Friday, September 9, 2016

Pain & blesses in me 12: Ekzema update 2016

hai semua apa khabar? sihat tak?

aku alhamdulillah sihat cuma ekzema aku je dah jadi teruk balik macam 7 tahun yang dulu. aku pernah cerita kot dulu. nak baca sini kalo nak tahu.


kalau nak tahu semuanya (dulu-dulu) boleh baca sini terus. ada luahan aku kot kat situ.

aku sekarang ni sedih je bila tengok keadaan jari aku especially, sebab kat situ paling teruk sekarang ni, pastu dah mula nak naik kat kaki dan tangan. Muka ada naik sikit-sikit, tapi maybe orang tak perasan sebab nampak macam jerawat je gitu.

aku sedih bukan apa, sebab sakit kat jari aku tu. pedih tau. time letak ubat tu rasa pilu sangat. 

Mungkin ALLAH nak uji keimanan aku.

Itu tandanya ALLAH masih sayang aku ALHAMDULILLAH. Kalau tak mungkin ALLAH biar je aku.

7 tahun dulu dulu paling teruk kat kaki, now kat jari dan telapak tangan.

Aku rasa ALLAH nak bagi petunjuk dekat aku yang selama ni aku cari. Akhirnya aku ada reason yang kukuh untuk berhenti kerja.

Aku rasa environment tempat kerja tak selamat untuk pesakit acute eczema macam aku. Silap-silap boleh jadi chronic cam 7 tahun dulu.

hari itu dah baik, tapi biasa la ekzema akan datang balik. Seperti 7 tahun dulu, dah makan ubat steroid sume tapi still datang balik, maknanya ada benda lain la tu. Faktor-faktor lain yang menyumbang pada keterukan ekzema aku. 

Kalau dulu-dulu ekzema aku trigger sebab duduk rumah sewa tu ada banyak tikus (tahun 2008 kot).Then hama dari gunea pig yang kawan aku bela. Bela dalam dorm pulak tuh (2009). Terus masuk wad aku tahun tu. Terganggu jugak pelajaran aku tapi apakan daya sabar je la.

Tahun ni teruk sebab aku kerja kat medical record yang terletak di basement, mungkin juga kerana ada linen sekali kat bawah tu. Habuk dari linen dari wad. Kerja aku pulak mostly la selain dari meet client ialah scanning the inpatient document. Semuanya document itu datang dari wad. mungkin ada bacteria pada document berkenaan, aku pulak pegang everyday mungkin sebab itu tangan dan muka aku terjejas, sebab hanya kawasan tu yang terdedah.

i had to do what i had to do in order to regain back my health which is resign. That's the best way. Aku yakin dengan rezeki ALLAH. Kalau ada rezeki aku kerja tempat lain insya ALLAH tak kemana.

disebabkan aku kerja di columbia asia hospital, so medical tu die cover. hari tu 29 julai 2016 aku masuk wad daycare sebab buat biopsy. Doktor tu cakap kalau dia bagi ubat masa outpatient nanti tak cover sangat sebab outpatient sikit je die cover beratus je. Ubat dermatology kan mahal-mahal so dia masukkan aku kat wad daycare untuk buat biopsy, so that nanti die boleh bagi ubat banyak. Inpatient cover banyak berbanding outpatient.

aku rasa macam adil je company cover duit medical aku, sebab aku kerja situ la ekzema aku jadi teruk. so fair and square la kan. sorry to say la. aku memang kejam sikit bab-bab macam ni.

selain tu aku jugak dah buat follow-up semula under HKL, sebab dulu memang aku follow up dengan HKL pun.so continue semula la. bulan october ni doctor nak buat patch test pada aku nak tengok aku ni allergic pada benda apa. contoh pada gambar dibawah:


ni cara baca result die:



aku terpaksa buat semua ni kalau tidak aku takkan tahu aku allergic pada apa. 

kalau korang nak tahu biopsy tu pun aku terpaksa buat, dia ambik sikit daging kau dan hantar pada lab. gmbar kat bawah tu. camtu la dia ambik daging aku, inject anesthetic dulu then ambik sikit daging, gunting sikit, pastu jahit.

sakit tau tak. dah la ambik pada tempat yang memang dah bengkak teruk. lepas dah ambik daging tu sakit la kaki aku, nak jalan pun tak larat, sebab sakit. keluar lepas buat biopsy ayah aku ambilkan wheelchair tolak aku.








masa tu rasa macam aku ni cacat je. padahal selama ni aku elok boleh jalan sendiri. tergelak aku. bukan apa rasa malu pulak selama ni aku elok, hari berkenaan kena pakai wheelchair untuk jalan.

duduk wad daycare pulak bukan ada katil. dia bagi duduk pada sofa je. lagi la sakit. dalam hati aku berkata'takde katil ke?kaki dah la tengah sakit ni'. tapi apakan daya aku sabar je.

balik rumah aku tengok dressing kat kaki aku ada darah, maybe sebab kaki banyak gerak. tangan darah sikit je. sakit selepas operation kecik tu. nama pun operate kan? takkan la kita tak rasa sakit.

doktor bagi cuti 2 hari je jumaat dan sabtu. isnin kena kerja dah. hmm kaki aku still sakit semasa berjalan tapi aku sabar je.

solat pun aku duduk atas kerusi tak mampu nak solat seperti biasa.

tapi alhamdulillah masa luka tu dah kering dah elok, buka jahitan tak rasa apa pun. ALHAMDULILLAH SANGAT.

itu je la serba sedikit cerita mengenai ekzema aku pada tahun ini.

aku rasa kan selain tu, dulu aku selalu ada Fiddle untuk release stress. aku cakap-cakap dengan fiddle, dukung fiddle, usap kepala fiddle. Rasa stress aku release sikit. ni fiddle dah takde, aku takde kucing lain nak dukung. Kucing lain semua tak nak aku dukung dieorang.

aku kalau dukung fiddle, peluk fiddle, fiddle faham tau die mesti sandarkan kepala dia kat bahu aku, seolah-olah die peluk aku balik. Aku dapat rasa kasih sayang fiddle. Fiddle dah takde... (sedih pulak aku, rasa nak nangis pulak)

itu je la buat masa ni.. jumpa lagi ya..jangan lupa doakan kesihatan aku tau..

take care semua..

Saturday, August 6, 2016

Part 1- Fiddle kucingku

Assalammualaikum,

how was your day?

apa khabar semua?

lama kita tak bersua kan. aku dah lama tak update bukan sebab malas, tapi sebab laptop aku tak dapat internet tambahan laptop adik aku pun dah rosak. Parah kan?

sekarang ni aku ada di CC berdekatan rumah aku. what to do no choice..

aku ada banyak cerita actually nak cerita.

1. Kematian kucing kesayangan aku Fiddle

(kucing aku macam kat atas ni cuma dia ada misai hitler & bulu dia takde la kembang cam gambar atas ni)


Aku masih ingat lagi malam itu, fiddle nak beranak cuma malam itu lain sikit. Selalu die beranak dia akan duduk diam-diam dalam kotak ditemani oleh aku ditepi kotak berkenaan. Fiddle memang lain sikit, dia mesti nak beranak dalam rumah. Memang setiap kali die beranak pasti di rumah. Aku dah sediakan kotak untuk die beranak malam itu.

Air ketuban die pecah. Abis rumah ditumpahi darah dan air ketuban die. Disebabkan itu mak aku bising, fiddle pulak tak reti duduk diam dalam kotak yang aku sediakan tu. Selalunya air ketuban dan darah die tak keluar sampai keluar sebab die pandai duduk dalam tu. Tapi malam tu, dia buat hal pulak kehulu kehilir duduk sana duduk sini. Jadi darah tu ada kat sana kat sini la jadinya.

Die selalu kalo nak beranak mesti aku kena teman dia sambil usap-usap kepala atau badan dia untuk tenangkan dia. Tapi malam tu aku tak dapat nak teman dia sebab pada waktu itu dah pukul 11.30 macam tu, aku esok kena bangun awal nak pergi kerja. Kalau dulu boleh la nak teman dia sampai 1 pagi ke sebab aku tak kerja.

Mak aku cakap letak kotak kat luar, aku pun letak dengan harapan die nak beranak kat situ. Malangnya bila aku buka pintu kucing aku cho-cho (jantan) masuk dalam kotak yang ada darah-darah sikit tu. Aku pun apa lagi pindahklan kotak kat stor belakang pulak. Masalahnya stor belakang tu ada kucing liar duduk pulak. Kucing liar tu anak fiddle sebenarnya, cuma dia liar sikit. Die duduk dengan anak dia 2 ekor.

Fiddle ni tak suka kongsi tempat dengan kucing lain. Aku pulak pada waktu tu tengah sakit perut pulak, aku pergi la membuang hajat dulu. Then lepas dah lepaskan hajat aku pergi check balik fiddle camne. Die takde kat stor. Die keluar panjat ikut dinding tu. Aku panggil die, then die panjat masuk balik.

Aku cakap kat die "Fiddle beranak kat sini ya, tira tak dapat nak teman fiddle, esok tira tengok fiddle ya".

Aku pun pergi la tidur. Esoknya aku tengok kotak tu kosong. Aku fikir mesti die beranak kat luar. Fiddle kucing yang jenis survival cat. Pandai tangkap tikus, burung la. Dia la kucing paling pandai kat rumah tu.
Pandai buka tingkap, pandai jaga anak, pandai jaga diri die bulu die sentiasa putih bersih. Fiddle sentiasa bersihkan bulu die seperti 24/7.

Anjing pun dia tak takut. Kalau kucing lain kena buli Fiddle akan datang selamatkan. Kiranya dia Queen kat situ. Kucing lain tak macam tu pon.

nanti aku sambung lagi ya... aku sedih pulak...

Tuesday, April 19, 2016

Kena INSULT




hai semua..

how was your day? mine was so-so.. hmm

actually i don't have a heart to just stay there and work there..

but what to do.. that's all the choice i have right now..

right now i have PLAN A & PLAN B for my future..

But i'm not sure whether PLAN B can be continue if i got other job..

can you all pray for me..?? thank you..

i need to lend your strength and your prayer for a while in order for me to work at this hospital..

from January until now.. i have been 'maki' or insult (in english) by some client especially relative of the patient or insurance agent.. it is because of medical report..

the problem is the standard procedure of our hospital was the report will be ready in 14 working days, yet so many of them want it faster but apply very-very late.

and in the end who is going to get the insult, we are the medical record department.

they should know that the report will be done by doctor either by writing a letter or using the insurance form that they provided when they apply for medical report.

some of them bought a wrong form and insult us. i don't know how they become agent insurance if they also didn't know the right form?!!

if the patient bring the wrong form i get it but if it was provided by the agent OMG.. the agent get angry cause they think that is the right form.

There were also the relative of the patient who want the report in 3 days. YA ALLAH..

because medical record is 'orang tengah' so yang kena maki hamun is us.

kadang ada jugak yang kena sound dengan doktor (alhamdulillah yang ni aku belum kena lagi).


hosnestly i am telling you i am also tidak la sangat penyabar, tapi hanya disebabkan kerja ini aku terpaksa bersabar with their attitude.


THE ONE WITH GOOD ATTITUDE, I AM PRAISING YOU.

BUT THE ONE WITH NO ATTITUDE, .............................................


aku paling tak tahan kena maki hamun dengan orang, kena marah sikit-sikit aku tahan lagi ni tahap parah, sampai nak belasah aku.

throw the form away in front of me, mengamuk what the....

aku tak tahu la.. salah satu sebab yang kuat aku nak berhenti ialah sebab tak tahan sangat dengan kerja ni.. cukup-cukup la kena maki hamun.. cukup-cukup la deal dengan orang..especially medical report..

ikut hati memang aku nak resign but aku fikir nanti takde duit pulak nak bayar atau beli apa-apa nanti hmm..

korang doa-doakan aku dapat kerja lain yang bukan kerja hospital..

terima kasih semua, only ALLAH can pay all your prayer for me..

thank you again.

Saturday, April 2, 2016

Takde apa la

hai korang..

apa kabo? lama aku tak update blog kan.. aku sendiri pun tak tahu nak tulis apa.. hehe

tapi jangan khuatir, aku kalau dah mula menaip insya ALLAH adalah ideanya nanti..

ha sikit-sikit dah datang...

meh aku cerita pasal kerja aku sekarang.

kerja aku setiap ari akan jumpa orang. Aku kan kerja medical record department, macam-macam ragam orang aku jumpa. Alhamdulillah buat masa ni semua baik-baik. 

Tapi ada jugak satu hari tu dah macam hari malang dah aku rasa. Tapi takde lah malang mana cuma hari itu sahaja aku jumpa orang-orang yang bermasalah. Aku sabo je la. 

Padahal kalau ikut nafsu amarah aku maybe orang tu pun dah kena sound dengan aku. 

Kadang bukan patient yang bermasalah tapi masalah assistant doctor. Kadangkala macam haram je perangai sesetengah daripada mereka. Yang baik tu alhamdulillah. Yang macam hawau memang hawau sangat perangainya. 

Bukan aku seorang je yang tahu pasal perangai assistant yang bermasalah tu ramai orang dah tahu tapi apakan daya, kitaorang kena la sabo. Kitaorang tau yang kena sabo, dia yang bermasalah tu takde sabar pun. 

Aku pikirkan dia tua dari aku je, kalo tak lama dah aku...

hehe..

Ala tua sikit je pon bukan banyak sangat pon. Terpaksa la aku sabar.

Aku cerita dari luaran je la, kalau dalam detail sangat pulak dah jadi novel atau cerpen.

Ha lupa nak cerita aku hampir-hampir nak resign sebab tak tahan kerja di situ. Terlalu busy. 

Aku ada buat solat istikharah tapi macam takde jawapan aku patut resign je. ALLAH suruh aku kerja situ dulu nampaknya. Tambahan pulak mak aku cakap kerja je la dulu, kerja mana-mana pun memang bermasalah.

Aku ni kan dulu-dulu asyik kerja pastu berhenti..kerja pastu berhenti.. hehe..

Aku mana tahan dengan pelbagai-bagai.... sila baca sini  pengalaman kerja-1 , pengalaman kerja-2

tapi bila fikir balik aku dulu kerja hospital kajang pastu berhenti pun aku rasa menyesal walaupun kerja tu gaji sikit dan aku hanya kerja kontrak je situ tapi aku suka sebab boleh buat aktivit sesukahati aku (hehe.. biasa la) kerja isnin-jumaat je. i like. sekarang hmm.. 

kerja aku yang first pun aku menyesal berhenti.. kawan-kawan semua ok cuma.....  baca la post aku yang lepas..aku ada letak link kat atas tadi tu.

JADI AKU DECIDE SEBELUM AKU MENYESAL LAGI, BAIK AKU KERJA DULU SINI, TABAHKAN HATI SABAR, SETAHUN PASTU CARI LA KERJA LAIN YANG BETTER. WALAUPUN HATI AKU MACAM NAK TAK NAK JE KERJA SITU AKU TAHANKAN JUA. 

MUNGKIN PILIHAN ALLAH TERBAIK UNTUK AKU. 

Aku kena bersyukur aku masih punya kerja.

Setiap ari sebelum memulakan kerja aku doa agar ALLAH permudahkan urusan aku. Sebab cabaran di sini terlalu hebat. Aku perlukan bantuan ALLAH. Aku hanya manusia yang lemah.


Sunday, February 28, 2016

Semangat yang hilang / Faded spirit



اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Baru aku faham kenapa aku dah tak buat kek atau apa-apa aktiviti berkenaan 'baking' lagi. Semenjak kejadian itu berlaku, cinta di hati aku hilang, semangat aku pun hilang.

(nak tahu lebih lanjut boleh baca sini- aku masih disini)

Hari itu ada aku buat kek tapi tidak sesedap dulu. Aku juga suka membuat eksperimen dalam semua aktiviti membuat kek, sebab aku nak cari resipi aku sendiri. 

Ada juga satu lagi eksperimen yang aku buat tapi sehingga kini tertangguh. Aku seperti tiada mood langsung. Tidak seperti dulu. Rasa nak buat kek je terus aku buat tanpa ada halangan yang mengganggu. 

Tadi aku menonton cerita bertajuk Inikah Cinta di TV3 yang disiarkan 6.58 setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad. Dalam cerita tu, perempuan yang bernama Ros tu sudah tiada semangat untuk meneruskan aktiviti eksperimen membuat 'perfume' kerana cinta di hatinya hilang. Lelaki bernama Muammar itulah semangatnya.  



Bagi aku cerita berkenaan 'best' sebab ada unsur 'humour'. Itu yang aku suka. 

Jadi aku faham sekarang kenapa aku dah tak macam dulu. Sebab cinta di hati aku dah tiada. Mungkin kalau ada bunga di taman, aku akan membuat semula aktiviti 'baking' aku. Insya ALLAH.


SEGALANYA MUNGKIN. EVERYTHING IS POSSIBLE. INSYA ALLAH.

Nah dengar la lagu techno ni beserta liriknya di bawah:-




You were the shadow to my light
Did you feel us
Another start
You fade away
Afraid our aim is out of sight
Wanna see us
Alive

Where are you now
Where are you now
Where are you now
Was it all in my fantasy
Where are you now
Were you only imaginary
Where are you now

Atlantis
Under the sea
Under the sea
Where are you now
Another dream
The monsters running wild inside of me

I'm faded
I'm faded
So lost
I'm faded
I'm faded
So lost
I'm faded

These shallow waters, never met
What i needed
I'm letting go
A deeper dive
Eternal silence of the sea
I'm breathing
Alive

Where are you now
Where are you now

Under the bright
But faded lights
You set my heart on fire
Where are you now
Where are you now

Where are you now
Atlantis
Under the sea
Under the sea
Where are you now
Another dream
The monsters running wild inside of me
I'm faded
I'm faded
So lost
I'm faded
I'm faded
So lost
I'm faded

Friday, February 26, 2016

Buta mata belum tentu buta hati




اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Apa khabar you alls?? hihihi

Aku alhamdulillah baik..sihat je..

kali ni aku nak cerita sedikit mengenai orang buta. 

Ceritanya begini, di tempat kerja aku ada seorang hamba ALLAH ni orang istimewa, dia buta. 

Masa mula-mula aku kerja situ aku macam pelik tau " dia keje apa ea kat hospital ni??". Sebabnya aku tak pernah nampak mana dia kerja atau apa kerja dia buat. 

Dah dua bulan aku kerja baru aku tahu apa kerja dia. Dia bekerja sebagai Operator telefon. Itu pon setelah aku tanya senior aku dia kerja apa. Baru aku tahu orang yang bercakap dengan aku tu adalah orang buta. 

Nama dia aku tahu Imran je.

Aku kalau nak telefon pesakit kena telefon melalui operator tak boleh direct call. Suara dia serius sedap macam suara orang yang biasa-biasa. Macam suara lelaki macho gitu. Bagi aku la, tak tau la korang.

Maaflah aku ni tak pernah ada kawan yang buta. Jadi aku tak tahu macam mana mereka secara dekat. Rupa-rupanya mereka sama sahaja seperti kita ada kaki ada tangan, suara pon sedap, cuma mata sahaja yang buta. 

Setiap kali aku telefon kena bagitahu aku ni siapa dan dari department mana, yang paling best sekali dia tanya apa tau:

"Kenapa suara Hanna lain?"

"lain?? ha.. hmm.. " itu je aku jawab masa first dia tanya sebab aku macam pelik sangat, camne die tau suara aku lain sikit ni. Tambahan sebab dia lelaki kot jadi aku macam pelik berganda-ganda la, segan pon ada.

Masa tu aku maybe nak dekat sakit tekak, tapi belum sakit tekak pon, maybe jugak aku macam takde mood sangat, tak tahu la nape, jadi aku rasa maybe sebab tu effect suara ke tak tau la.

Aku pun tanya senior aku, senior aku cakap "aah, dia dapat detect kalau suara kita lain macam batuk-batuk ke, camtu la". Baru aku faham.

Semalam dia borak-borak dengan aku dalam telefon, siap cakap ".........., oh ni ke hanna..... ". Yelah aku kan baru kerja situ maybe dia baru nak kenal aku kot kan siapa Hanna dalam department yang aku kerja tu.

Aku pun dah lepas borak-borak tu baru la ok sikit jawab soalan dia, biasa la aku ni kan sikap negatif masih ada.. haha.. Lelaki kan... hahaha


Then kali kedua dia tanya arini:-

Imran: "Kenapa suara Hanna lain?"

Aku: "Saya sakit tekak"

Imran: "oh patut la, musim sakit sekarang ni kan"

Aku: "aah tu la"


Aku macam terharu sangat bila dia tanya macam tu, tak tahu la kenapa, rasa macam dia prihatin je kat aku. Yelah aku kan tak ramai kawan. Tiba-tiba ada orang tanya kenapa suara lain, kawan baik aku atau family aku sendiri pun tak dapat detect aku sakit tekak tau. Aku pon tak cerita kat orang lain aku sakit tekak.

Ikut hati aku nak je aku cerita kat Imran tu, tekak aku sakit macam nak berdarah je rasa. Tapi hmm takpe la..

Senior aku penah cerita dia dapat tahu hati orang. Ada la seorang ni nak beli sesuatu tapi tak cakap pon nak beli benda tu, tapi si Imran tahu, siap cakap lagi "awak nak beli donut kan".

Semuanya ni membuatkan aku terfikir, kita yang tak buta ni belum tentu celik hati. Dan pelbagai lagi membuatkan aku berfikir, paling penting aku bersyukur aku dapat lihat.

Walaupun dia buta tapi ability dia, telinga dia sharp, siap boleh kenal suara orang dan kalau suara tu lain dia tahu. Bagi aku hebat sungguh la dah macam ninja.. hehehe



Celik hati yang aku cerita atas tu maksud aku ialah dapat baca dengan mata hati. Bukan just nampak depan mata pastu assume camtu je. Tapi fikir kenapa benda tu jadi camtu, mesti ada sebab. Aku pon tak reti nak explain camne. Dalam motivasi Prof Muhaya ada selalu cakap.

(p/s: Aku tak pernah pun tegur dia depan-depan. Biasa la aku ni kan pemalu terlebih, walaupun dia tak nampak tapi hmm takpe nanti lepas ni insya ALLAH aku tegur.)

Tuesday, February 2, 2016

Aku tanya apa khabar? (^_^)



اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hai kalian semua,

apa khabar? harap semuanya dalam keadaan sejahtera belaka. Jika hari ini kalian bersenang-senang bersyukurlah ye. (^_^)

Maaf jika aku tidak update post selalu seperti dahulu, ini adalah kerana kerjaku sekarang tersangatlah sibuk. Cause i have to finish the work by today, like english proverb saying " by hook or by crook" kena siapkan jugak no matter what. 

Minggu-minggu yang lepas aku tak buat lagi kerja yang sebenar sebab tunggu orang yang nak berhenti tu berhenti (jap ayat apa aku cakap ni..). Tapi harap korang faham la. Minggu lepas aku just buat filing je.

Kerja aku mostly kena scan all the folder of patient into the system (banyak tahap dewa). Apart from answered call and meeting patient/agent insurance/doctor and even key in infectious disease case to KKM. 

Ni pon baru 2 hari aku buat kerja tu dah rasa macam ya ALLAH.. (maybe juga sebab aku baru lagi, tak berapa reti lagi tu yang buat kerja terkial-kial)

Aku kalau buat kerja nak siapkan by today memang aku fokus tahap dewa punya dan takde masa nak makan, minum, except waktu lunch maybe. Even nak minum pon boleh lupa, menggila punya busy aku. 

Tambahan pula ofis aku di basement memang line telefon sangat sukar untuk didapati. Kalau kerja aku dulu boleh rilek-rileks lagi makan, minum sesuka hati. Ni aku sendiri serius tiada masa. Masa untuk diri sendiri pon tiada. 

Sampai aku terfikir bagaimana la kakak yang kerja dulu tu buat kerja dengan pantas, siap ada masa lagi makan, minum. Yela dah lama kerja kan mesti dah mahir kan?. Harap aku dapat jadi pantas macam kakak tu buat kerja. 

Insya ALLAH.



Doakan aku elok-elok kerja tau korang semua, Doakan aku diberikan kesabaran dan ketabahan dalam melakukan kerja. 



(p/s: Dah la ari sabtu kerja halfday. Aku dah takde life sekarang. Life aku banyak tertumpu pergi kerja dan balik kerja je. Pagi aku bangun pukul 5. Pastu siap-siap, panaskan lauk, goreng apa yang patut bawak bekal untuk makan di ofis. Pukul 6.30 pagi aku bertolak atau 6.40 macam tu. Bagi aku biar sampai awal jangan lambat. Kalau awal lepak dalam kereta takpon tido dalam kereta.hehe. Balik kerja pun lewat dah nak dekat maghrib atau dah maghrib. Tido awal dalam around 10.30 pm. Itulah aktiviti aku setiap ari kecuali ari bercuti. Takde life kan? Nak layan laman sosial pon malas dah.)

Saturday, January 23, 2016

Review Time : Movie Dilwale


اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Apa khabar semua?

Maaf kerana lewat buat review mengenai cerita ini.

Biasa lah mesti orang cakap ala cerita bollywood mestilah cerita cinta je.

Dari apa yang aku lihat Dilwale mengisahkan kisah cinta 2 orang yang berasal dari keluarga yang bermusuhan. Walaupun ceritanya kisah cinta tetapi cerita ini bukan 100% ada kisah cinta pada kekasih sahaja, malah memaparkan kasih sayang keluarga. Betapa bernilainya kasih sayang keluarga dan sifat kekeluargan itu sendiri. Betapa bernilainya sabahat yang sejati.

(p/s: SILA LIHAT SENDIRI YE..kih kih kih)



Nilai pengajaran yang aku dapat ialah:


  • Walaupun kita cinta atau sayang pada kekasih kita, tapi kasih pada keluarga memang perlu diutamakan. Jangan jadi macam pompuan (i mean mostly remaja la) sekarang pergi ikut jantan la. NO. Movie dilwale boleh dijadikan contoh yang sangat bagus. (kalau tak faham boleh tengok balik atau pergi tengok kalau tak faham).
  • Apa yang kita nampak depan mata kita tak semestinya benar. Kita perlu bagi orang tersebut peluang untuk jelaskan. Pendapat aku la kan, kita pun mesti la siasat jugak jangan percaya je apa orang cakap.
  • Walau apa yang kita lakukan jangan belakangkan keluarga. Walaupon korang rasa keluarga korang macam tak best ke JANGAN belakangkan keluarga. Restu dari keluarga itu penting.
  • Jangan cepat jatuh cinta dengan orang yang kita baru kenal. Kita tak tahu siapa dia entah-entah pengedar dadah ke contohnya lah.
  • Kalau kawan baik kita susah kita tolong dia. Bersahabat dari muda hingga tua gitu.
  • HARGAI ORANG YANG MENCINTAI ANDA.
  • Sifat memaafkan perlu ada dalam diri. 


Itu je yang aku boleh cakap, yang lain kena tengok sendiri. 


BAGI SIAPA-SIAPA YANG TAK MINAT HINDUSTAN PASTU PERGI TENGOK CAKAP "ALA CAM BIASA JE". 

Memang la, dah memang dari azali kau tak minat pastu pergi tengok ape kes? Kau mesti jawab "ala dah ramai cakap best, aku nak tengok la apa yang best sangat". 

Hmm kalau camtu korang buang masa korang je la. Aku nasihatkan pergi tengok cerita lain yang korang lagi minat OK. Jangan nak dok condem cerita ni pulak. Korang BOLEH BLAH sekarang.

Betul la apa aku cakap, kalau tak minat jangan tengok. DAH LA TENGOK YANG CETAK ROMPAK, gambar tak cantik dengan subtitle yang macam haram je. Pastu dok cakap macam biasa je memang la dah korang tak faham. Subtitle pulak cam haram jadah bertambah la ketidak fahaman korang. 

(cewah emosi pulak aku kan, sorry la ea aku memang gini, emosi lebih)

Wednesday, January 6, 2016

الحَمْد لله, Tahun 2016 Dapat Rezeki kerja



اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Apa khabar semua?

Aku harap korang semua sihat.

Aku cuma nak beritahu bahawa aku sudah dapat kerja tetap di Hospital Swasta. 

Maaf la kalau entri kali ini panjang. Siapa rasa malas nak baca takpe, yang penting kat atas ni je bawah-bawah semua tambahan.

Sebelum ini aku bekerja sebagai Pekerja Sambilan Harian (PSH) di Hospital Kerajaan. Aku sudah bekerja sebagai PSH dari bulan Mac 2015. Walaupun gaji kecil RM54 sehari tapi alhamdulillah hidup aku baik-baik sahaja. Hospital ni kira dekat jugak la dengan rumah dalam 40 min.

Dalam sebulan gaji aku memang tak capai RM1000 pun. Selalunya dalam lebih kurang RM900 tapi tak lebih 950 atau  RM850 bergantung pada hari bekerja. Itu pun alhamdulillah ada tolak EPF.

Cuti atau MC atau public holiday memang tak bergaji la aku, itu yang gaji bulan-bulan sekejap dapat itu, sekejap dapat ini.

Nak makan, minum mahupun berbelanja barang memang aku kira dulu sebelum beli. Cukup ke duit nak beli? Cukup ke? Cukup ke? Kadang sampai tak beli makanan sebab kira-kira macam tak mampu je. Takde la aku beli. Kalau lapar sangat beli yang murah-murah la bawah RM5 ke takpon roti gardenia sudah.

Alhamdulillah, aku boleh dikatakan setiap hari bawa bekal ke ofis. Bawak telur goreng dengan nasi pun kadang dah ok. Kalau ada lauk semalam, boleh panaskan. Mostly aku bawak lauk semalam je. 

Aku memang dah biasa bawak bekal dari sekolah rendah lagi. Jadi tiada masalah atau perkara yang memalukan bagi aku. (Orang jepun pun selalu bawak bekal tau, nama bekal mereka Bento)

Yela selain nak berjimat kan, kena fikir duit minyak lagi. Aku memandu ke tempat kerja. Dah memandu kereta je aku tahu, bawak motor tak reti tambahan lesen motor pun tiada. Masa dulu aku nak ambik lesen motor sekali mak aku yang tak bagi. (Pinjam kereta mak aku)

Syukur juga aku menetap bersama keluarga jadi tidak perlu fikir sewa rumah dan makanan sangat. Walaupun aku bawak bekal tapi kadang aku tetap lapar (well you know me). 

Alhamdulillah juga di belakang hospital ni ada seorang Pak Cik ni jual murah. telur mata+nasi lemak = RM2. Kalau nasi biasa, ada 2 lauk RM4.50. Kuih-muih pun ada.

Aku syukur sangat dah tu. Selain tu aku juga ada beli biskut-biskut takpon maggi cup untuk makan masa lapar nanti. Beli bekalan makanan untuk ofis la kiranya. Dah beli untuk sebulan terus. Kadang terlebih-lebih biskut tu. 



Hati siapa yang tak sedih bila gaji kecil je, nak makan pun payah kena berkira, nak bayar duit MARA lagi. Nak beli barang-barang yang kita nak pun "hmm tak pe la lain kali".

Kadang-kadang aku sedih sangat sampai boleh menitis air mata jugak la sebab gaji aku kecil tapi aku tabahkan hati mesti ada hikmahnya semua ni. Aku tahu ALLAH MAHA ADIL, mesti ALLAH ada merencanakan sesuatu untuk aku.

Yang paling aku sedih, adik aku boleh je senang-senang cakap "ada je benda aku nak beli" lebih kurang begitu la. Kalau aku beli maksudnya, aku ada duit, ada budget aku dah setkan untuk beli. Bukan main belasah je beli. 

Aku sedar diri, gaji kecil, orang pandang hina (ada la sebab kenapa aku cakap camtu). Ikut hati nak je aku cerita macam-macam lagi . Tapi tak mengapa la...biar la aku dengan ALLAH je tahu.



 
Syukur Alhamdulillah setelah banyak interview aku pergi, aku dapat juga kerja tetap dengan gaji yang lebih berpatutan. (kalau korang nak tahu pengalaman interview atau apa aku kerja sebelum ni kat sini tau kerja 1, kerja 2 ).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...