..aku tak kisah..jangan sorang2 sudah la..bukan la aku masih suka kat die ke ape..just kalo kita dah tak suka seseorang dah meluat sangat dan menyampah sangat kan..so kalau boleh memang tak nak la jumpe kan orang cmtuh..yes i know i have to act professionally not emotionally sebab umo kan dah makin meningkat..cuma aku tak tau macamne nak menghadapi keadaan camni..sebab aku tak pernah berhadapan situasi atau probability yang aku akan jumpe die dalam situasi tuh kan..ye aku akui aku ingat semua memori lama dulu maybe because aku takde pengalaman lain selain tuh..kalo ade pon just teman tapi mesra je..huhu..tapi itu semua dulu sebab aku dah malas la bende2 ni semuya.. i had enough of men and their lying...cukup la aku dah pernah mengalami keadaan tu semua..aku jadikannya pengalaman hidup..tak perlu diulangi lagi..future kita mesti la kita nak yang terbaik kan..so aku kena la berhati2 supaya tidak terjadi lagi kan..kena la cari seseorang yang better untuk dijadikan husband yelah takkan kita ni saje2 nak in relationship sebab tengok orang lain in relatiship ke ape, mesti la untuk kahwin (wah bukan men aku..macam la nak kahwin sekarang) takde la kita kena pilih dengan baik la kan..sebab tu ALLAH bagi kita pengalam2 yang buruk2 dulu kan supaya kita sedar dan faham..takpe aku redha mesti ade sebab kenapa ALLAH jauhkan aku dari orang2 seperti mereka..harap2 aku akan dapat someone that is better that can guide me..insyaALLAH..(cewah macam la aku ni baik sangat kan..takpe kita mesti berdoa)

Saturday, October 6, 2012

REVIEW : ESMERIA ORGANICS GLASSWORT REPLENISHING MOISTURIZING CREAM FOR DRY & MATURE SKIN (MALAYSIAN'S PRODUCT)

hye and assalammualaikum...

i know i haven reviewed any product for a long period of time..i know I'm guilty for that..but to make a compensation i will today, review the esmeria organics glasswort replenishing mosturizing cream for dry & mature skin..

product description/benefit:
Replenish and protect dry and mature skin while you rest. Maximise your skin's night time repair with a bumper combination of Mediterranean Glasswort, Swiss Edelweiss, Peruvian Inca Inchi and Brazilian Acai Oil. These ingredients work together, delivering EFA's and antioxidants while revitalising and repairing from inside and out. Esmeria's Replenishing Moisturising Cream's rich and powerful combination amplifies natural night time skin repair or offers extra protection for harsher conditions.

ingredient : 
Aqua/water, aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice*, simmondsia chinensis (jojoba) oil*, butyrospermum parkii (shea butter) fruit*, plukenetia volubilis (Inca Inchi) seed oil*, meadowfoam estolide, cetearyl olivate, sorbitan olivate, euterpe oleracea (acai) pulp oil*, caprylic/capric triglyceride, salicornia herbacea (glasswort) extract, rosa canina (rosehip) fruit oil*, helianthus annuus (sunflower) seed oil*, glycerin, leontopodium alpinum (edelweiss) extract*, xylitylglucoside, anhydroxylitol, xylitol, lavandula angustifolia (lavender) oil*, tocopherol, helianthus annuus (sunflower) seed oil, chamaemelum nobile (roman chamomile) oil*, nelumbo nucifera (lotus) flower extract*, sodium benzoate, potassium sorbate, parfum.

sorry because i haven't got time to take any picture but if i have time i will replace it with my own picture..as you can see the ingredient is almost organic. Esmeria emphasizes Real Ingredients, Real Organic Certification, Real Effectiveness, Real Value and Attitude that all of the products are created to.

  • 99.9% of the total ingredients are from Natural Origin
  • 99.9% of the plant ingredients are from Organic Farming

 I used this cream when my face appears eczema..this products helps a lot in moisturizing my face..at that time i cannot use my normal cream (maybe because they got chemical in it)..and i can only used this cream...how did i know my face react best with this cream?? because i have used some sample that i got from their website. When my face have eczema it appears red and of course inflammation too (but mostly people with not know what happen on my face, they just thought it was acne and so on)..but alhamdulillah this cream works best with my face at that time..although it cost rm49.90 for 30 ml (i bought it at watson jusco cheras selatan) it is really worth it because may face got the benefit of a moisturizing cream on my very dry skin..my face at that time was really dry and very sensitive due to the eczema..so i am recommended whoever got atopic dermatitis on their face they can really try this product out..when i apply this cream on night time i can really feel the cream absorb on my face..it's like it nourish and replenish my dry eczema skin..

pros and cons:
  1. very moisturizing
  2. can replenish and nourish very dry/ eczema skin
  3. almost all of their ingredient made from certified organic
  4. no cons, i cannot find any
will i but the product again?certainly ... i gave 5/5 star..

p/s: i have used this product quite a long time ago, maybe last year i'm not sure..but now my skin have recover and i used my normal face cream..hehe..not that i don't want to use this cream but i am a student so i have to save some budget..but insyaALLAH if i am working i will buy it for sure..

Thursday, September 6, 2012

pengalaman FYP time diploma

assalammualaikum,

arini tibe-tibe aku teringat pasal FYP aku time diploma dulu, aku pon baca2 dan tengok2..hehe..aku ingat lagi time tuh la, time yang paling genting dalam hidup dimana aku tak tidur nak siapkan FYP..biase la student kan..huhu..mesti korang ingat 'ala sape suruh tak siapkan awal2?'..salah tafsiran anda kalau anda berfikiran begitu..masalah bukan datang dari aku tapi supervisor aku..ya aku memang dapat supervisor yang sangat bagus..prof tuh..jangan main2 orang lain dapat supervisor biase2 je..masalahnya disini prof aku tuh orang indonesia jadi bila aku berbicara dengan dia agak sukar untuk dia memahami apa yang aku cuba cakapkan..

selain itu, prof tu tak memberikan kerjasama yang baik dengan aku..dia tak berikan aku tajuk langsung lepas tu suro aku cari sendiri..aku dah cakap dengan die..'prof bagi la tajuk, ape2 tajuk pon tak kisah'..die boleh cakap..' kalau saya bagi tajuk nanti kamu tak reti buat pulak' ni aku translatekan laa ek..YA ALLAH..nampaknya kan ketensionnan disitu..kalau die yang beri aku tajuk die la yang guidekan aku camne nak buat..ni tidak bantu pon tidak..aku punya la macam orang gila time tuh nak cari tajuk FYP ..lame jugak aku cari sebab boleh dikatakan semua tu memang hasil usaha aku 80% lagi 20% tu pertolongan kawan aku..aku cari tuh lama gile lah jugak..sebabnya aku ni bukan la reti sangat..tak genius macam student2 lain..pastu tambah lak dengan tak berapa minat engineering haa ambik kau..selamat tajuk yang aku buat tuh chemical semata2..huhu..walaupon ade sedikit la engineering kat citu..ala cikit je pon..


time tu aku paling stress gile, cepat marah..haa biaselah orang tengah stress jangan dicucuk2..huhu..aku pergi library cari buku2 yang berkaitan..cari jurnal2 kat library or internet..memang bapak busy la time tuh..kalau ade waktu lapang je mesti cari jurnal2 pastu print and baca ape isi2 yang ade..yang aku boleh ambik buat rujukan..

tajuk yang aku buat ialah ''COCONUT FIBER, AN AGRICULTURAL WASTE AS ADSORBENT TO REMOVE METHYL RED BY ADSORPTION'' haa ambik kau..panjang gile tuh..hehehe..tajuk tuh aku yang pilih dan letak sendiri..prof tu memang tak membantu aku langsung..setiap kali aku datang jumpa die kan..aku cerita lain..die cakap lain..aduyai..die tak faham ape FYP yang aku nak buat..hish aku suro kau bagi tajuk, kau tak nak..bile aku cakap ape yang aku nak buat die tak faham..siap cakap..' kalau juri2 tak faham ape aku buat aku kena repeat experiment tuh balik..gile lah..tapi alhamdulillah..dengan izin ALLAH..aku berjaya siapkan dan lecturer2 yang jadi juri2 tuh ok je..ha satu lagi kan aku kan tak abis edit2 lagi akunyer FYP..aku tanye die boleh ke aku punya gred naik..prof tu cakap boleh sebab die tak key in data lagi..aku pon ok la..pastu bile aku dah siap2kan sume..aku hantar yang betol punya..aku tanye sekali lagi..die cakap tak boleh kena tanye admin..kalau nak ubah gred kena bayar rm50 la..aduh..at the end of the day..gred aku gitu je la..takde peningkatan pon..

tapi yang aku paling sedih sekali kan kat depan sebelum acknowledgement tuh kan..aku letak to my father and mother..aku nak buktikan pada die, yang aku abis belajar diploma..aku buat ni semua untuk banggakan mak ayah aku..tapi korang tau time aku balik..aku bagi FYP yang dah buat hard cover tuh..ayah aku cakap ala cikit je pon..tak tebal pon..hati aku terguris gile..memang la bile die dah jadi hard cover die akan compressed kan kertas2 tuh..kalau binding kan memang tebal kot..aku sedih..sampai sekarang aku masih ingat kata2 ayah aku tuh.. dah la tak bagi support..aku ingat kalo aku tunjuk kat die, die akan cakap bagus ke..ape2 la pujian ke..haram weh..so sesape yang ade mak ayah yang selalu puji hasil kerja korang..bersyukur lah..sebab mak ayah aku bukan orang jenis camtuh..

itu lah pengalaman yang aku tak dapat lupakan sepanjang aku jadi student diploma dulu..kalau aku nak ceritakan dengan sepenuh detail memang boleh tapi nanti kang dah jadi cerpen pulak..hahhahahahha..so aku cerita yang ni je la ye..

Wednesday, August 29, 2012

best fren



assalammualaikum sume..selamat pagi..

kadang-kadang kan aku terfikir aku ni ada best friend ke?? jawapannya ada..tapi gayanya macam takde..adakah aku perlu cari best friend yang baru?? susah la..best friend aku sekarang macam dah lain..birthday aku die tak wish..raya pon tak wish...kadang-kadang hati aku macam terluka pun ade sebab dia wat macam tuh..aku tahu bagi korang tu hal kecik je tapi, semua tuh bermakna and sangat besar pada aku..aku tahu dia dah nak kahwin maybe sibuk..ingat pada orang yang tercinta kan..sampai dah tak ingat kat aku..lagipun dia dah kerja mestilah ade kawan yang lebih memahami dia kat sana kan..takpe la aku tak salahkan die..dia dah nak kahwin..maybe la salah satu aktiviti supaya aku sekarang biasa dah dengan dia tak bagi wish sume..

lain weh kalau korang ada kawan yang dah bekerja...orang dah kerja perangai dia lain..tak sama macam orang yang tengah belajar ni..orang dah bekerja dia akan always busy dengan kerja dia..dan dia dah bercampur dengan orang2 yang lagi tua dari dia..so dia macam kira lagi matang la dari kita..sebab dia dengar sume pengalaman2 orang2 yang lagi tua kat situ..hmmm

selamat la best friend aku malas nak buka blog aku jadi boleh la aku luahkan kat sini sume..

kepada best friend aku,
terima kasih sebab jadi best friend aku
walaupun bukan selama-lamanya
aku tahu aku pun bukan best friend yang terbaik kan
perangai aku masih di takuk yang lama
tak matang dan masih macam ni
aku study lagi nak belanje kau pon tak boleh lagi..
belanje yang kecik2 boleh la..
selamat menjalani kehidupan berumah tangga ya nanti,
ape2 pon aku doakan yang terbaik untuk kau,
semoga kau berbahagia selalu disamping orang tercinta.

Tuesday, August 28, 2012

ape nak jadi



salam sume,
hmm aku rase sume aku dah tahu dari mane..kenapa..cuma aku je yang tetap tak berubah-ubah..aku tak tau la ape nak jadi dengan diri aku ni..teruk kan?? aku tak berusaha bersungguh-singguh ke atau sebab dah terbiasa dari dulu dari kecik sampai sekarang pastu bila nak berubah tu sukar sedikit...entah la..atau aku takde pembooster yg boleh boost kan aku supaya berubah..mungkin la..ish2..

ni lagu untuk diri aku

ape nak jadi?
ape nak jadi?
sampai sekarang 
tak berubah lagi
ape nak jadi?
ape nak jadi?
sampai sekarang
still camni lagi
ape nak jadi la dengan aku..

hahhahahahah..lagu tu yang nada die lagu nyanyian sape jap2 aku tengok youtube..haa ali mamak..

Tuesday, July 31, 2012

Harapan



kenapa la aku ni cepat sangat nak mengharap pada sesuatu yang tidak pasti....suatu masa nanti pasti akan tiba, mungkin masanya bukan sekarang...tapi insyaALLAH suatu masa nanti..korang semua doa2 la semoga aku akan lebih berharap pada ALLAH..bukan meletakkan harapan pada manusia..

jom la dengar lagu nieh..


lagi satu lagu yang nieh..best dari cerita tv3 dejavu di kinabalu,.best cerita tuh..sape2 yang tak tengok, tengok kat tonton.com.my..jom dengar

Friday, July 20, 2012

Account kena hack:UPDATED

sape2 tahu macamne nak block blog lain yang kita tak pernah follow?? korang nak tahu ade ke aku baru je buka aku punye dashboard tibe2 ade gambar ""NUDITY" astagfirullah. aku pon pelik eh blog mane pulak yang aku follow ade bukan2 nieh..dah la esok nak puasa..nak masuk bulan ramadhan aku diuji pulak dengan bende macamni..aduyai..camne..TOLONG..TOLONG..SAPE2 YANG TAHU??SILA COMMENT DI BAWAH POST NIEH...aku tak pernah follow langsung blog2 yang bukan2 ni..account aku dah kena hack la kau rasa..aduyai..geram pulak aku..sape2 yang tahu tolong la..ye..camne NAK BLOCK BLOG LAIN YANG KITA TAK PERNAH FOLLOW?? HOW TO BLOCK OTHER BLOG THAT I NEVER FOLLOW?? how did it can appears on my dashboard..please guys HELP ME PLEASE??

UPDATED: ALHAMDULILLAH sekarang dah ok balik..maybe sebab aku dah tukar kata rahsia emel aku sejurus selepas kejadian..huhu..

Friday, July 13, 2012

Berat badan

assalammualaikum,

hai sume,cerita hari ini ialah bila aku nak turunkan berat badan?? hohoho..tajuk yang agak sensitif jugak lah kan..huhu..mesti sape2 yang tak kenal aku membayangkan aku ni gemuk gile an..takde la gemuk gile..tapi ikut BMI = BODY MASS INDEX kire aku overweight la..huhu..


ceritanya bermula begini dulu masa aku lepas SPM= sijil penilaian menengah..aku memang bertekad nak menguruskan badan..huhu..aku beli buku diet dengan exercise (aku beli majalah rapi tiap2 bulan) , aku ikut cikit2.. aku jaga makan, nasi aku makan sekali sehari..bayangkan..hohoho..aku exercise sume tapi aku exercise dalam rumah je...dalam 2 bulan turun la 1 kg..hahaha.(ok la jugak kn daripada tak turun langsung) tapi mse tu aku tak overweight lagi..so kire ok la jugak..kire memang aku berjaya la kurus time tuh..kemudian aku gemuk balik..hohoho..berat aku naik balik time bile..nak tau tak?? jap lagi ye..masa aku sem 1 diploma memang aku kurus la an..sampai baju yang kawan aku bagi pinjamkan aku muat..time tuh memang aku tak caya aku dah kurus sebab aku still pikir aku gemuk..gile weh aku muat baju yang die pinjamkan..gile la..

ok cerita yang aku naik berat badan, time mak ayah aku pergi haji la aku mula membesar..time tuh ceh konon aku ingat aku dah kurus tak yah exercise la an..disebabkan mak ayah aku pergi haji aku dan adik2 aku tinggal dengan wan = nenek kat kampung. Korang nak tau wan aku kalo masak memang la sedap..santan die memang kaw la (untuk masakan yang bersantan)..time tuh pulak aku lupa nak diet an..dok kampung sume lupe..mak aku balik haji je tengok aku sihat je..hahahahahha..maknanya wan aku bagi makan cukup la tuh..kui3
(click for a bigger view)

masuk sem 2 memang la dah naik berat badan..naik sem 3 lagi berat makan lama makin berat sampai la nie..pastu aku pon bile ek tahun bile tahun lepas ke tahun 2010 aku lupa, aku bertekad nak turunkan berat badan sekali lagi..kali ni aku jogging kat taman2 dekat dengan rumah..petang2 je mesti aku pergi..sebab aku dah lama tak jogging,takut jantung terperanjat so mula2 aku jalan2 dulu..hari kedua jalan2 lagi sampai la dah masuk beberapa hari aku jalan dengan pantas pulak..dan akhirnya aku jogging sambil jalan..and lastly aku jogging satu taman..gile lah..pencapaian yang terbaik lah weh..korang tau taman kt klcc aku jogging 3 kali round tanpa henti..gile la time tuh..punya la determination aku time tuh kuat gile..aku turun 2 kg kot..sebab pastu ramadhan..berat aku lepas ramadhan gile lah turun 5 kg kau hambik..time ramadhan aku takut nak jogging takut tak bermaya so aku memang tak jogging langsung, exercise pon takde..yilek..last2 aku jadi la macam ni dok rumah makan tido,makan tido membesarkan badan je..huhuhu..sekarang ni aku tak exercise, cuma jaga makan cikit2..tu pon dah kire baik la tuh..hehehehe..

(click for a bigger view)


tadi aku tengok kat youtube cara2 exercise tu yang aku teringat balik, aku ingat daripada aku membazirkan duit beli baju la, tudung la, kasut la..skin care la..haircare la..baik aku membazirklan duit aku ke arah fitness pulak..baru aku dapat kesedaran sekarang..aritu pon kawan aku ade cakap die pernah jogging time puasa turun berat badan die..tapi buat pelan2 la..jangan beriya2 pulak an..kang daripada puasa terus jadi lain pulak..aku ingat aku nak cuba turunkan berat badan..aku cakap cuba je..hehehe..biasa la takut kang tak jadi..adik aku kerap kali cakap'' akak ni asyik cakap nak exercise nak kurus la je tapi tak buat2 pon''..huhu..

ok..jumpe lagi sume..


Thursday, July 5, 2012

REVIEW BACK TO NATURE (MALAYSIA PRODUCTS)- NATURAL AND SHEA BUTTER SOAP (FRENCH LAVENDER & OATMEAL)

assalammualaikum,

hye again,ok for previous one i have review about BACK TO NATURE Chinese bamboo & honey now i want to review about another soap from BACK TO NATURE which is FRENCH LAVENDER & OATMEAL. Sorry i took a long time to review another product. I have finished using the soap and now i am using their soap again but another type but i will review it later after i have finish using it.


  This is the description of the FRENCH LAVENDER & OATMEAL:

Function – Gentle Cleansing, Complexion Brightening
Skin Types – Normal, Baby, Sensitive
Hair Types – Normal, Dry
Scent Type – Floral
Emotional Properties - Soothing
Ingredients – Saponified oils of oatmeal infused olive, shea butter, palm, coconut, sunflower,  purified water, glycerin, essential oil of lavender, oatmeal, vitamin E, honey, rosemary extract
All of  the product do not contain any harmful chemicals or pollutants such as SLS, SLES, EDC, EDTA, petrochemicals, PARABEN, Borax or artificial fragrances. Back To Nature is engaged in manufacturing and trading of Truly Natural Skin Care that are:
  1. Good for your health with 100%  vegetarian ingredients.
  2. Good for your soul with no animal testing cruelty.
  3. Good for the environment with completely biodegradable and recyclable materials.
Their soap are made cold crafted, means that  it is a  traditional practice of soap crafting that takes fresh, specially chosen flower and plant oils, gently warmed to their natural melting points, and then slowly mixes them with an alkaline solution. As the mixture thickens and cools pure essential oils, flower extracts and other beneficial ingredients are added to produce a final product that is gentle to the skin. Because no additional heat is applied once the oils have been melted, this unique method of soap crafting is often called the " cold crafted' process. 



As always i have cut the soap into two. Their price now have risen up according to the type of the soap but because i bought it before so the price is RM23.90 but recently i bought another soap the price is about RM25. Luckily the have discount until September if I've not mistaken.huhu..i bought it from The Mines Mall but if you're too far or too lazy to go to their shop you can buy it online from their website.



This soap is different from the Chinese bamboo & honey soap that i have used before because it is very gentle. I think it is too far gentle for my skin though, when i used it on my face it doesn't really clean my face well compare to Chinese bamboo & honey. The Chinese bamboo & honey leave my face feel squeaky feeling, which i am really ok with it but i don't want my face to be squeaky i afraid if my face appear some eczema it can't tolerate, that's why i move to this soap, hmm maybe because the chinese bamboo & honey is for normal/oily skin ( the Chinese bamboo & honey never irritate my skin i just don't want the squeaky feeling if my face have eczema, i said if. Alhamdulillah now my face don't appear any eczema). I forgot to mention, this soap can last up to 2 month..



 Although this soap don't clean my face well, I just used it to clean my face and body until it finished. Now i bought another soap from their line again which is honey & Italian lemon but i will review it later ok..Maybe this soap is suitable if my face appear some eczema, i said again if ..sometimes it is depend on the person skin it self, well you have to try it whether is is suitable for your skin or not. Never rely on others opinion 100%, your skin is different and only you know which one is good for your skin right in order to do that you have to keep trying until you've find what is suitable for your skin. Never move on to another product just because you're influence by their commercial on media. Stick to product that really does awesome on your skin. hehe..It was just my opinion..=)


Will i but it again? Of course..

 ok, take care for now..see you'll later..

Tuesday, July 3, 2012

Projek aku UPdated : Cat cage

assalammualaikum semua,

amacam hari anda semua hari ni? ok ke? aku ok je..huhu..ok kan post aku yang lepas aku cerita pasal projek aku kn, projeknya ialah sangkar kucing..yeay..yeay..dah siap..dah siap 2minggu yang lepas tapi baru harini aku ade mood nak taip..huhu..aku pon tak faham dengan diri aku ni sekarang macam dah malas nak update blog..i don't know why..adakah aku rase takde sape baca..maybe jugak..kalau ade orang tengok pon maybe sebab review product yang aku buat..hehe..kan..kan..

gambar sangkar kucing tuh aku tak ambik2..mula2 masa siapkan sibuk aku nak uploadkan kt facebook la nak tunjuk aku buat sendiri sangkar kucing tuh tau..mesti korang tak percaya kalo aku tunjuk gambar die nnti..makcik aku cakap ''nak wat sangkar rimau ke?'' huhu..macam2..aku memang buat besar sikit dari biase..hohoho..oleh kerana aku teramat sayangkan kucing2 aku. Aku kalau dah berazam atau orang putih cakap aku kalau dh ade determination memang aku buat, bukan sekadar cakap kosong. Aku tak nak ade lagi anak2 kucing aku yang mati kena langgar atau orang ambik. Aku tak bleh, sedih tau tak..hati aku ni sedih kalau salah sekor mati atau hilang. Bayangkan depan mata aku the muss kena langgar, pastu kematian kucing yang sakit mot-mot..sedih hati aku nih..sedih sangat2..hanya orang yang sayang kucing je faham..kadang2 kalau teringat pon mesti nangis..tu yang aku tahan je tangisan aku kadang2 takut melampau, kalau nak nangis pon aku nangis jauh2 tempat takde orang.. do u understand how i feel??! if yes,thank god..if not.. bye2 lah.. hahahhahaha..

aku buat sangkar kucing tuh dengan keringat aku sendiri, 90% aku yang buat sendiri, ayah dan adik aku tolong cikit2 je..tapi berbaloi aku wat semua tuh..tengok lah nanti..mesti korang semua terpegun..mesti tanye nak order satu bleh? cewah..hahahhaha..


ha ni aku baru uploadkan..tgk2..huhu..tangga sume aku wat sendiri..bawah sangkar tu rumah hedgehog aku.. dalam die ade tempat cakar.. ni pon aku lom cantikkan lagi..nanti kalau anak kucing dah besar sikit baru aku masukkan kat dalam nie..dan letak tempat tidour die..terpaksa tutup dengan plastik biru tuh sebab takut hujan lebat masuk sampai dalam..

dalam tu ade patung tikus yang colourful untuk anak kucing main2 nanti..buat masa ni aku simpan tangga kat dalam..



bawah die ada roda,.roda tu senang nanti kalau nak alih2kan sangkar ni.

ni semua aku buat sendiri, aku yang potong kayu, ayah aku dok tengok2 je time aku wat, macam supervisor sebab time aku wat ni ayah aku dah pergi keje..huhu..balik2 tengok dah siap.adik aku tolong masukkan skru sikit2 not all of the screw ya dan wat drill cikit2 mostly aku yang wat. Time potong kayu dan masukkan skru leceh gak memerlukan kudrat yang sangat kuat tapi aku gagahkan juga diri aku, yang penting kena ada tools yang cukup if not beli kat kedai hardware. Selamat ayah aku dah ade drill, gergaji, hammer sume tuh.  Alat2 yang tak cukup aku beli sendiri ajak adik aku teman..huhu..memang penat buat sangkar kucing ni tapi berbaloi2..mane tau nak letak binatang lain pon bleh kan..amacam terpegun tak?? APA!? tak caya 90% aku wat sendiri, jangan pandang aku wanita yang lemah sebelah mata la weh..aku ni ganas gak, adik beradik aku sume laki2..of coz i can do it! bak kata pepatah '' DIMANA ADA KEMAHUAN, DISITU ADA JALAN'' i translate it to english '' WHERE THERE IS A WILL, THERE IS A WAY'' ok jumpa lagi..LUPA PULAK AKU TENGOK2 KAT INTERNET KT WEBSITE NI HOW TO BUILD A CAT CAGE

assalammualaikum..

Sunday, June 17, 2012

take care

sorry dah lama tak update disebabkan entah la..aritu ingat nak update pasal mot-mot dah mati, tapi nanti aku cerita kemudian ya..aku sekarang tengah wat projek 30% lagi nak siap..nanti kalo dah siap aku mesti cerita..excited nieh nak siapkan..ni bukan assignment U ye..ni kerja aku sendiri..aku yang nak buat sendiri demi kasih sayang..cewah..ape2pon take care ye semua yang membaca post nie..sayang korang semua!

nah ambil nieh special untuk anda semua




Friday, May 18, 2012

Tersenyumlah Wahai Hati Yang Bersedih!

senyumlah kamu walau kamu sedang dilanda kesedihan kerana kesedihan itu yang akan mendekatkan dirimu kepada Ilahi..insyaALLAH..mari kita lihat video ni sama2 ye..sebuah video yang sangat menarik untuk ditonton insyaALLAH dapat memberikan semangat dan motivasi kepada anda semua =) jangan sedih lagi tau..



Monday, May 14, 2012

Tentang Penulis UPDATED 2016

Assalammulaikum.. =)

Nama singkatan yang senang orang panggil aku ialah Hanna..

Adik beradik ada 4 orang...aku anak kedua..

Aku gemar membaca, i also love to bake sometimes..just that i don't mention it here..SORRY about that..

Dulu-dulu aku mulakan blog ni sebagai tempat untuk aku luah kan perasaan.

Mcam-macam perasaan la geram, benci, kecewa, makian dan segala mak nenek ada.. hehehe.. (makian telah dikurangkan kerana semakin kita matang kita lebih faham erti kehidupan dan apa yang ALLAH rencanakan untuk kita)

Selain itu, aku juga menderita sakit eczema . Ekzema aku paling teruk tahun 2009. 
Ya ALLAH..masa tu ALLAH je la tahu dalam hati aku bagaimana derita sakit yang aku tanggung...masa tu aku faham perasaan orang sakit teruk macam mana, perasaan orang cacat..(BOLEH REFER KAT POST LABEL PAIN & BLESSED IN ME=kisah hidup aku sebagai pesakit eczema)

Alhamdulillah aku dh ok sekarang tak macam dulu.

Selain itu, aku juga berkongsi kisah suka duka dan pengalaman hidup yang banyak mengajar aku. Banyak cabaran dan ujian hidup yang aku alami. Mungkin ALLAH mahu mengajar aku erti hidup.

Apa-apa pun terima kasih ALLAH, kerana masih bersama aku walaupun kadang aku mengulangi kesalahan atau dosa yang sama.

ALHAMDULILLAH.

Thank you ALLAH.

Sunday, May 13, 2012

10 Eyeliner looks for Beginner and Pro



ALL of this picture & tip is from Totalbeauty

  1. Beginner : Top lashline



2. Beginner : Brighten eyes


3. Beginner : Coloured Bottom Liner


4. Beginner : Natural Definition


5. Intermediate : Smudged Wraparound



6. Intermediate : Winged tip


7. Intermediate : Elongated Eye


8. Advanced : Cat Eye


9. Advanced : Double Winged Tip


10. Advanced : '60s-Inspired Winged Tip


To get all the looks and how to apply please go at Totalbeauty.com


Tuesday, May 8, 2012

Kelopak Mataku gerak??? : updated

adeh..daripada 7/5/2012 semalam die gerak2 tak abis2 smpi laa ni 18/5/2012.. dah 2 minggu dah ni..aduyai..mata belah kiri bahagian atas kt tepi tuh dok gerak2..tak selesa pula..pastu aku search la tengok ape maksud die..tu dia



  1. Kelopak mata sebelah kanan bahagian atas – nak tengok / akan berjumpa orang jauh atau lama terpisah atau akan mendapat berita baik

  2. Kelopak mata sebelah kanan bahagian bawah – akan mendapat berita gembira

  3. Kelopak mata sebelah kiri bahagian atas – seseorang yang jauh atau lama terpisah teringin nak jumpa kita

  4. Kelopak mata sebelah kiri bahagian bawah – akan menangis (akibat berita kurang baik / musibah) 

haa kalau ikut kata orang tua2 macam kat atas tuh..ada orang jauh nak jumpa aku tapi siapakah dia? adakah wan di kampung yang merindui cucunya?hehehehe atau kawan aku di melaka..atau peminat rahsia
(cewah..hahaha) atau kawan aku yang jauh (siapa la tu) atau entah atau tiada apa2 petanda...wakakakkaka..


harap2 tiada ape2..tapi die asyik dok gerak je setiap masa..hmmm...sape nak bce lebih lanjut tentang gerak2 nieh..haa bce kt cni..

(p/s: Comel kn gmbr kt atas nie..hehe)


Saturday, April 28, 2012

The Muss dah mati :updated with video

semalam aku dh update..dh taip panjang dah macam karangan lepas tu mozilla browser buat hal...crash pulak..adeh..so jadinya aku akan cerita sikit2 je..tak macam yang karangan secara detailnya..semalam tuh aku taip dengan penuh inspirasi, harini hmm biase je takde mood sgt nak taip
aku balik kelas hari sabtu aritu masa tu aku drive kereta unser bukan kereta wira seperti selalu sebab ayah aku nak betolkan..aku pon hon sebab nak parking kt dalam rumah tapi sebab kereta wira halang kt depan gate ala parking kt depan gate besr tu so tak bleh nak masuk parking..ayah aku pulak masa nak reverse kereta memang tak tengok kat bawah kereta dulu..haaa ni aku geram nieh..pastu ape lg terlanggar la the muss bawah kereta..


ni dah kejadian kedua t'langgar anak kucing kt umah ni,.dulu yang aku cerita tu Tom, sekarang Muss..Tom aku tak terkilan sangat sebab ade kucing lain lagi dan juga memang mak aku dah tengok kt bawah sebelum reverse cuma mungkin tak tau die dok celah mane.tibe2 je dah hmm...kau tahu kucing kena langgar pastu badan die gerak2 kerana kesakitan haa macam tu la rupa the muss time tuh..ayah aku angkat letak tepi aku tengok mulut die dah keluar darah..aku pon membebel la sambil nangis kt ayah aku..orang tengah sedih kan,.biase la emosi..sedih aku..sebab sume anak kucing kt umah dah takde..2 hilang 2 mati.. pastu sekor lagi yang mot-mot sakit, mana aku tak sedih..dah takde kucing yang aktif dah kt umah nie.. ni aku ltak video skali ye..


Sunday, April 22, 2012

Diet & Makan Cara Rasulullah S.A.W





Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis,lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit.Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari.Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.


1. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda menjamah ikan, daging atau ayam. Baginda pernah melarang para sahabat dan umat manusia daripada makan ikan bersama susu kerana ia akan menyebabkan si pemakan mudah mendapat penyakit. ( Para saintis juga telah membuat kajian dan menemukan keputusan bahawa dalam makanan darat mempunyai ion positif manakala dalam makanan laut mempunyai ion negative. Jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur makan akan terjadinya tindak balas biokimia yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus menjadi rosak.

2. Rasulullah melarang meminum susu bersama cuka.

3. Jangan makan buah bersama susu atau dalam erti kata lain – Koktel. Namun, para saintis telah menemui bahawa adalah baik untuk menikmati khasita susu bersama jus buah berkultur kerana jus susu kultur baik untuk memperbaiki ketidakselesaan dan masalah penghadaman. Namun, pengguna perlu memilih jenis susu kultur yang kurang kadar kemasaman kerana kemasaman boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh mnyebabkan gastrik.

4. Rasulullah tidak makan ikan bersama daun salad.

5. Rasulullah tidak makan ikan bersama daging atau telur.

6. Rasulullah tidak memakan buah-buahan selepas memakan gandum, roti atau makanan berat sebaliknya Rasulullah memakan buah-buahan sebelum makan makanan berat seperti gandum atau roti.

7. Elakkan makan makanan darat bercampur makanan laut. Contohnya jika seseorang yang memakan nasi berlaukkan sup daging lembu, maka dia tidak digalakkan untuk makan makanan laut seperti udang, ikan atau sotong. Walau bagaimanapun, percampuran makanan ini ( antara makana darat dan makanan laut ) tidaklah dianggap haram cuma ia boleh membahayakan kesihatan.


SENANG NAK INGAT DALAM BAB MAKAN2 BACA YANG NI :
 
Jangan makan SUSU bersama DAGING .
Jangan makan DAGING bersama IKAN .
Jangan makan IKAN bersama SUSU .
Jangan makan AYAM bersama SUSU .
Jangan makan IKAN bersama TELUR .
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD .
Jangan makan SUSU bersama CUKA .
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL


8. Rasulullah akan tidur sekejab dalam 1 jam selepas makan tengahari sebelum masuk waktu Zuhur.

9. Rasulullah melarang umatnya untuk meninggalkan MAKAN MALAM. Barangsiapa yang meninggalkan makan malam. Dia akan dimamah usia dan tahap kolestrol dalam darah akan meningkat. Makan malam adalah sebelum Magrib.Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya…cubalah….. Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek…. Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.*

10. Nabi juga mengajar supaya manusia meminum air dengan meneguk secara perlahan-lahan. Nabi melarang kita untuk bernafas (membuihkan air) dalam air yang sedang diminum.

11. JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

12.Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain : * Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk. 

13.Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit(susah mendapat sakit).

14. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

15. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)

Sama-samalah kita mengamalkannya. ……WallahuA’lam .


Barangsiapa mengamalkan 1 sunnah Rasulullah SAW , Allah akan ampunkannya 10  dosa, dinaikkan 10 darjat , ditambahkan 10 pahala . Mudah saja kan ?

Kenapa Rasulullah S.A.W Sukakan Kucing

Nabi menekankan di beberapa hadis bahawa kucing itu tidak najis. Bahkan diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci.

Kenapa Rasulullah Saw yang buta baca-tulis, berani mengatakan bahawa kucing suci, tidak najis?

Lalu, bagaimana Nabi mengetahui kalau pada badan kucing tidak terdapat najis?

Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak telur bakteria. Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.

Permukaan lidah kucing tertutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini bengkok mengerucut seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun cairan yang jatuh dari lidahnya.

Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Telah dilakukan berbagai penelitian terhadap kucing dan berbagai perbezaan usia, perbezaan posisi kulit, punggung, bahagian dalam telapak kaki, pelindung mulut, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sample dengan usapan. Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pada bahagian-bahagian khusus. Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.
Hasil yang didapatkan adalah:
  1. Hasil yang diambil dari kulit luar tenyata negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang-ulang.
  2. Perbandingan yang ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yang diambil dari dinding mulut.
  3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif berkuman.
  4. Sekalipun ada kuman yang ditemukan saat proses penelitian, kuman itu masuk kelompok kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang berkembang pada tubuh manusia dalam jumlah yang terbatas seperti, enterobacter, streptococcus, dan taphylococcus. Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.
  5. Tidak ditemukan kelompok kuman yang beragam.
Berbagai sumber yang dapat dipercaya dan hasil penelitian laboratorium menyimpulkan bahwa kucing tidak memiliki kuman dan mikroba. Liurnya bersih dan membersihkan.
Komentar Para Doktor yang mengkaji dalam Bidang Kuman

Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemukan adanya kuman pada lidah kucing. Jika kuman itu ada, maka kucing itu akan sakit.

Dr. Gen Gustafsirl menemukan bahwa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing, manusia 1/4 anjing, kucing 1/2 manusia. 

Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Sa’id Rafah menegaskan bahawa kucing memiliki perangkat pembersih yang bemama lysozyme.

Kucing tidak suka air kerana air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteria, lebih-lebih lagi pada takungan air (lumpur, takungan hujan, dll). Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tidak banyak berjemur dan tidak berada dekat dgn air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya kuman pada tubuh kucing.

Dan hasil penelitian kedoktoran dan percobaan yang telah di lakukan di laboratorium haiwan, ditemukan bahawa badan kucing bersih secara keseluruhan. Ia lebih bersih dari manusia.

Sisa makanan kucing hukumnya suci. Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu. Pada saat itu, datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.” Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Ia menjawab, “Ya.” Lalu, Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW prnh bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumah),”
(HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.” Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.
Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...