Tuesday, October 29, 2013

Kawan sejati dan Kenangan sekolah rendah

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

aku baru tersedar agaknya..tersedar bahawa aku sebenarnya tiada kawan sejati..terima kasih Ya ALLAH ingatlkan aku dari mimpi yang panjang..betul kata-kata ALLAH kita memang perlu sandarkan segalanya pada ALLAH..Alhamdulillah.. *asal aku rasa sedih/sebak ni* rileks la.*

benar/betul..sebenarnya mereka tidak suka aku pun kan kawan pun bersebab..kalo korang nak tahu aku ingat lagi siapa kawan baik aku masa disekolah rendah..hebatkan..realiti atau hakikatnya mereka tidak ingat aku..Sedih sangat ke jadi kawan aku atau hina sangat ke aku atau aku terlalu banyak dosa sangat..

kawan aku masa sekolah rendah iaitu di SK. PADANG TEMBAK (1) di JALAN SEMARAK kuala lumpur nama dia kalo tak silap NUR FARAH AIN BT HASHIM (ejaan tak sure sangat) sekolah agama pulak di SRA PULAPOL JLN SEMARAK...kalo tak silap aku farah ain ni dia tak skolah agama..satu lagi kawan aku ingat ialah SALEHA..si SALEHA ni la yang menyebabkan aku nak pakai tudung start darjah 2 dulu die cakap kat aku kalo tak pakai tudung nanti masa akhirat kepala kita kena ape ntah die cakap dengan aku dulu..terus takut aku..then terus nak pakai tudung.. (itu pon buka katup buka katup..hehe..tp aku  teruskan pakai tudung). Ade lagi kawan lain tapi tak berapa ingat nama..muka die aku ingat lagi cikit2 nama tak ingat sangat..

kadang aku jalan kaki pergi sekolah agama takpun kayuh basikal...balik petang kadang hujan pakai la payung takpun baju hujan..basuh kuyup la..huhu..kenangan yang aku takkan lupa sampai bila2 la..ya dulu kehidupan keluarga aku takde la senang macam sekarang dulu duduk rumah setinggan je..atap bocor semua aku dah rasa..tido pon pakai kelambu..masa tu kulit aku ok je..tiada ekzema pon..tidur pon tak perlu pakai kipas..wow gila lah kan..jarang la pakai kipas..tapi aku bersyukur ada jugak rumah untuk tinggal..siap boleh tengok TIKUS lalu lalang kat tepi atas tiang2..bukan tikus je cencorot semua la..CICAK BESAR bukan besar cam gecko tapi besar gila la cam ntah la..tengok ULAR..aku pernah nampak ular melintas depan rumah warna die aku ingat lagi merah belang hitam..wow..kan..

lepas tu baru la keluarga aku pindah kat selangor di seri kembangan selepas rumah telah direnovate..pindah masa aku tingkatan 3...  kami pun tinggal di rumah teres..baru la rasa selesa dari rumah dulu..sekarang dah takde rumah setinggan tuh..dah jadi jalan raya dah..lain sangat dah kat situ sekarang..

ALHAMDULILLAH atas segalanya..


Tuesday, October 22, 2013

When i come back try to show some love

a song by Yuna title mermaid..i love it so much..below is the lyric

There's a place I used to know
 A seed I used to sow
 Sometimes I want to go back
 And give them all I have

Try to show some love

There is a place I need to find
 And need to be there in time
 Don't try to overanalyze
 I'm just a girl fighting her tide

I'm so much stronger
 They will need to listen to what I have to say
 There's a bigger sea for a girl like me
 When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
 Try to show some love

There's a place I used to know
 A seed I used to sow
 Sometimes I want to go back
 And give them all I have

I'm so much stronger
 They will need to listen to what I have to say
 There's a bigger sea for a girl like me
 When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
 Try to show some love

Oh they will need to listen, listen

I'm so much stronger they will need to listen to what I have to say
 There's a bigger war that I'm fighting for
 when I come back try to show some love

When I come back try to show some love
 Try to show some love


source:Metrolyric


 see youtube video..


for me the lyric and the songs is so meaningful..especially to me..just like what is happening to me in my real life..yeah i know i am stronger and they need to listen to what i have to say..but...hmm..

Saturday, October 19, 2013

Kenangan Zaman Sekolah terutama sekolah menengah UPDATED

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

tiba2 aku teringat zaman masa sekolah rendah..masa tu aku sendiri pon tak tahu ape bende yang aku sebut..termasuk lah benda2 yang mengarut seperti carut-marut..gila la dulu2..serius aku sendiri pun tak tahu ape maksud dia..tak perlulah aku sebut kata-kata carut tu disini..rasanya semua orang mesti tahu..aku masa sekolah rendah dulu tidaklah ganster sangat cuma mulut tu hebat jugaklah memaki hamun orang..wow.. mulut laser kot..akibat terikut-ikut dengan mulut-mulut budak2 baya aku time tuh..terpangaruh la katakan,.

as i grew up and masuk sekolah menengah..mula2 masuk sekolah menengah biasa..then dapat pulak tawaran sekolah menengah kawalan siap ada asrama (mostly asrama untuk budak2 yang ambik bahasa arab atau budak2 aliran agama la)...bukan la sekolah asrama penuh..tapi kira ok la dapat masuk situ tambahan dengan ambik bahasa arab sekali..wow..huhu..

nak kata bahasa arab aku hebat, tak juga..biasa2 je..makin lama makin teruk ade la..tapi at least aku masuk kelas aliran agama.. ALHAMDULILLAH...lepas tu aku masuk asrama..aku masuk sekolah tu pon second batch maksudnya selepas rayuan la gitu.. Ada hikmah aku sekolah situ..especially masuk asrama..banyak yang aku belajar kat situ..aku mula bangun awal pukul 5 pagi..pergi sembahyang subuh berjemaah..sebelum ni mana pernah..dah duduk asrama kena la buat kan...mula2 tu memang terhangguk2 kepala menahan mengantuk tapi lama kelamaan aku dapat sesuaikan diri..kalo tak time orang berzikir aku dok terhangguk2..huhu..dari situ la aku mula belajar berzikir selepas solat..dan lama2 aku dapat hafal zikir2 tu semua..sebelum ni tak tahu pon ayat kursi tu ape hafal pon tidak..dah dok asrama ni baru aku tau dan hafal..yela kalo kita setiap ari sebut kan mana tak hafalnya..

aku bersyukur sangat masuk sekolah ni tambahan asramanya..walaupon ada kenangan pahit dimana aku dibuli semasa tingkatan satu di asrama oleh kakak2 tingkatan dua satu dorm dengan aku..dan juga kakak2 senior lain yang sama dorm dengan aku..mungkin mereka dah terima balasan mereka atas perbuatan mereka..kita tak tahu kan..

[UPDATED buli di asrama: mereka menengking2 aku seperti aku ni ape ntah..aku takde salah ape pon, mereka masih tak puas hati dengan aku..ade kes tu kan hanya disebabkan aku tak bagi pinjam sabun basuh buku tuh kat senior tingkatan 2 aku cakap camni yang mak aku tak bagi pinjam, lepas tu die mengadu kat senior tingkatan 2 dorm aku so aku pun kena la tangking+maki..ade macam2 lagi la..banyak salah mereka pada aku..boleh dikatakan setiap hari aku menangis masa duduk asrama..2 minggu juga mak aku terpaksa melawat aku kat situ..sampai la aku dah ok cikit..tu pon masih la dibuli..daripada aku gemuk (berat aku naik masa darjah 5 sampai darjah 6 la tembam gila la aku time tuh..sampai abang aku pon ejek aku gemuk..sangat sensitive aku dengan perkataan gemuk waktu tu..boleh buat aku nangis kot)..duduk situ kena buli wow terus kurus la time tuh daripada tembam jadi tak tembam la..aku ingat lagi masa form 1-awal form 4 aku memang slim la time tuh...pindah sekolah duduk rumah apa lagi berat pon naik la sikit2 sampai laa ni ha..sekarang aku tengah dalam proses menurunkan berat badan..kalo berjaya aku cerita kat blog ni nanti]

aku belajar baca al-maksurat..dan selawat2 yang lain..kebanyakannya diajar oleh senior2 di asrama sana (ni senior yang baik).. disana juga ada progrma yang ala2 macam nak kasi orang bertaubat dan menyesal atas perbuatan..ala macam..yang duduk dalam kegelapan semua..pastu die carita la..kalo ibu dan ayah meninggal sekarang apa korang buat la..pastu semua orang akan nangis..stuff like that..masa ni aku belajar berubah menjadi orang yang lebih baik dari dulu..belajar jadi lebih sabar..

selama nak dekat 4 tahun disana aku belajar macammana nak buat solat hajat..semua hafal la..hebat aku time tuh.. masa dulu2 tak berapa pandai mengaji masuk situ alhamdulillah bacaan mengaji aku bertambah baik.. tapi masa awal tingkatan 4 aku masuk sekolah lain (tetap ambil aliran agama jugak)..itu pon aku macam confius nak tinggalkan sekolah tu ke tak nak..sebab kawan baik aku dah pindah ke sekolah lain..last2 pindah jugak dan sekolah sama dengan kawan baik aku sebab rumah kitaorang dekat la jugak..cuma taman lain2...

aku rasa lama kelamaan aku berubah, dari seorang yang baik jadi tak berapa nak baik sangat..(sekarang pon aku dah lupa macammana nak buat solat hajat dan ape bacaan-bacaan yang perlu dalam solat hajat..dulu2 aku selalu buat..sekarang..hmm)..mungkin sebab dah tinggalkan amalan zikir selepas solat agaknya dan tak bergaul dengan orang2 yang baik kot..entah la..alhamdulillah amalan2 zikir aku ingat sampai sekarang, selawat2 tu aku ingat lagi..cuma kadang buat tak buat la gitu...

masa SPM aku drop bahasa arab sebab susah sangat bagi aku..huhu..aku cuma ambil al-quran & as-sunnah serta syariah islamiah..tapi kalo takde bahasa arab tak guna jugakkan bukan boleh ambik kursus agama pon kat university kalo takde bahasa arab..hmm menyesal jugak tapi nak buat macammana payah sangat. Masa PMR pon dapat D kot..tu yang aku malas dah ambik time SPM..huhu

kesimpulannya alhamdulillah ada hikmah aku masuk sekolah memngah kawalan tuh dengan masuk asrama die..ade hikmah aku ambil kelas aliran agama..sebabnya kalo aku nak buat jahat pon sekarang aku fikir..buat penat je dulu belajar agam tapi jadi lain kan..ade jugak aku tengok kawan2 aku yang dah tinggalkan sekolah tu even ambil aliran agama lepas abis sekolah wow free hair dieorang rupa-rupanya..ade juga yang baik..itu bergantung pada masing-masing la kan..

sebab tu dalam diri aku ni kadang bila nak buat jahat je aku fikir panjang dan dalam2 dulu.. i know theres evil within myself.. selamat ALLAH masih sayang aku dan tak nak aku berubah menjadi teruk kot macam orang lain diluar sana...sebab tu aku masih didalam landasan cuma kadang2 tergelincir sikit2 juga..tapi aku masik bersyukur..ALLAH masih sayang aku..

Thursday, October 17, 2013

Image tak load

aku pon tak tahu ape kes dengan blog aku..tibe2 image ade yang tak load.. even image aku sendiri pon same..hmm adakah..blog aku telah di hack..hmm...harap bersabar ye semua..

Monday, October 14, 2013

Bicara hati 16: You wanna know why...



ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

tahu tak kenapa aku suka lagu rock macam LINKIN PARK, SUM 41 & lain2 sebabnya.. lirik2 salam lagu die memang masuk betol dengan kehidupan aku.. sebiji macam ape yang sedang berlaku dalam hidup aku.. that's whay aku minat LINKIN PARK dah lame sejak darjah 6 kalau tak silap aku.. masa tu aku beli die punye kaset je..sebab mase tu kaset ok lagi la still ade orang pakai.. tapi zaman berubah dan sekarang ramai pakai CD je..




kalo korang dengar la..lagu2 tuh..maybe ade yang faham dan ade yang still tak faham..tapi takpe la..takkan nak salahkan mereka..they don't walk on my shoe and don't walk on my journey..



mesti ramai cakap aku ni tak matang la..ape la itu la..ini la..whatever..u never knew..and u would't want to know or understand either right..









ade sebab kenapa manusia tu begitu dan begini.. there's a reason behind it..only a person that have an open heart can know it.. it's not easy to be me in this family... with high expectation.. loss of hope and everything under it..






mungkin jugak sebab itu aku ni susah nak senyum..btol kata2 Prof Muhaya.. mungkin sebab dalam hati aku ni takde rasa kasih sayang selain dari kebencian agaknya.. bukan aku tak pernah cuba lupakan dan maafkan..yes i did that.. and then things started to happen again.. so i never really have a smile on my face.. because i struggle to concentrate that i am strong enough to walk alone..


hmmm...yes kata2 di bawah ni benar..jika aku tak ambik bende tuh personally aku akan jadi lebih bebas dari masalah..but deep in my heart bende tu memang ade..sebab tak pernah diluahkan.. when i try to explain in tears or whatever it will lead to argument.. and of course they never listen..as always..


yeah i know i never been good enough for them, in their eyes i was the only one at fault.. hope kata2 dibawah ini benar..

Monday, October 7, 2013

Sebelum kahwin

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

saje je aku nak sibuk2 tajuk kahwin..dah semua orang sibuk dok nak kahwin je kan..kalo aku la kan, sebelum kahwin la kalo boleh..kalo boleh la..ni antara checklist aku la sebelum kahwin ape yang aku nak lakukan

1. Kurangkan berat badan (BOLEH KAH??)

2. Pergi kursus parenting (cara mendidik anak yang betul)

3. Pergi travel dulu

4. Mendalami ilmu2 agama

5. Pergi Umrah

6. Kumpul duit (untuk diri sendiri jugak for future)

7. Dapatkan pekerjaan (mestilah kena kerja dulu)

8. Enjoy untuk diri sendiri dulu

9. Beli rumah (kalo banyak duit la kan..)

10. Perbetulkan/perbaiki diri dahulu

itu lah antara checklistnya..banyak jugak rupanya..ke ade lagi..huuhuu..mungkin kot.. aku tidak pasti samada aku dapai capai semuanya atau beberapanya sahaja..sebab kita ni hanya merancan ALLAH je yang menentukan..kalo dapat cikit2 pon capai Alhamdulillah..

Sunday, October 6, 2013

Sepanjang kedewasaan ini


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Assalammualaikum,

Dah macam2 dugaan aku lalui sepanjang kedewasaan aku ni , sekarang umur pun dah bertambah, dah 24 tahun hidup didunia ni, tidak pasti sepanjang aku hidup ni aku ada berbuat baik atau tidak.. entah lah.. kalau buat dosa aku rasa ada je.. macam2 lah tak terhitung rasanya.. 

Alhamdulillah ALLAH masih menyanyangi hambanya yang sorang ni, dah macam2 dugaan aku lalui. Dugaan menjadi seorang perempuan kot, dugaan menjadi soerang anak, dugaan mendapat sakit, dugaan hati dan perasaan, dugaan iman dan macam2 lagi rasenyer.. kita hidup ni memang penuh dengan dugaan kan.. ujian dari ALLAH tanda ALLAH sayang pada kita..

Kita sebagai hambanya kita perlu tahu cara nak menangani je sahaja..ade yang sering berkeluh kesah, ade yang sering bertanya mengapa, ade yang melupakan-NYA dan ade yang mengingati-NYA..

Jalan yang terbaik adalah kita perlu sentiasa mengingati-NYA walaupon pelbagai dugaan yang kita dapat, kalau aku bila dilanda masalah, aku juga manusia biasa yang lemah, manusia yang sentiasa perlukan kasih sayang dari-NYA. Aku akan berdoa meminta petunjuk dari-NYA, membaca surah Yasiin, itu cara aku la..sebab aku ni memang lemah sangat dalaman, tengok je kuat macam gangster.. walaupon air mata aku mengalir aku tetap akan meneruskan pembacaan surah Yasiin, kadang2 masa tengah sembahnyang pon boleh menangis maungkin terlalu tertekan dengan masalah yang dihimpit. Selain tu, dengar dan ikut sekali bacaan zikir2 dan selawat2 qasidah ke.. bagi aku membaca al-Quran boleh memberikan ketenangan pada jiwa aku yang lemah ni.. alhamdulillah lepas baca mesti aku rase lebih kuat untuk menghadapi dugaan yang ALLAH bagi.. insyaALLAH..itu la sumber kekuatan aku selama aku hidup ni. Bagi aku mengadu pada ALLAH lebih baik berbanding mengadu pada manusia..tapi takde la time ade masalh je baru nak ingat ALLAH masa time senang pon aku baca al-Quran juga untuk tenangkan hati aku..bukan nak tunjuk baik, aku cer utk elakkan fitnah..

Aku ingat lagi mase dulu2 aku tak faham,kenpa kita kena mencintai ALLAH lebih dari diri sendiri dan orang len, bila dah dewasa baru aku faham..

Aku akui aku perlukan ALLAH dan mencintai ALLAH lebih dari segalanya..

terima kasih ya ALLAH ALHAMDULILLAH..terima kasih kerana sentiasa berada disamping hambamu yang sangat lemah ini..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...