Thursday, December 31, 2015

Distance




اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
 
Just wanna share song that i love.

It remind me of him. 
(For those who don't know you can read here IM4U)

Nah korang dengar la..

 


The sun is filling up the room and I can hear you dreaming
Do you feel the way I do, right now?
I wish we would just give up
'Cause the best part is falling, calling it anything but love

And I will make sure to keep my distance
Say "I love you" when you're not listening
And how long can we keep this up, up, up?

Please don't stand so close to me, I'm having trouble breathing
I'm afraid of what you'll see, right now
I'll give you everything I am
All my broken heartbeats until I know you'll understand

And I will make sure to keep my distance
Say "I love you" when you're not listening
And how long can we keep this up, up, up?

And I keep waiting for you to take me
You keep waiting to say what we have

So I'll make sure to keep my distance
Say "I love you" when you're not listening
And how long can we keep this up, up, up?

Make sure to keep my distance
Say "I love you" when you're not listening
How long till we call this love, love, love?

Monday, December 28, 2015

Hipokrit Sangat


Assalammualaikum semua,

Tajuk kali ini ialah hipokrit. Kalau kalian semua nak tahu, aku paling benci orang hipokrit. Depan kita bukan main tunjuk baik, tunjuk alim nak mampos padahal belakang kita masya ALLAH.. tak tahu la nak cakap (Contohnya la kan..)


Maksud HIPOKRIT:

Orang yang berpura-pura (berkelakuan, bersifat, dan lain-lain) baik, orang yang memperlihatkan keadaan diri yang berlainan daripada yang sebenarnya, munafik (Kamus Dewan edisi ke-4)


Contoh terdekat la kan, di insta, aritu ada la budak tahfiz mana entah poyo gila budget-budget alim nak mampos la. Tunjuk gambar diri sendiri tapi caption tak boleh bla. Dia tulis ape ntah panjang sangat tapi ada satu je aku ingat ayat dia "bla..bla..bla.. solehkan diri anda.. bla..bla..bla".

Kalau betul la engkau soleh, engkau alim, ADAKAH KAU PERLU MENUNJUK-NUNJUK depan orang. Update gambar itu ini yang konon-konon budget soleh SANGAT. 

Ada ramai lagi la.. Yang tak boleh bla nak follow aku kat insta pastu aku macam "ok takpe aku nak tengok sampai mana budak ni kan". Aku ni suka tengok dulu orang tu camna. Like i said i don't trust man. Trust need to be earn.

(actually aku ni jarang la nak approve orang tak kenal tapi hmm konon macam hmm tak pe kot kan, hmm sekali orang hipokrit daa)

Dan betul tekaan aku, lepas aku dah approve follow, aku rasa dia tengok-tengok sikit insta aku agaknya dia tengok aku normal je tak alim dan soleh macam dia sangka so dia pon unfollow.

Hek eleh..Tak payah nak budget alim sangat la. Insta bukan tempat nak tunjuk berapa banyak kebaikan kau dah buat. Berapa kali kau mengaji, berap kali kau sembahyang ke, berapa banyak kau sedekah ke.

Kita ni tak patut judge orang dari semua itu. Kita tak tahu kadang orang tu nampak biasa je tapi dialah paling mulia di sisi ALLAH. Kita tak tahu.

Hanya dia dan ALLAH je yang tahu. 

Jadi jangan la nak hipokrit sangat tunjuk gambar pergi masjid atau gambar konon-konon mengaji ke.. EH PERLU KE SEMUA TU??!



PENGAJARAN: JANGAN APPROVE ORANG YANG TIDAK DIKENALI..NEVER EVER AGAIN.

(p/s: aku pelik la banyak budak-budak sekolah je nak follow aku kat insta..adeh.. muka aku muda kot..LOL)

Sunday, December 20, 2015

No worries



Assalammulaikum semua,

Kalian semua apa khabar? Harap sihat dan dalam keadaan baik-baik sahaja,

Alhamdulillah aku sihat sahaja. Ingatkah kalian pada post aku yang lepas (Seomething is missing) dimana aku menyatakan bahawa aku rasa seperti kehilangan sesuatu.

JANGAN RISAU.

Aku alhamdulillah dah elok semula. Aku sudah tidak berasa kehilangan lagi.

Syukur Alhamdulillah sangat.

Itu sahaja nak diceritakan disini.. hihi

Lupa nak cerita pada post aku yang lepas tajuk Serupa tapi tak sama..

Masa aku nampak dia tu, orang yang muka sama sedikit seperti arwah AAA tu, alhamdulillah aku tidaklah terperanjat mana pun.

Aku rasa aku sudah boleh terima dan redha semua yang berlaku. Jikalau tidak mungkin aku dah terperanjat beruk disitu.

Tapi tidak aku alhamdulillah baik-baik sahaja. Cuma sesekali pada waktu itu, terdetik dalam hati "kenapa muka kau sama cam dia?"

Aku siap boleh terfikir lagi "oh, beginikah muka kau, kalau kau jadi lagi handsome agaknya". (^_^)

Tidak mengapalah semua itu perkara yang lepas. Orang cakap 'Perkara yang lepas jangan di kenang'

Bagi aku perkara yang lepas boleh dikenang cumanya jangan duduk di takuk yang lama sudahlah.

Ianya boleh kenang untuk mematangkan diri kita sebagai seorang manusia. Supaya pada masa hadapan kita tidak mengulangi lagi kesilapan masa silam.

Kita cuba perbaiki. Jangan khuatir. Kita sama-sama cuba perbaiki diri.

Insya ALLAH. (^_^)

Friday, December 18, 2015

Serupa belum tentu sama



Assalammualaikum readers,

Today i met someone which look a little bit like arwah AAA (IM4U) at CIMB bank. That time i was like "where that women that always work at the counter? maybe he was a new guy here"

But it does not shattered me down like before, just that it does leave a mark in mind. 

I am a person which always thinking and thinking and thinking.. so i will think about that like it was hovering in mind.

Before this i have met someone who remind me of arwah AAA too (but the person faces not the same or alike). So including this it was like 2 times.

The different was this time the person ALMOST LOOK LIKE him. ALMOST, but maybe more handsome i guess. 

But i don't look a person by their look i see their personality, i see their heart.

I thought i will not be broken down by that, but in my pray, in my sujood i pour my heart out to ALMIGHTY ALLAH. My tears fall a bit too.

I was after all human. Human full of weakness and mistake. 

Like a song from CHRISTINA Perri- Human "But i'm only human, and i bleed when i fall down,i'm only human, and i crash and i break down"


hmm maybe thats that for now. Thank you for reading.

Wednesday, December 16, 2015

MERISIK KHABAR

Assalammualaikum readers,

this song was so sad.. just wanna share it with you guys.. hope you like it..






oleh: Sudirman (Manan Ngah / Habsah Hassan)

Terkapar-kapar ku kelemasan
Sakit dilambung ombak kerinduan
Di dalam tidur di dalam jaga
Diburu oleh mimpi yang serupa
Mengapa aku jadi tak menentu
Keranamu...

Ku menyusuri jalan berliku
Membiarkan hari-hari berlalu
Tiada salam tiada pesan
Memaksa diri untuk melupakan
Namun wajahmu bermain di mata ku
Tiap waktu...

( korus )
Malam ku suram, siang ku kelam
Ku kegelisahan, mencari-cari
Kemana pergi, harga diri ini
Bertanyakan berita, merisik khabar
Mendengar cerita, melaluinya
Kau kuhampiri, tiap hari
Bersama luka dihati

Mengapa aku jadi tak menentu
Kerana mu...
( ulang korus )




Dulu-dulu aku dengar takde la menusuk ke kalbu pun, sekarang dengar masuk terus ke hati..

Mula la aku teringat seseorang (IAM4U).. Baru aku sedar maksud lagu ni dan betapa sedihnya lagu ni..

Lately ni aku selalu ingat dia.. mula la airmata nak mengalir sikit-sikit (sikit je gitu (^_^).. tak tahu apa kena dengan aku.. teringat macam-macam..

Korang doa-doa aku ok ye.. =)

(P/S: Jangan risau aku tak nagis cam dulu-dulu)

Monday, December 7, 2015

Something is missing



Assalammualaikum to all my readers out there,


Lately, i feel like i'm not like my usual self

Feel like something is missing, like my soul or maybe my own heart

I don't know what i feel.. hmm I am not sure.....but

I'm gonna find out slowly..or i'm not gonna find out.. it's all so blurry..

Maybe i should spend more time praying to ALLAH than usual..

to search for the answer...or maybe my time have come

I don't know..


Please do'a for me that i will be alright..that everything will be ok


sincerely me,
hanntzah

Tuesday, December 1, 2015

Berdoalah untuk saudaramu


Assalammualaikum,

Kali ni aku nak cerita mengenai doa. (Actually dah lama nak buat post ni tapi ditangguhkan, kisah ni dah lama jugak la).


Kadang aku bertanya pada diri aku "ni mesti sebab aku tak cukup berdoa, sebab aku tak banyakkan lagi berdoa untuk dia" (kisah penuh di IM4U). 

Lepas tu aku baca pada satu post di facebook mengenai berdoa pada ALLAH, supaya ALLAH jagakan orang-orang yang kita sayang. 

Aku tak pernah pun terfikir nak berdoa macam tu dulu-dulu sebelum kejadian IM4U tu. Aku bukan tak doa untuk dia tapi mungkin tak banyak macam aku doa untuk keluarga aku.

hmm... lambat aku sedar semua ni..


Lagi-lagi selepas aku lihat cerita SURIA DI CORDOBA baru-baru ini, kisah penuh islamik mengenai seorang wanita yang sangat baik hati sehingga ramai lelaki yang suka pada dia tapi akhirnya dia.. eh takkan aku nak cerita semua kan korang lihat la sendiri..hehe..tapi memang best sangat cerita dia (i mean for me at least).

Suria selalu berdoa untuk orang lain walaupun orang tu buat jahat pada dia. Aku nak cuba jadi macam tu.. Insya ALLAH.. 

Tambahan pula dalam hadis ada menyebut seperti gambar di bawah ni :-


Hadis ni aku tau sebab aku dengar dalam radio ikim.fm. Masa aku dengar tu hati aku jadi sayu sangat. Dalam sesi ceramah tu ustaz tu cakap, kita kena doa tanpa orang tu tahu baru doa tu betul. Bukan main cakap je depan-depan orang tu "aku doakan kau dapat kerja bagus" contohnya. 

KENA DOA DIAM-DIAM TANPA ORANG TU TAHU, INSYA ALLAH dimakbulkan.


"As Muslims we are encouraged to not only pray for ourselves, but also for others, as our beloved Prophet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) said:


“The supplication of a Muslim for his (Muslim) brother in his absence will certainly be answered. Every time he makes a supplication for good for his brother, the angel appointed for this particular task says: ‘Ameen! May it be for you, too.'” [Sahih Muslim]"- productivemuslim.com

Aku nak berdoa untuk orang lain, tidak lagi selfish seperti dulu-dulu..

Dulu-dulu, kalau kawan aku cakap "kau doakan aku tau". Aku cakap "mesti la aku selalu doa untuk kau" tapi padahal aku cakap macam tu je. Aku tak pernah sebut pon pasal kawan aku tu masa aku berdoa lepas sembahyang. 

Betapa teruknya aku dulu..

Sekarang bila aku dah tahu semua ni apabila aku berdoa, jika mereka terlintas di dalam fikiran atau hati aku, aku turut berdoa untuk mereka. 

Aku bukan apa, aku jadi TRAUMA, aku TAKUT AKU TAK CUKUP BERDOA untuk mereka. Aku tak nak lagi KEHILANGAN ORANG YANG AKU SAYANG. Jangan jadi macam dulu..



Aku nak mereka semua selamat dalam jagaan ALLAH tak kira walau dimana mereka berada. Sentiasa sihat. Insya ALLAH.


Tak kira la dia kawan aku ke sedara aku kucing aku ke insya ALLAH aku doa untuk mereka. Termasuklah orang yang aku suka tapi tak cinta (eh..eh apakah..) Takde la aku hanya suka je bukan cinta. Jangan risau aku tetap doakan IM4U. Aku tak pernah lupakan dia.


MAAFKAN AKU KERANA TAK CUKUP BERDOA DULU-DULU..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...