Monday, August 19, 2013

Jodoh dan perkahwinan?? updated

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

aku tengok kan ramai kawan-kawan aku dah kahwin la, dah bertunang la.. aku ni hmm macam ni je la takde perubahan pun..still single gitu...bukan la aku tak suka single, aku suka cuma bile kita tengok kawan2 semua dah ade kita pun mesti terasa btol tak..tak banyak sedikit la kan..aku bukan la gila nak kahwin cepat ke ape just maybe rase lonely la kot..biase lah manusia normal kan.. ade la jugak maksu aku nak kenalkan aku dengan anak sedara belah husband die tapi aku hmm ntah la tak bersedia la bende2 ni.. that's why ALLAH tak temukan jodoh aku lagi kan..lagipon aku hmmm...hehehe.. takde ape la.. 

salah satu sebabnya ialah aku memang tak rasa nak kahwin lagi pon..ntah la..lonely tu memang la tapi entah la..nak kahwin kena banyak persediaan dari semua segi la kan.. lagi pon aku tahu aku ni takde la baik mane pon, dengan perangai tak semenggah (lohgat melaka kot).. perangai aku ni banyak sangat yang tak betolnya.. aku pon pelik macammane maksu aku boleh terfikir nak kenalkan aku dengan anak sedare die, die bukan tak tau perangai aku yang kurang penyabar ni..banyak la kekurangan diri aku ni..sampaikan aku rasa aku ni memang tak layak untuk sesiapa la.. adik aku cakap ntah2 laki tuh pon same tak semenggah jugak ke..ntah la..aku lebih suka dan fokus pada diri aku lagi..

updated : tambahan pula dengan diri sendiri yang tak terurus inikan pula nak mengurus orang lain..OMG..no way..tunggu la bila aku dah pergi travel , dan mungkin juga dah pergi umrah ke..berdoa di jabal rahmah ke..hehe..aku tahu itu mungkin ambil masa ntah2 umo dah 30 baru nak kahwin ke..takpe la itu semua kita serah pada takdir..lagi satu aku fikir boleh ke orang terima aku seadanya..dengan sakit aku ni lagi..dengan perangai aku ni lagi..aku ni dah la tak macam perempuan2 di luar sana..yela adik beradik semua laki..mesti la aku ni ganster ckit..hmm dan macam2 la aku fikir.. (ceh poyo je aku kang kalo de orang nak aku yang tak nak plak kan..hahahaha..biase la.. =P )

mungkin orang tengok dari luaran aku cam baik, tapi aku tahu dalaman aku ni banyak sangat la yang kurang..aku takkan nak cerita aib aku sendiri kat sini kan..cukup la aku cakap aku ni kurang kesabaran rasanya semua orang boleh faham kan..

aku cuma terase sedikit je la tengok orang dah jumpa jodoh masing2 aku still camni..tapi aku bersyukur alhamdulillah sebab ALLAH masih bagi aku masa untuk berubah menjadi lebih baik..supaya dapat jodoh yang lebih baik juga kan.. ALHAMDULILLAH ALLAH sayang aku.

Persolannya sekarang adakah aku mampu berubah menjadi lebih baik..hmm untuk ramadhan 2013 ade la perubahan aku lebih banyak fokus pada membuat solat sunat terawih dan mengaji...walaupon aku tak pergi surau sekalipon aku strictkan diri aku supaya membuat solat sunat terawih dirumah..walaupon kadang aku makan agak banyak masa berbuka sampai rase cam malas aku kadang lambat la buat solat sunat terawih dalam nak dekat pukul 10 atau sebelas baru aku buat..tu pon aku strictkan diri aku supaya buat..aku remind diri aku bahawa solat sunat terawih ni ade masa bulan ramadhan je takkan tak nak buat..alhamdulillah aku mampu harungi.. bab mengaji kalo ramadhan lepas2 kurang mengaji ramadhan kali ni aku nak lebihkan sedikit lagi mengaji..lepas solat subuh atau solat maghrib aku akan mengaji tak banyak sikit pon jadilah..kita kan nak kejar pahala di bulan ramadhan yang mulia..kalo tahun2 dulu lepas sahur je tido, akibatnya memang kelaut la solat subuh kan..so kali ni aku paksakan diri aku jangan tido lepas sahur sehinggalah aku dah solat subuh baru boleh..aku tahu tido lepas solat subuh tak bagus, tapi mata aku ni kadang boleh tahan, kadang tidak..aku kan manusia biase.. (pengakuan berani mati la aku siap tulis dalam blog)

Cuma perangai aku yang kurang penyabar ni still ade la..sukar untuk dikikis..i don't know...ntah2 makin teruk..hmmm..

Saturday, August 17, 2013

Selamat Hari Raya 2013 dan berbagai cerita lagi

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum to all,

hye we meet again after a long break..aku dah lama tak update blog sebab tiada cerita yang ingin disampaikan, cewah :P nampak benau menipu an..an..takkan takde cerita langsung kan..ade la tapi simpankan aje dalam lubuk hati.

sekarang kan bulan syawal, jadi jika belum terlambat aku ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua umat islam di seluruh dunia.. 

aku sebenarnya tak tahu nak cerita ape kalo pasal raya macam biaselah raya kat Melaka kampungku yang tercinta..hehe..alhamdulillah tiap2 tahun raya kat Melaka..tahun ni kurang meriah sebab tak cukup ahli forum perdana..heheheh..maksud aku tak cukup ahli keluarga, keluarga paklong aku tak balik tidur kampung sebab sedara aku baru lepas beranak..lagi sowang lagi sedara aku kakyong pon bali petang raya, sebab die baru kahwin tahun ni so terpakse ikut balik raya belah husband die..huhu..tapi ape2 pon..alhamdulillah wan aku masih ade lagi jadi tradisi balik raya, buat rendang semua masih seperti biase alhamdulillah..cuma tahun ni dengan tahun lepas kot takde rendang itik, kalo tak memang setiap hari raya mesti ade..sebab semua dah veteran jadi dah tak larat yang muda semua tak berapa reti sangat termasuk aku..hehehe..payah kot masak rendang bape kilo tuh banyak kot..rendang ayam pastu dengan rendang daging lak.. mak ai.. nak tunggu kering lagi..waaaaaaaaaaaaaaaaa... aku bab tukang kacau2 rendang ok je..hehehehe.. itu je aku mampu selain dari mengupas bawang dan bende2 yang sepatutnya dikupas..huhu..

haa lupa pulak tahun ni raya ade cerita seram sebab mase kitaorang nak balik rumah masing2 time tu la nak bercerita ade nampak bende putih kat kampung.. tapi belum dapat cerita detail dari saksi yang lain2..dari belah aku baru ade 2 orang aku dan adik aku, tunggu cousin aku cerita pulak tambahan dengan uwah (makngah aku)..itu kita cerita lain kali la ye..

cerita pasal kucing aku pulak aritu ade la 3 ekor kucing betina aku beranak dekat2 je..kopiko 4 ekor anak die yang survive cuma sekor..(sepatutnya 2 ekor sekor hilang)..milo beranak 5 ekor..yang survive cuma 3 ekor wat mase ni la..sekor lagi fiddle anak die 5 jugak tapi yang survive 4 ekor kot buat mase ni la sebab aku tengok macam sakit je anak die tuh..hmm..(tapi ade hikmah jugak kurang cikit populasi kucing kat umah aku)..lupa pulak nak cerita haritu baru2 ni la..aku nak pergi klinik haiwan kerajaan kat cheras wah dengan bangganya aku pergi sowang2 macam tahu arah tujuan..rupa2nya ape yang aku bayangkan tempat tu tempat lain..dah sesat lak..aku patah balik, kesian kucing yang ikut aku iaitu fiddle dengan sekor anak kucing yang skrg dh arwah..selamat aku ingat balik kat mane tempat sebenar pastu aku ikut je ape yang ade dalam ingatan aku alhamdulillah sampai, malangnya klinik tu tutup lak..die tulis notis ape ntah pasal kuda dari holland..esok baru buka balik..pastu rabu aku nak bawak g klinik kat kajang lah untuk appoinment sahaja pulak..esok aku bawak lagi die cakap takde pulak ubat perancang untuk kucing..geram je aku..kalo nak kena telefon dulu..mak ai..hmmm lame2 aku give up.. tu la aritu mak aku dah cakap telefon la dlu tanye, aku cam malas bab2 telefon ni..nasib la badan..

itu je kot buat mase ni..ok la take care sayang2ku semua to all readers..hug and kissess..xoxo (poyo an)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...