Monday, January 30, 2012

kerana gambar

tajuk kita arini ialah pasal facebook. seperti yang korang sume tau facebook kan jaringan social network yang paling ramai pengguna selain twitter dan sebagainya lah kan. yang paling aku tak suka ialah orang add as friend hanya kerana tengok default picture die cantik maksudnya kita tgk DP die cntik bile kte dh add tgk pic yang lain-lain rupa-rupanya gemuk la, tembam la, tak cantik la..pastu yang aku hairan kan orang yang suka perempuan-perempuan cntik ni kan die akan ending dgn perempaun yang mukanya biasa je..cth kt family aku ade la dkt je..satu agi adik aku, yelah laki ckp itu cntik ini tak cntik skali aku tgk dieorg suka dgn orang biase2 jgk..aku tak fhm. tak perlu la nak judge orang itu cantik orang sana tak cantik. aku tau la penting juga sume tu tapi kan yang paling penting kan budi pekerti dia. yelah first impression ialah pada DP dia kan. tgk cm ok je..skali add mcm hampeh..skali tgk kt wall byk comment dari kaum lawan die la..so kte tau la die tu sape kn..n byk lagi la

Pain & Blessed in me 10 : Update


dh lama kan aku tak cerita pasal ekzema aku tuh kan..alhamdulillah dh ok berbanding tahun 2009 tuh..cuma skrg kulit muka aku ni makin sensitif. susah untuk aku cari krim muka yang sesuai. Shampoo pon aku dh tukar guna head & shoulder sbb kdg2 kulit kepala aku gatal2 sbb ekzema ni..aduyai..alhamdulillah sejak guna head & shoulder takde gatal2 lagi..korang jangan ingat aku nmpak ok tapi aku tetap sedikit sebanyak rasa bila lah kulit aku akan normal..huhu..walaupon aku rasa tidak akan sbb takde penawar pd sakit ini..aku ingat nak try guna produk herba prima ala yg DR-II. harga sekotak dlm RM200 mcm tuh..harga ahli murah ckit la RM150.aku ingt nk try la nnti aku update ye kalau aku dh cuba produk tuh..hehe..satu ag produk jus monavie haa antara dua tu la yang aku nk cuba tgk cmne...

aku ade gak wat research cewah research la sgt kn..takde la aku nak tau adakah aku kekurangan vitamin sbb tuh kulit aku cmtuh ke an..aku dapati kena mkn vit.E,C,A,B complex dan minyak ikan. aku dh mkn 3 bulan rasanya sama je..huhuhu..maybe belum ade tindak bls ke aku pon tak sure..sbb tu aku nk try cara lain lak..siapa tak nak baik betul tak..adakah wang segala-galanya..CEWAH bkn men aku aku berkata-kata..huhu..

korang tak akan faham penderitaan orang yang sakit mcm aku, nmpk senyum2 gelak ketawa riang ria tapi dlm hati siapa yg tau.. kita orang lepas mandi je mesti kena pakai krim pelembap (aqueous cream) dgn krim yang ade steroid (beta metasone cream kalo tak silp eja) tuh..kalo lagi teruk kena pakai antibiotik krim (fusicort cream) dgn air yg warna ungu tuh terap2 kt kulit lame2 mcm wat treatment muka yg korang wat lame2 tuh..haa mcm tuh la kena terap lame2 (berjam-jam) dgn air ubat warna ungu tuh (lupa nme die)..so bersyukur la sesiapa yang ade kulit yg normal tidak alergik pd facial cream dan cleanser yang ade kt pasaran skrg nieh..termasuk la body wash..aku pakai body wash johnson & johnson jenama baby tuh..ok la jgk..hmm tu je kot aku nk cerita wat mse nieh..(padahal dh mcm karangan dh nieh..hehe)

Saturday, January 28, 2012

Lady Antebellum - Need You Now



Picture perfect memories scattered all around the floor
Reachin' for the phone 'cause I can't fight it anymore
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

It's a quarter after one, I'm all alone and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

Another shot of whiskey can't stop looking at the door
Wishing you'd come sweeping in the way you did before
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

It's a quarter after one, I'm a little drunk and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

woah woaaah.

Guess I'd rather hurt than feel nothin' at all

It's a quarter after one I'm all alone and I need you now

And I said I wouldn't call but I lost all control and I need you now

And I don't know how I can do without

I just need you now

I just need you now (wait)

Ooo, baby, I need you now

Situasi



aku tak suka situasi seperti ini :


  • orang paggil aku dgn nme depan aku Hanna , bkn sbb tu tapi sbb ramai kot orang nama akhir dgn NA, NA, NA ni aduyai..kadangkala bile orang paggil aku, aku wat pandai je kt situ sbb aku takut sat gi dieorang paggil org lain aku yg pusing dan pandang..aku malas dgn situasi begitu jadi aku lebih rela mendiamkan diri. kecuali kalau dieorang panggil aku dgn nme penuh aku..hehe..maaf ye mereka2 yang paggil aku cmtuh..
  • satu ag bile orang tu melambai-lambai tangan dgn orang kt belakang kita, kita ingatkan kita padahal orang kt belakang kita. tindakan aku ialah aku akan menoleh kebelakang dahulu, bila dh pastikan dieorg melambai ke arah aku baru aku melambai balik.
  • orang tu merenung ke arah orang lain haa sat gi kita macam perasan plak. So aku akan pastikan orang tu pandang ke arah siapa. Sbb aku tak suka perasan jadi aku akan pandang kebelakang,kekanan,kekiri dulu tgk die tgk kt sape. Cth la katakan orang tu pandang kt aku pon aku akan wat kesimpulan orang tu pandang dkt org lain sbb wat ape aku nk perasan lebih kn. Sebab itu hanya pandangan mata je pon. Takde wat faedah pon. Wat dosa lagi ade.
  • aku tak suka bila aku tgh makan orang sibuk2 tengok. Haa yang ni aku dh pastikan ye dahulu bkn aku nak perasan ke ape..byk kali dh..ye la aku tau la aku gemuk..lantak la..bkn ape ramai kwn aku ckp kalau aku makan nampak berselera je, seperti bila orang lain pandang tgk aku mkn macam seleranya budak tu mkn smapai orang tu pon rase lapar padahal aku mkn bende biase je pon.
byk lagi la aku rase. tapi aku lupa plak..nnti aku update ye..

Friday, January 20, 2012

aku tak sengaja




Tanggal 17 Januari 2012,yakni hari Selasa.. Aku pergi dengan memandu kereta wira ke kampus tempat aku belajar. Tiba di satu simpang ada traffic light, aku pun memberhentikan kereta. Apabila lampu traffic light bertukar hijau barulah aku menyambung semula pemanduanku. Semasa aku memandu, aku melihat dari jauh di sebarang jalan ada seekor kucing ingin melintas jalan. Dalam hatiku berdetik 'harap-harap waktu aku lalu kucing tu tak melintas'. 

Tapi kucing itu melintas semasa aku sedang lalu disitu, ya ALLAH siapa yang hendak sengaja melanggar seekor kucing di tgh jalan yang penuh dengan kereta. Aku pun tak nak tapi aku sudah pun terlanggar kucing itu. Semasa aku sedang memandu tiba-tiba kucing itu melintas, ketika itu aku dengar bunyi. Aku melihat dicermin pandang belakang kereta kucing itu berjaya melintas tapi aku tidak pasti samada kucing itu cedera ataupun mati. Tapi apa yang ku pasti tiada kelihatan darah disitu. Aku masih kesal dengan apa yang berlaku, aku bukan sengaja ingin melanggar kucing itu. Sejurus selepas kejadian itu, timbul rasa bersalah yang amat sangat dan aku pun menitiskan air mata. Aku seorang yang amat sayangkan kucing. Aku tidak sanggup melihat kucing berkeadaan begitu. 

Dalam kereta semasa memandu aku tidak henti-henti mengalirkan airmata. Malah sebelum masuk ke kelas aku pastikan tiada lagi tangisan di mataku,aku tidak mahu rakan-rakan sekelasku tahu. Sebelum itu aku ade menelefon rakan baikku Syuhaida, tetapi dia tidak jawab. Semasa aku dalam kelas aku tidak memandang muka siapa-siapa pun. Aku juga tidak dapat fokus, apa yang ada difikiranku hanyalah kejadian tadi. Alhamdulillah lecturer datang dan memberitahu kelas dibatalkan kerana sebab-sebab tertentu, nasibku sangat baik. 

Tiba-tiba handphone ditanganku vibrate, kelihatan nama Syu di situ, aku menjawab telefon dan keluar dari kelas kerana aku khuatir aku akan menitiskan airmata disitu. Aku mencari tempat yang sesuai untuk aku meluahkan perasaan, sebaik sahaja aku lihat toilet kosong aku terus masuk dan menceritakan segala-gala kepada Syu. Aku menangis-nangis kerana aku masih dibayangi kejadian tadi. Aku sangat sayangkan kucing, kalau binatang lain mungkin aku tidak terasa sangat tapi ini kucing. 

Maafkan aku wahai kucing, aku tak sengaja melanggar kau. Semasa balik di jalan yang sama aku melihat-lihat die tepi jalan jikalau ada kucing mati tetapi tiada, aku berharap dia masih hidup lagi dan aku tidak melanggar bahagian yang boleh membuatkan kucing itu mati. Maafkan aku wahai kucing...

Wednesday, January 18, 2012

ha??? owh..

hai awak










apa? siapa?








ala awak la
yang tangah baca ni














aah awak la..






hihi..
saje je nak cakap












saya....








saya..














saya..












sebenarnya saya..













hmm..
saya..













saya..



























saya nak cakap selamat malam je








hihi
^_^




Kalau kita sukakan seseorang, jangan
beritahu si dia.
Tapi luahkanlah pada Allah, beritahu
Allah.
Allah Maha Mengetahui siapa jodoh kita.
Cintai si dia dalam diam.
Dari kejauhan disulami kesederhanaan
dan keikhlasan.
Jika benar cinta itu kerana Allah.
Maka biarlah ia mengalir mengikut aliran
Allah.
Kerana hakikatnya ia berhulu dari Allah.
Maka ia pun berhilir hanya kepada Allah.

Wednesday, January 11, 2012

REVIEW: SUKIN ORGANIC AUSTRALIAN NATURAL SKINCARE CREAM CLEANSER



What it claims:

SUKIN product DO NOT CONTAIN:


  • Sulphates
  • Animal derivatives
  • Harsh detergents
  • Petro-chemicals
  • Artificial colours
  • Synthetic fragrances
  • Triethanolamine
  • Mineral oils
  • Parabens

This gentle cream cleanser is the perfect preparation for your skin. Essential oils and botanical extract work to removes make-up and surface grime as it nourishes the skin with oils of rosehip, avocado and wheat germ. An infusion of aloe vera, burdock, horsetail and nettle will leave skin feeling clean and refreshed. Perfect for all skin types, especially dry and sensitive.
Application: Massage into skin in a gentle circular motion. Remove with cotton wool or warm face cloth. Water-soluble which makes it ideal to use in the shower. Use once or twice daily.
Available: 125ml bottle pump and flip top cap dispenser

INGREDIENTSAqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Cetearyl Alcohol (and) Ceteareth-20, Glycerin, Rosa Canina Fruit Oil (Rose Hip), Theobroma Cacao (Cocoa) Butter, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Tocopherol (Vitamin E), Equisetum Arvense Extract (Horsetail), Arctium Lappa Extract (Burdock), Urtica Dioica Extract (Nettle), Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Citrus Tangerina(Tangerine) Peel Oil, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Vanilla Planifolia Extract, Linalool,* Limonene.* 

*natural component of essential oils.     

It is made in Australia.
My opinion based on my skin type:
i have very dry sensitive skin and some ezcema on my face..on my normal face which is not on the eczema it is quite ok for the cleanser..but for the eczema part OMG it is not suitable at all, it irritate the eczema more, but after the eczema gone it does not irritate like before but still i feel this cleanser is not gentle on my skin. I don't know why hmm maybe because of my sensitive skin. I know this cleanser is made from organic, but maybe one or two ingredient such as the benzyl alcohol irritate my face. When I bought it I thought maybe it could suits my eczema on my face too, but i guess it can't...so whoever who have a skin like me beware of that. For the cleanse part, i thinks it's cleanse my face well enough ( i can't say it awesome or what so ever because i just feel hmm what the right word 'normal' i guess) futhermore it can removing makeup too. I'm not sure about heavy makeup (^_^).  But since i have bought it, i had to finished it. I only wear it on my normal part of face..haha..i forgot to mention i bought at Watson around RM30 something..hehe.Quite pricey for me because I'm still student.Overall I don't feel it is gentle on my easily irritated dry sensitive skin.

Pros & Cons
- Not gentle on my face (your face i don't know..hehe)
- the bottle is difficult to bring for travelling
- can cleanse light makeup
- the bottle can be recycle back


Would i but it again?? No.

Tuesday, January 3, 2012

Masih mencari

aku sebenarnye dh lame tak pakai makeup semnjak kulit aku ni sensitif sgt..'tulah sape suwoh mkn udang kn dh kne' aku ni pantang,tak boleh mkn udang nnti ekzema kt muka aku mula la kluar..huhu..pastu muka aku jadi la cm blusher kt pipi..huhu..merah la kt pipi aku sebelah..pipi aku yg sbelah lagi ALHAMDULILLAH sihat...dagu aku pn ade sikit..aku dh mcm2 cari facial cleanser dan facial cream yg sesuai..ye mmg aku pakai avon total radiance day and night cream sebelum ni.tapi smenjak aku tgk bahan2 die cm bahaya kt kulit  di laman web nieh SKINDEEP aku risau plak..tu yg aku nk tukar cream muka tapi aku tak jumpe yg sesuai lagi..aku skrg pakai Nivea aqua sensation nourishing night care yg botol warne biru tu for dry skin..tapi ternyata tak sesuai sbb aritu aku try kt muka pastu terkena sikit kt dagu aku yg ade ekzema tuh pastu pedih gile kot..nmpk sgt tak sesuai..pastu aku ade cuba Esmeria organic, aku dpt sbb aku mintak sample dari laman web die..aku mintak yg jenis dry skin..aku pakai ok jgk boleh tahan best..especially krim pelembap glasswort moisturising cream..aku dapat rase yg kulit aku menyerap krim tu, lgpun krim tu mmg cepat absorb into skin pon..aku dapat rase kulit aku dimoisturizekan.. huhu..tak pedih langsung kt ekzema aku tuh..dan aku dapat rse yg kt pipi aku yg de ekzema tu dilembapkan..awesome gile..cuma harga die mahal la ckit..nama pon organic kn..memang la..aku ni dh la student lagi mampu ke nak pakai mahal2..aku bknnyer anak orang kaya..aduyai..harga die korang boleh tgk kt laman web..ade tulis..aritu aku ade pergi masuk kedai Elianto boleh tahan jgk harga facial cleanser  and moisturiser..cleanser die natural therapy aloe vera & oatmeal for dry skin  aku tgk cm ok je..baise la tgk je kn..sbb bahan die aloe vera & oatmeal dua2 bagus tuk kulit kering..aku rase mungkin aku akan cuba..mungkin la..sbb harga die sgt berpatutan..haa lupa nk cerita aku ade pergi Guardian pastu ade produk baru plak.. skincare dari Palmer's..aku beli  la gentle daily cleanser..tapi aku lom cuba sepenuhnya lagi..nnti aku dh cuba aku bg review ye..aku baru try 2 kali sebab nak habiskan facial clenaser aku yg sekarang nieh..dari Sukin Organic..yg ni pon aku belom tulis review lagi,nanti aku dah abiskan aku tulis ye..aku pakai yg ni cream cleanser  tapi lom abiskan lagi.. aku bukan la asyik nk tukar2 produk je..tapi aku tgh cari yg harga berpatutan dan sesuai tuk kulit aku..sbb yg aku pakai Sukin Organic ni pon mahal jgk cream cleanser dlm rm30 lebih cm tu.. sbb tu aku masih teruskan pencarian produk yang sesuai dan harga berpatutan..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...