Friday, December 26, 2014

Lost myself...



ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Kebelakangan ni aku rasa macam aku dah lost myself.. I don't know why.I am not how i used to be.
For example before this i used to be rajin in reading novel or books but now i just don't have the feel dah takde perasaan atau malas dah menyelubungi diri aku.

Seolah-olah aku malas dalam segala-gala termasuklah bekerja.Bila dah lama tak bekerja, aku rasa malas nak kerja semula. Aku mula fikir aku boleh ke buat kerja tu. I doubt myself. I know i am supposed to be a positive person but it don't come out. 

Contoh la kalau kerja tu memerlukan specific skills like attention to detail aku mula fikir dulu aku kerja memang ok la cuma bila aku fokus lama sangat mula la aku ngantok tambah pulak tak boleh dengar lagu lagi mengantok la aku. It effect my focus and in the end i do the work so slow which i should have finish sooner. 

Aku dah tahu aku tak boleh lama-lama depan komputer or else i will get sleepy. Asyik masukkan data je bosan jugak. Aku suka kerja yang memerlukan aku untuk bergerak tak kisah la gerak pergi photostat ke, pergi toilet ke ape-ape la. 

EXCEPT kalo depan komputer tapi buka some songs that i can work with. Because for me songs make me more alive or more energetic in doing work which need more focus.

EXCEPT kalo kerja tu memerlukan aku untuk membaca data tersebut dan remember that data itu kena dalam keadaan silent.

Aku juga hampir kehilangan passion in baking. Alhamdulillah my passion is still there inside my self. Maybe aku jenis cepat feel down especially bila tiada yang support aku.

Aku juga suka membaca kata-kata positif dan share semula that positive word. Actually that positive word is for myself not for others. That's why i always like page that have more positive word in it so that i will become more positive myself insyaALLAH..

Harap aku akan jumpa semula diri aku yang rajin membaca..because i have found myself in writing this blog back so maybe i will find inside me the part which love to read books.

Thursday, December 25, 2014

Pengalaman interview kerja (beware syarikat scam)







ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

interview keje aku bukan la banyak mana pon sebab aku ni bukan orang yang pointer gempak cam orang lain jadi interview pon tak banyak sangat pon ade la baru 5 kali..

orang baru habis belajar kan mesti cam excited je nak cari keje, so untuk interview aku yang pertama tu memang aku study gila-gila la konon google itu google ini hafal skrip.. hahahaha..adoi

alhamdulillah interview fist time tu santai je terus dapat keje..(aku yang berhenti sape suro kan)..second time tu agak mencabar sikit..soalan sume standard la soalan interview cuma at the end of the session dia test aku adakah aku boleh jual barang..dalam hati dah cuak dah.."alamak barang ape pulak kena jual ni mampos aku,dah la aku tak reti jual-jual sangat" 

Dia suro aku pilih barang, dia bagi 4 ke 5 barang camtu then try jual kat dia. Dia bagi macam situation la konon-konon dia customer, aku nak suggest barang ape camtu..aku ingat kan dia suro jual cam orang kat pasar malam terjerit-jerit ke memang la aku tak reti..hihihihi.. keje tu pon aku dapat..

interview yang ke-3 ni agak mengecewakan sebabnya kena speaking sikit..aku punya english communication agak cam haram sikit..hehe (bukan ape sebab tak selalu speaking kan so lupa camne nak translate kan ape maksud aku).. dan yang ketiga ni pon mencabar jugak dia suro tulis karangan pasal thing that i value in my life..aku pon belasah je la..aku karangan english ok je no hal..for me written is better than spoken  (yeke)..selain tu aku kena buat ada satu test lagi dia bagi aku masa 2 minit then kena cari number yang akan menghasilkan jumlah sepuluh contohnya 5+5 =10,  Aku kena bulatkan ape-ape nombor yang jumlah dia 10.. aku dapat berapa je sebab cam panik kan,.aku dah la lemah matematik suro pulak cari-cari nombor..aduyai..

aku tak dapat keje untuk yang interview ni sebab masa interview dia ade cakap aku tak banyak pengalaman fresh graduated kan, lagipon jawatan aku apply tu temporary so dia takut aku lari keje kat tempat lain..aku minat kot keje situ tempat cantik, ade surau senang nak sembahyang..international kolej  mesti la hebat-hebat..aku rase yang test nombor-nombor tu dia nak cek samada aku ni meticulous atau tidak..dia nak cari orang yang macam tu maybe aku tak lulus kot test tu..

interview yang ke-4 ni ok je sume. aku time tu confident lebih sikit kerana baru je lepas interview kat international kolej so kali ni aku lebih prepare. malangnya company tu rupanya company scam.. korang boleh refer kat blog-blog lain kat sini.. sejadahkelabu , syanida 

unfortunately aku dah terbagi salinan IC aku..aku harap tak ade ape2 yang terjadi.. memang orang yang call aku tu nama die baizura..aku siap dah pergi interview kot.. satu hari tu mereka telefon aku guna number lain so aku pon google la no tu ni no die 03-22614134 ..

tu yang aku baru jumpa orang-orang yang dah pernah keje situ then ape terjadi kan..rupa-rupanya scam..no die satu lagi 03-22614082..aku memang tak apply pon keje kat situ die cakap dapat dari jobstreet resume aku. masa tu  punya la excited (orang tengah menganggur kan).. patut la aku search kat intenet takda langsung maklumat pasal company die nama die P.I SERVICES.. so korang  HATI-HATI la..nama company die sering bertukar-tukar..so becareful ok sweetheart-sweetheart sume..

first masa aku mula dapat tahu tu memang aku terkejut gila la done-done pulak lepas aku dapat tau tu, terus syarikat tu call. aku pulak terus tak angkat. betul kata-kata orang-orang yang dah pernah kena, syarikat tu akan cari korang sampai lubang cacing (maksudnya dia akan telefon korang selagi korang tak angkt call dia).. siap telefon rumah tau..minggu kedua die call lagi kat handphone, aku baru je nak angkat dah senyap then tiba-tiba dengar telefon rumah aku berdering "ni mesti diaorang telefon" aku pon terus cakap kat mak aku "mama nanti cakap hanna dah dapat keje lain tau"..

memang betul pon syarikat scam tu yang telefon, selamat mak aku dah bagitau aku dah dapat keje lain..tipu la sikit nak selamatkan diri punya pasal..UNTUK SURVIVE KITA KENA PANDAI.

ari selasa semalam baru je interview untuk jawatan medical assistant.. punya la lama aku tunggu nak dekat 2 jam.. doktor tu busy kan so aku pon tunggu la.aku sampai awal dalam 11.40 sepatutnya interview pukol 12.30 tapi hmm maybe ramai sangat pesakit jadilah lama tambahan pula ada sales medical ni dok sibuk nak jumpa doktor tu nak promote barang/ubat ke kan..padahal aku lagi awal kot dari dieorang. sampai je time interview kau dah cuak, doktor tu senyum pon takde..muka serius gila.

then tanya2 cam biase aku suara cam tak nak keluar je siap die suro kuatkan sikit suara aku.. huhu..rupa-rupanya dia nak ambik kerja di cawangan bukit jelutong..jauh dari rumah aku..aku cuma bagitau nanti aku fikir lagipon gaji macam tak berbaloi je gaji rm1000 + elaun rm200.. aku rase tolak epf, socso nanti mesti tinggal rm900 camtu..aku sampai sekarang tengah fikir..huhu

jumaat ni ada interview tapi untuk jawatan temporary..the best part is syarikat tu dekat je dengan rumah aku..hmm kalaulah permanent kan senang..

Wednesday, December 24, 2014

Part 2: Pengalaman keje

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

sebelum ni aku ada cerita pasal aku dok hostel kan, campur aku 3 orang je yang dok situ. apartment dia memang not bad sorang satu bilik, toilet sume cantik, kitaorang ni sebenarnya akan diletakkan untuk outlet di selangor nanti (ada la outlet ni dirahsiakan juga). 

aku ni memang tak pernah duduk jauh dengan family. paling jauh pon masa aku belajar kat melaka time diploma dulu, itupon melaka memang kampung halaman mak aku so ramai sedare mara ada. tambahan pula memang aku baik dengan sedara mara belah mak aku.

so bila duduk jauh tu hati aku memang terkesan jugak. satu sebabnya adalah dah tak happening. aku dah biasa huha huha kat umah bising2 so bila senyap je aku rasa cam tak happy. housemate pon tak happening sangat sume sibuk dengan pakwe je.(bukan aku jeles ke ape tapi dieorang macam entah la macam gedik je masing-masing bukan aku nak mengata tapi aku tak biasa duduk dengan orang yang keperempuanan sangat).

tambahan pula adik beradik aku sume laki, mak aku pon cam gangster so bila hmm apa kata orang jiwa tak serasi dengan housemates lama2 hati aku tak bahagia duduk johor.. aku dah biasa cakap aku kau dengan kawan2 then tiba2 poyo panggil saya awak.. aku rasa cam what the fish.. Noooooooooooo (suara cam dalam movie kartun).. cewah over pulak kan.. aku dah cakap aku kau pon diaorang tetap sama.. hmm geli aku.. i'm sorry but that is my bad..

waktu keje ade shift pagi atau malam. pagi dari pukul 9-5ptg, malam 2-9.30mlm.. cuti samada dapat hari sabtu atau ahad bergantung pada shift. contoh la kalo dapat shift pagi cuti ari sabtu. then ari ahad keesokkannya kena buat full day dari pagi sampai ke malam berdiri je la ko kat situ. dari 9 pg sehingga 9.30 malam. memang setiap minggu ada sehari kita kena buat full day. Yang bestnya kalo shift petang akan dapat elaun..not bad la kan..tapi elaun tu masuk dalam gaji nanti la bukan dapat on the spot.

cashier pulak memang kena jadi sebab tu salah satu training untuk membiasakan diri di outlet yang akan ditempatkan kemudian. cashier tu paling aku tension part kena kira duit float. contoh la dia bagi kau rm400 untuk letak dalam cashier machine kan..nanti dah habis shift ko jadi cashier kena masukkan balik rm400 dalam tu supaya dapat bezakan duit sales and duit cashier machine. tapi cabarannya ialah nak sediakan duit tu wajib kena ada wang syiling, 10sen, 20sen,50sen, rm1,rm5, rm10 kalo terpaksa baru la boleh letak rm50. kalo boleh paling banyak nak duit syiling katakan duit syiling ko dah rm250 so baki dia pandai2 la korang kira. sebenarnya ada dia tetapkan duit 10sen kena ada bape ntah dan macam2 la aku dah lupa.. hehehehe.

aku tension sebab supervisor ni si A cakap lain si B cakap lain lama2 aku pening mana satu korang ni..bila aku buat cara aku sendiri siap jugak tapi kena tegur pulak..adoi..dia suro ikut jugak cara dia.. ala mula2 kan kena la ikut kalo dah expert tak payah follow pon..maksudnya kalo dah keje lama la..hmm hampeh..

haa lagi satu kena pakai makeup kalo keje, bila tak pakai nanti supervisor tegur. kulit aku ni dah la sensitif ada ekzema kan, tak boleh pakai makeup selalu 24/7 kan. at least die cakap pakai la bedak dan lipgloss ke. aku peduli ape aku pakai bedak je dangan lip balm yang plain. (tu pon bila aku dah berhenti dalam seminggu lepas tu ekzema kat muka aku naik, selamat aku berhenti kalo tak teruk la muka aku)

sambung lagi part hati tak happy tadi, aku mula rindu kucing2 aku. semenjak aku pergi keje kat johor 5 ekor kucing aku mati. gara2 keracunan makanan. aku sedih sangat smpai nangis.. pastu tambah pulak adik aku cakap kucing kesayangan aku yang sekor tu pon dah lain macam mata dia.. aku pon fikir aku kena buat something kalo tak kucing aku semua pupus.

aku buat sembahyang istikharah mintak petunjuk akhirnya aku berhenti keje dan balik rumah kat KL.. aku keje sana sebulan je.tu pon management bagi aku berhenti awal tak seperti dalam offer letter dimana dia tulis kena notis 2 minggu..tak sampai 2 minggu dah berhenti.

camne dok johor?

overall not bad la dok johor cuma aku tak dapat nak travel pergi tempat-tempat makan yang best sebab tiada transport.

PENGALAMAN AKU YANG PALING MENARIK SEPANJANG AKU DOK SANA ADALAH AKU KENAL SORANG PAKCIK TAXI NI, MEMANG AKU SELALU NAIK DENGAN DIA. BAIK PAKCIK NI, AKU SELALU CERITA KAT DIA MACAM-MACAM2 TERMASUKLAH NAK BERHENTI KEJE..PAKCIK TU PON PERCUMA JE BAWAK AKU ROUND-ROUND BANDAR JOHOR GARA-GARA AKU CAKAP AKU DAH NAK BERHENTI KEJE.SIAP CAM TOUR GUIDE BAGITAU NAMA BANGUNAN-BANGUNAN KAT SITU.jalan kat tepi istana, kat kastam johor yang nak masuk singapore tu, dia suro aku bawak family jalan-jalan kat situ. disebabkan masa tu anak sultan johor kahwin so majlis dia besar-besaran siap pasang lampu canggih ala-ala I-CITY.. cantik sungguh weh.. aku syukur sangat ada jugak insan yang baik kat dunia ni. Nama pakcik tu Elias.aku ingat lagi.. 

masa aku nak balik KL dah aku ingat nak telefon pakcik tu  nak cakap terima kasih, sebab baik dengan aku kat johor ni cam sedara pulak kan nak bagitau pasni tak naik dah taxi pakcik tu.. tapi aku tak telefon pon..ape-apepon terima kasih Pakcik Elias..

ada lagi ke nanti aku cerita lagi la kalo ada part 3 ke kan,,tengok oada kerajinan..hehehehe

Tuesday, December 23, 2014

Part 1: pengalaman keje

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

hai semua, apa khabar??

lama kita tak bersua kan..cewah..hehehehe

harap semuanya ok untuk anda-anda semua. actually aku bukan tak nak update tapi entah la rasa macam takda apa yang aku nak cerita..seolah2 tiada inspirasi untuk menaip di blog yang tersergam indah ini.. ;P (poyo tak)

aku sekarang dah mula ada feel untuk menulis di blog semula sebab maybe sebelum ni aku dok sibuk dengan facebook je tu yang rasa macam "dah update kat facebook macam tak payah la nak update kat blog pulak" lama-lama aku pon mula malas..

keje di KL

i am unemployed right now bak kata orang tanam anggur..kikiki..a.k.a pengganggur (betul ke ejaan aku ni dah lama tak taip kan)..

kisahnya begini dulu aku keje dalam 3 bulan kot camtu kat satu company software la..reseller software jawatan admin je..pastu aku berhenti sebab payah nak sembahyang kat situ company tu tak sediakan tempat sembahyang untuk muslim.kalo nak sembahyang pon tumpang la kt bilik technician sebab technician selalu keluar.

bilik tu bapak la..penuh macam store (memang tempat simpan barang pon)..bilik tu kecik je nak sembahyang tu pon pandai2 la korang sembahyang mane yang ada je la..satu lagi sembahyang kat bilik training itupon sliding door dia jenis nampak maksudnya orang luar boleh nampak. and kalo ada client dieorang discuss kat situ la, camtu selain dari tempat training untuk ajar software tu.

aku masa first tu rasa sedih gile sebab aku teringat masa aku praktikal dulu kat majlis best je ada surau semua sembahyang best boleh ngaji ke ape2 la.. kat sini payah sebab company non-muslim kan..pastu pelbagai lagi buat aku tension keje kat situ..

aku rasa nak berhenti so aku pon buat sembahyang istikharah..kalo ikutkan resultnya ialah aku kena teruskan keje kat situ..tapi aku dah tak tahan aku pon main belasah je berhenti. dah bagi notis awal dah. walaupon tak dapat keje tempat lain aku behenti je selamber then aku dapat keje kat tempat lain cumanya kena training kat johor dalam 2 bulan lebih camtu. 

salah satu sebab lagi aku berhenti sebab bos suro aku jadi marketing exec. pulak bukan admin dah .. disebabkan dah ada budak baru masuk tu yang kena tukar jawatan, sesukahati dia je kan. aku tak minat and i don't think i am best at that marketing thing tambah takda OT dan macam2 lagi..huhu (actually i don't even know what i best at except in baking chocolate cakes).

keje di johor

then aku dapat keje kat pharmacy di johor (nama dirahsiakan)..pharmacy tu famous di johor dan memang HQ dia di johor, sebab tu kena training kat sana. aku kena belajar pasal ubat, supplement, barang-barang yang dijual di pharmacy tu yang aku sanggup pergi johor sebabnya aku memang minat. then yang paling aku kurang gemar ialah pasal masukkan tudung dalam baju..ni memang aku tak tahu menahu langsung kena masukkan dalam baju. baju kena pakai warna putih at the moment sebab aku bukan permanent employee. keje 4-6 bulan camtu baru jadi permanent then akan dapat uniform. dah ada uniform pon kena masukkan tudung dalam baju.. uniform dia ala-ala macam nurse (part ni aku tak berkenan dah)..keje ok la jugak kat situ cumanya letih sebab berdiri je.. bayangkan dari pagi pukul 9 -5 ptg . cuti pon sehari je. tu pon tak puas berehat sebab masa keje tu banyak berdiri je, layan customer, done-done pulak outlet yang aku training tu memang ramai gile customer datang macam tak berhenti-henti pulak.

selain tu kena pergi HQ untuk training, macam ada lecture sikit pasal customer service dan merchandise yang ada kat pharmacy tu. dieorang ajar camne nak cakap,.pasal cashier, ajar pasal ubat-ubat yang jual. 

duduk di johor ni mereka sediakan hostel (apartment) best jugak cuma satu je tak sedia transport tapi boleh claim..payah takda transport ni.. aku ni dah la tak pernah naik taxi. kena book taxi suro die datang. pergi balik je dah berapa..ko bayangkan..duduk sana aku jadi kurus seketika sebab tak cukup makan..ada sorang kawan satu rumah aku si Z ni dia bawak kereta aku pon tumpang la kereta dia sebab dapat outlet yang sama. aku malu kot tumpang orang. tak pernah la seumur hidup aku tumpang kereta orang lagi sebabnya aku sebelum ni memang drive sendiri je tak pon naik public transport seperti LRT, taxi memang takda.

disebabkan aku datang lambat 2 minggu ke johor berbanding housemate aku, jadi aku kena pergi HQ kawan aku Z kena pergi keje, so lain-lain tempat.. aku kena la telefon taxi. sorang lagi kawan aku M cakap tunggu kat depan sana kat tepi jalan banyak taxi so aku tunggu la situ.. tak payah telefon sebab kena cas RM2 kalo call. 

lupa pulak tadi aku cerita dok hostel kan, ada 2 orang campur aku 3 orang je yang dok hostel tu semuanya untuk outlet di selangor nanti (ada la outlet ni dirahsiakan juga). 


sambung part 2 ye....... nantikan

Thursday, July 24, 2014

awak..selamat hari raya tau..

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

hai semua..

actually saya tak tau nak cakap ape.. semenjak2 ni lain macam pulak dirini ni.. entah la.. penat bekerja kot..cewah..

disebabkan tak lama lagi nak raya dah..

so saya nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin..kita kosong..kosong..kosong (lagu najwa latif..hehe)..

selamat beraya di kampung dan selamat pulang kekampung dengan selamat ye..

jangan nakal2 tau..jangan main mercun yang bukan-bukan sampai boleh hilang tangan..takmau..takmau ye..

doakan diri aku ye semua..doa aku berjaya dalam menjayakan event..(tak pernah2 aku buat seumur hidup aku)..maybe aku kena buat nanti lepas raya..waaa..sob..sob..

ok la see u later..

love and miss you dearies

assalammualaikum..

Monday, July 14, 2014

Kisah sebuah senyuman / The story of a smile


assalamualaikum,

before that lets recite,

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


One upon a time, there was a teenage girl who afraid to smile sincerely, whenever she smile she feels so chubby so she thought maybe she wasn't suppose to smile like that. 

So she decided not to smile to people.She also used it rarely because she knew if she smile she would reveal her chubby face. Most of the people was afraid to say 'hi' to her because of her serious face.

She was like that all her life until one day she opened an old album of her childhood, then she saw a little girl wearing a cute kimono smiling so happily so sincerely and guess what that little girl have a dimple.

She started to wonder "did i really have a dimple?why whenever i smile there was no expression of dimple on my face.. "

She keeps wondering until she become an adult. She doesn't realize that she have to smile more sincerely to people in order to have that dimple.

Then one day, someone came into her life that make her heart more open to all people. Shortened story, despite unrequited love that she got, she now opening her heart more to people including her smile. 



She learns to smile sincerely and starts her day with a smile. She practice to smile everytime she see her face in the mirror. Lastly she gets back her cute dimple on her face and started to wear it and proud of her chubby face again. Since then, people wasn't afraid to say 'hi' to her anymore.


Moral of the story do not think that you are not worth it people. YOU ARE BEAUTIFUL AS YOU ARE.


THE END.

(p/s: the story was about myself)

Kini......

ِ
سْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

apa khabar semua? harap sihat-sihat sahaja belaka..

sudah lama aku tidak mengupdate blog aku, dah macam terkubur pon ada aku tengok.. hehe.. aku sekarang dah tak tau nak cerita apa dah sebenarnya.. memang banyak cerita tapi hmm.....

tak mengapalah meh sini aku cerita one by one.. sekarang alhamdulillah aku dah berjaya menamatkan pembelajaran aku bachelor degree tuh..
aritu aku mintak kerja..biasa lah orang baru abis blaja kan..mana ada pengalaman kerja so aku pun apply la kerja kat jobstreet.. i bet korang semua mesti tau kan ape jobstreet.. APA?!!  tak tau ke jemah semua?.. adoi.. tu tempat cari kerja online tapi untuk swasta la kan..HA GITU.. senang tak payah sibuk tengok newspaper macam dulu2..



alhamdulillah dalam 7 kerja yang aku apply, aku dah berjaya dapat kerja..tapi kerja biasa2 sahaja sebab aku nak ambik pengalaman dulu.. apa sahaja yang aku dapat, aku grab je..fresh graduate kan (graduate ke?? convo bulan 9 ni..hehe).. mostly aku minta yang bese2 je..aku tahu aku ni bukan ada pengalaman pon..so better aku ambik yang bese2..bagi aku la..lagipon pointer aku pon bese2 je.. tak hebat cam orang lain..



tambahan pula, aku sebenarnya nak ambik part time kat giat mara nanti untuk kursus pastry ke.. hehe.. nak belajar... mana tau kalo ada rezeki nak buat bisness pulak.. insyaALLAH..

LUPA PULAK SEKARANG KAN BULAN PUASA, JADI AKU NAK UCAPLAN SELAMAT MENJALANI IBADAH DALAM BULAN RAMDHAN INI.. DAN SELAMAT HARI RAYA (BAKAL TIBA KAN).. AKU MINTA MAAF KALO ADA SALAH SILAP TAU..

itu je cerita aku buat masa ni.. see u soon dearies..take care semua..mmmmuuahh..

Monday, May 12, 2014

Ujian berbeza


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum semua yang beragama islam dan hello kepada yang non-muslim.


kali ni aku nak cerita mengenai ujian dalam hidup kita. aku akan bagi contoh situasi katakan ada orang ni dah kahwin lama tapi tiada anak lagi macam-macam usaha la dah buat tapi tiada rezeki, so suatu hari isteri dia pon cakap dengan laki dia nak ambil anak angkat, then bila die ada anak angkat laki die tak tahan budak tu menangis je..baby lagi kan..laki tu selalu cakap kat laki tu "jagalah sendiri itu kan anak U, U yang nak sangat" . kisah ni maybe dilakonkan semula ke aku pon tak tau tapi aku tengok dalam rtm. lepas tu Dato' Dr. Fadzilah Kamsah cakap kan lebih kurang macam ni la aku tak berapa ingat sangat, dia cakap ALLAH tak bagi orang tu rezeki lagi sebab ALLAH tahu orang tu tak bersedia lagi contoh dalam situasai tadi suami dia buat tak tau je dengan baby tu, tak suka baby tu la.. itu adalah ujian untuk orang tu la.. sebab setiap orang berbeza ujian yang ALLAH bagi.



Kadang ALLAH timpakan penyakit macam aku sendiri ada ekzema, kadang tu bukan dalam bentuk sakit tapi dalam bentuk lain duit ke, binatang ke macam2 la..Semuanya berbeza-beza.. 

Ujian untuk diri aku pun mungkin takkan sama dengan ujian orang lain dapat.. selain ujian penyakit ALLAH juga bagi aku ujian dalam hidup. Dari kecil sampai la besar..

Melalui ujian mungkin ALLAH nak tambahkan pahala kita atau mungkin juga sebaliknya bergantung macam mana reaksi dan tindakan kita lakukan.. contoh ujian untuk orang kaya ialah duitnya jadi jika duit itu digunakan untuk derma pada anak yatim insyaALLAH ditambah pahala jika ditunjuk-tunjuk dan tidak menolong orang langsung riak, kedekut dan tamak dengan rezeki ALLAH bagi tak tau la kan camne hmm..

itu antara contoh2 situasi la..

Apa-apa pun aku akan cuba redha dengan ujian-ujian yang ALLAH bagi..

Thursday, April 24, 2014

Pergaduhan

ِ

سْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalammualaikum,

Kali ni aku nak cerita mengenai pergaduhan di antara manusia. Sering kali kita sebagai manusia yang sangat lemah ni gemar bergaduh atau bertengkar. Mungkin kerana sifat manusia itu sendiri iaitu panas baran, tidak penyabar, ingin sesuatu dengan segera dan pelbagai sifat lemah yang lain.

Hakikatnya ada yang menyalahkan genetik dimana mereka menyatakan bahawa perangai panas baran adalah datang daripada keturunan. contohnya jika ibu bapa panas baran kemungkinan besar anaknya juga berperangi begitu juga. Ya..mungkin juga tetapi tidak sepatutnya kita melihat satu faktor sahaja kan mungkin juga terdapat faktor luaran lain seperti persekitaran dan berbagai-bagai faktor lagi.

Manusia sering bergaduh atau bertengkar kerana perkara-perkara kecil, ditambah pula dengan hasutan iblis semakin rancak pergaduhan atau pertengkaran terbabit. Walaupon perkara tersebut mungkin sudah acap kali disebut tetapi masih mahu menyebut perkara yang sama berulang kali. Ada yang berjaya mencapai kata sepakat atau resolusi terhadap perkara yang ditengkarkan dan ada juga yang masih tiada penyelesaian. Jadinya perkara tersebut akan di ulang sampailah ke akhir hayat gamaknya.

Aku sendiri tidak pasti sampai bila kita manusia yang lemah sifatnya ini mahu berubah menjadi lebih baik termasuklah aku sendiri. Kita kadang mahu berkata dari hati ke hati tetapi pihak yang lain seolah-olah tidak mengerti atau pura-pura tidak ambil kisah. Hal ini masih merungsingkan diri aku dimana aku tidak faham apa pihak lain mahukan adakah pergaduhan sepanjang hayat mereka bersama dengan kemenangan iblis atau kita patut utamakan kasih sayang yang berkekalan???

Thursday, April 17, 2014

Pain & Blessed in Me 11 : Update 2014 (latest update 26/4/2014)

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalammualaikum,

Dah lama sungguh aku tidak update mengenai penyakit ekzema aku..alhamdulillah ekzema aku dah banyak baik berbanding dulu2..cumanya aku seperti biasa tidak boleh makan ketam, udang, sotong dan cili api.

Kadang-kadang ekzema aku naik jugak tak tahu la kenapa. Pastu gatal-gatal tetap ada, tak banyak pon sikit la..nak tahan daripada menggaru tempat ekzema tu ya ALLAH hanya ALLAH dan pesakit ekzema lain je la yang tahu especially ekzema yang teruk sikit dari biasa. Seksa betul..hmm sebab musababnya terjadi terlalu banyak boleh jadi faktor makanan, genetik, persekitaran, stress dan pelbagai faktor lain.

FOOD

Mesti orang pelik asal tak boleh makan cili api orang lain elok je, lantak korang la penat aku kalo nak layan perasaan orang je perasaan aku sapa yang nak jaga pulak..ok settle.. 

Camni la kalo tak boleh makan cili api aku still boleh makan cili lain contohnya cili thai, cili akar..tak semestinya semua masakan kita perlu atau wajib guna cili api boleh juga pelbagaikan dengan cili lain..Be creative man!

As for prawn and sotong aku boleh jugak makan cikit-cikit berbanding ketam dan cili api. Selain itu aku juga allergik kepada perisa tambahan dalam makanan. Bukan la tak boleh langsung tapi perlu dikurangkan especially jika ekzema aku tengah teruk.

Mee segera jenama Maggi especially la kulit aku tak tahan sangat, kalo jenama lain dia ok lagi la..boleh la tahan..maybe penambah perisa atau MSG dia banyak sangat kot..

SKINCARE ROUTINE

Ekzema di muka aku alhamdulillah dah tiada mungkin juga sebab aku guna organic soap as 2 in 1 cleanser (face+body) ni die backtonature review-1 dan backtonature review-2 . Ada juga aku pakai Elianto facial cleanser (yang untuk kulit kering tu) tapi tak selalu la. Jarang sangat aku guna. Ada dalam post aku yang lepas-lepas aku cerita pasal organic soap tu.

For facial scrub aku guna avon. Scrub badan aku guna sari ayu tapi bukan la satu badan nak scrub sebab takut scrub tu mengeringkan kulit pulak especially bahagian yang prone to ekzema so takde la.Untuk my facial daily routine aku guna cream olay total effect, lotion/toner dari hada labo. aku tak buat lagi review pasal produk2 berkenaan kan..lupa la..nanti kalo aku rajin aku buat review tau..

itu je yang aku pakai buat masa ni. aku penah jugak try produk buatan malaysia Neesya kot kalo tak silap sebab dia bagi trial pack yang kecik tu ok jugak aku try memang best tapi aku as usual tiada budget sebab aku still student lagi. tu pon aku tak review tapi memang sesuai untuk kulit aku serius. Daripada Nova pon aku penah try cuci muka trial pack jugak dapat free, s8 kot kalo tak silap bekas dia warna hijau memang best sangat2 krim dia, cuci muka everything la..memang rasa kulit tu lembut je. Sebagai seorang student belum mampu lagi aku untuk pakai produk harga sebegitu..huhu..

So kalo korang nak try boleh pergi beli memang berbaloi beli produk tu. Itu je kot aku nak cerita buat masa ni..

MEDICATION

untuk ubat aku dah tak pakai sangat steroid cream unless kalau ekzema aku macam teruk sebabnya aku tak nak terlalu bergantung pada steroids cream je..

once in a while ada jugak ekzema teruk datang dan kena letak yang ubat cair warna ungu tuh sampaui ekzema tu kering la kan..biasa la..sebabnya seperti biasa maybe makanan dan faktor2 lain..

aku ada jugak ambik supplement sekarang ni aku tengah cuba makan virgin coconut oil mana tahu sesuai untuk kulit ekzema kan..product catalyst cumanya aku baru makan yang original aku ingat nak cuba yang campur dengan minyak aprikot ke kan tapi belum ada budget lagi..hehe..nanti kalo ada perubahan aku update tau..

ok la jumpa lagi..

~stay strong people~

xoxo

Tuesday, April 15, 2014

My passion

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

ASSALAMMUALAIKUM,

apa kabar pembaca2 setia blog aku?? (ke aku takde pembaca setia..takde pon belasah je la..hihi).. aku alhamdulillah baik2 je cuma dah lama bebenau kan tak update blog, bukan tak nak update tapi entah la mungkin tiada kesempatan agaknya..dengan praktikal lagi..penat tau..(cewah..kalah orang bekerja u olls)..

aku sekarang dah tahun akhir, insyaALLAH dengan izin ALLAH aku akan konvo bulan oktober nanti..insyaALLAH..

ni aku nak cerita pasal mengejar minat atau mencari kerja yang sama waktu dengan kelayakan kita??
aku ni hmm mungkin aku tak pernah cerita dalam blog lagi kot. Aku minat buat kek especially kek coklat la..sebab I memang minat coklat la U.. 

Baking cake actually are my real passion, i love it so much. Aku dah banyak kali buat kek coklat biasa, kek coklat cheese dan kek coklat brownies. Sebab aku kan suka coklat so aku buat la kek yang aku suka, aku buat daripada basic la kan..biasa la first time buat kek tak berapa nak cantik, then 2nd and 3rd and so on dah ok ckit dah..

aku siap dah uncover macammana cara orang kat luar tu buat kek coklat cheese yang sedap..haha..aku cuba la experiment sendiri..buat resipi sendiri la kan..then jadi pulak..sedara mara semua rasa cakap sedap.. kadang2 orang lain makan cakap sedap, then bila kita makan macam dalam hati "aku rasa kek aku buat lagi sedap", bukan nak bermegah dan bangga diri tapi this is just apa orang kata kita macam dah sampai satu tahap dimana kita dapat bezakan kek yang sedap gila atau kek biasa2..haa macam chef gitu kan..(agak poyo aku disini, maaf sape2 yang terasa hati tau)

tapi biasa la aku ada jugak kelemahan iaitu aku tidak berapa tahu cara untuk membuat dekorasi kek seperti orang2 kat luar tu buat, i don't quite know how to do the buttercream topping, i once done it but maybe the consistency and the looks and of course the taste doesn't match the delicious quality like at the cake store and so on..fondant and all that stuff.. i don't know, even though i have looks it at the youtube but i feel i need a teacher to teach me how to do it the right way..yeah!

so i take a step forward in which i want to pursue my studies amboi.. maksud aku aku nak sambung ambil sijil kursus baking and decoration ni la.. hehe.. nak ambik diploma hmm aku kena fikir dua tiga kali bukannya apa yuran lagi..ni hutang MARA pon aku tak bayar2 lagi..sebab belom abis belajar sepenuhnya kan..

aku rasa orang maybe pelik kalau aku ambil sijil kan dah elok2 degree ambil sijil pulak tapi aku memang minat dan nak belajar baking ni..dulu2 aku tak tau pon aku ni minat ape.. aku tercari2 dah 23 tahun baru tahu..huhu..lama kan..pengajarannya kan aku rasa kan nanti korang kalau dah ada anak kan better dedahkan je benda2 yang baru contohnya mainan baking ke..kita tengok la dia minat kat arah mana kan..aku rasa la..aku pon bukan ada anak.. hahahaha.. teori aku je ni.. =P

haa aku rasa dah terover panjang dah karangan aku ni cukup la samapai disini insyaALLAH kita akan bertemu lagi..

Take care tau, i love my readers.

~stay strong people!~

Saturday, March 1, 2014

Dah bosan

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

serius aku dah bosan dengan semua ini..aku pon tak tahu mana pergi kesabaran aku selama ni..

aku dah penat nak jadi good girl.. mak ayah aku bukan sayang aku pon kalo aku jadi goodgirl selama ni.. sekarang aku dah bosan so nak jadi bad girl pulak..

daripada aku tak keluar malam-malam2 sekarang aku dah pandai dah.. nak balik rumah pon sekarang rasa cam hmm entah la.. ada beza ke kalo aku balik dengan tak balik takde sapa kisah pon..

kalo aku balik lewat pon takda sape telefon atau mesej pon tanya..serius weh.. kan aku cakap mereka tak kisah..

aku lebih suka bersendiri dalam kereta dengar lagu atau radio ikim, rasa cam nak ketenangan seorang2..

kadang rasa seperti mahu BOOK FLIGHT and terus blah camtuh je..serius..

rasa nak cuti yang lama dan panjang untuk kembalikan diri sendiri yang telah hilang entah kemana..aku dah bosan dengan semua orang (maksud aku mereka dengan ahli2 keluarga mereka)..

aku cuba untuk pedulikan je tetapi tetap tidak boleh.. aku cuba untuk padamkan tetapi tidak boleh, jikalau aku boleh hilang ingatan seperti cerita 'JIKA ITU TAKDIRKU' kalo tak silap aku tu la tajuk die ada kat tv3 pukul 7 malam isnin sampai khamis.

aku rasa kalau aku hilang ingatan dan lupakan semua orang termasuk semua masalah aku tak kisah la.. mesti aku jadi new person.. maybe bad maybe good.. kita tak tahu.. apa-apa pun aku tak ingat perkara yang dah lepas..that's good..

i wish i can.. =(

Tuesday, January 28, 2014

Terasa & kerohanian


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

kali ni aku nak cerita mengenai rohani, aku lihat aku ni bila kurang makanan rohani mula la diri aku jadi tak berapa nak betul bukan apa dia macam hati tak tenteram, sentiasa berfikiran negatif terhadap manusia lain dan macam2 lagi. 

tadi aku cerita pada Consultant no.1 aku..hehe..Consultant aku dah kembali dah..ada aku cerita tak..takda eh? lupa kot aku dah ada consultant semula, tempat aku refer masalah aku. Tadi aku cerita la pasal aku sakit hati rasa sangat sedih dan kecewa pada kawan aku dan sepupu aku.

kawan aku ni mula-mula dulu-dulu beriya-iya suruh aku datang masa dia nak bertunang, aku cakap insyaALLAH..masa tu dia cakap tahun 2014 ni la,.sebab dia cerita tahun 2013. last2 dia tunang tak bagitahu aku langsung, aku tak tahu menahu pun sampai la semalam sorang kawan aku bercerita cakap dia nak kahwin dah bulan 5 ni. Baru la aku tahu, hmm bila fikir2 balik mungkin dia tak nak susahkan aku sebab aku busy dengan final year project aku tapi hmm..apa salahnya jika dia bagitahu aku at least. aku tak minta apa-apa cuma just tell me thats all. 

sepupu aku pon sama tiba2 aku dengar dia dah nak bertunang, padahal sebelum ni kitaorang contact hampir tiap2 hati guna bbm. takda bagitahu apa2 pon..aku tahu aku tak patut terasa sangat dengan diaorang tapi..sebab rapat kan jadi nak tak nak, aku tetap terasa.

salahkah aku jika aku terasa?? mungkin salah agaknya aku juga tidak pasti.

aku sedih dan rasa kecewa dengan mereka. tidak sangka mereka membelakangkan aku sebegitu sekali, padahal sebelum ni mereka beriya-iya bercerita macam2 sebelum ni.

sekarang ni kan aku rasa apa tahu...??

aku rasa macam ada kawan pun hmm baik tak payah ada kawan la..i don't know what's wrong with me. adakah aku terlalu sensitif?? tapi salahkah jika aku begitu. jika tidak rapat aku pun tidak heran sangat ni rapat.

aku sekarang rasa cam malas dah nak berkawan dengan siapa2, sebabnya kawan baik aku pun sekarang dah lain sangat. tak macam dulu. or maybe i just feel lonely because it feels like they left me.

nampak sangat makanan rohani aku dah lemah. Consultant aku nasihat kat aku " jangan terasa sangat yang diaorang tu nak tinggalkan aku. Jangan perasan sangat. Jangan fikir bende remeh2 ni" lebih kurang camtu la ayat dia. Consultant aku suro aku cari balik makanan rohani.

aku faham maksud dia, dia suro aku dekatkan diri dengan ALLAH dengan lebih lagi..insyaALLAH..

alhamdulillah dia je la tempat aku luahkan masalah atau apa2 la. Aku nak cerita pada kawan yang lain aku tak pasti mereka dapat terima atau tidak, sudi dengar atau tidak.

insyaALLAH aku akan mencari makanan rohani perlahan2. Berzikir selalu atau lebihkan mengaji. insyaALLAH..

anda semua doa2 kan saya ye..

Monday, January 27, 2014

Bicara Hati 18:Dendam

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

aku ni hmm ntah la adakah aku ni jenis seorang yang pendendam??

mungkin juga sebab aku tak boleh lupakan apa yang orang dah buat kat aku, especially yang jahat2 la..

aku cuba untuk maafkan mereka tapi ada sesetengah aku dah maafkan ade juga belum. Terukkah aku?

hmm aku cuma manusia biasa yang masih mencuba membuka hati untuk lebihkan kasih sayang dan buang segala kebencian yang bersarang lama di dalam hati, cuma kadang-kadang aku tergelincir juga.

syaitan sentiasa berbisik di dalam hati aku dan ditelinga supaya jangan lakukan. 

aku manusia bukan malaikat.
maafkan aku jika aku juga tergelincir
sama seperti manusia lain
ada jatuh bangun 
kadang imanku naik 
kadang imanku menurun
kadang aku ingat 
kadang aku lupa
aku manusia yang lemah
masih mencuba mencari
diri aku yang sebenar 
sekejap aku jumpa 
sekejap ianya hilang
masih mencuba untuk 
kekalkan keseimbangan
namun gagal juga

maafkan aku jika aku masih tergelincir 
bukan sekali bukan dua kali
tapi berkali-kali
aku cuba mencari
mencari dan teruskan pencarian
kadang aku berhenti 
kadang aku teruskan

apa yang pasti
aku tidak pernah berhenti mencuba
untuk menjadi seseorang yang lebih baik
seorang yang lebih taat pada ALLAH
tidak lupa juga pada agama, 
pada solat 5 waktu 
pada ayat suci AL-Quran

maafkan aku sekali lagi
aku manusia bukan malaikat.

-hanntzah-

aku akan teruskan mencuba membuang segala kebencian di dalam hati ini dan buang segala dendam jika ada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...