Wednesday, December 4, 2013

Al-kisah Kecewa

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

apa khabar semua? harap anda sihat walafiat dari segi kesihatan dan emosi.. huhu.. (lain macam je bunyinya kan).. aku rasa emosi aku tak berapa nak betul sangat semenjak2 ni..



sape tak penah rasa kecewa?? sila angkat tangan.. takde sape angkat kan..means semua penah rasa kan..

apakah kecewa??

aku rasa kecewa tu satu perasaan apabila kita rasa feel down bila kita tak dapat kerja yang diidamkan atau barang yang diidamkan atau rumah atau seseorang yang kita sayang mendukacitakan kita and lots more..

cerita 1
aku ingat lagi dulu..masa aku lepas abis spm aku nak beli satu alat senaman ni dulu2 konon2 famous keluar dalam tv bagai, aku pon bila dapat gaji aku nak beli la benda tuh..aku pon terus ke kedai yang menjual benda tuh..sekali aku tengok dah habis..korang tau ape perasaan aku..KECEWA sangat..kenapa aku kecewa..sebabnya aku dah lama nak beli benda tu dari dulu2 la lepas tu ade sale pulak kan..mana tak habis benda tuh..sedih aku..nangis jugak la..nangis sowang2 kat taman belakang rumah..no one comfort me..buts thats fine..

cerita 2
ni kisah cinta tak berapa nak monyet la konon2nya..masa aku lepas spm..bile ingat balik entah ape2 je..bodoh2 je..tapi memang memberi kesan yang mendalam dalam diri aku..konon2 first love.. first love ke?? macam tak je sebab ni cinta monyet je pon..whatever la.. tapi aku memang belajar dari kisah ni..konon2nya kan aku couple la dengan budak kelas aku ni nama die X.. X ni memang pandai berkata-kata..tapi banyak kata2 dia tak boleh nak pakai..cakap je gempak buatnya tidak..poyo je lebih..cakap pasal agama la..itu ini la..jadi jutawan la..hmm..merepek je..

aku ingat lagi dia nyanyi nama aku kat dewan peperiksaan pakai mikrofon..ajar aku makan pizza (aku tak reti sangat dulu2 nak pergi pizza hut nak order ape, makan dengan serbuk cheese la bagai kan..budak skola yang baik aku ni, tak penah keluar mane2 dengan kawan2 sekolah, yang aku keluar dengan die sekali je, tu  pon aku ajak kawan baik aku teman, ajar aku jadi berani dengan lipas (start tu aku berani bunuh lipas dan tak lari dah).yang tak bagusnya ialah die ni curang dengan aku semenjak die pergi PLKN..ye la kan..hubungan jarak jauh kata orang..tapi aku masa tu tak tau la..naif kan..baik dan naif aku dulu2..innocent sangat..percaya je cakap die..(sekarang memang tak la..sape tipu aku tembak je)..untill one day die tak contact aku selama 2 bulan..and last2 aku tau die dah ade orang lain..so aku mintak clash je..memang kecewa gile..aku bukan KECEWA sebab die curang ke apa..yang aku paling KECEWA ialah bile aku cakap nak break up kan..die tak pernah pon bagi mesej or cuba pujuk aku balik..see nampak sangat la aku yang bodoh kot time tuh..he never love me deeply and truly at all...and then i don't trust men ever again since then..

even aku kadang2 mengharap sangat bahawa die akan kembali konon2nya pada aku time tuh..sampailah selepas 4 bulan kot selepas break up..aku nampak die kat KLIA berpelukan dengan awek baru pakai tudung..siap makan suap2 dan siap pergi beli bunga bagai..masa tu aku tau dah memang nampak sangat dengan jelas HARAPAN MUSNAH hati aku hancur berkecai..ALLAH nak tunjukkan dekat aku depan mata yang laki tuh memang laki yang tak guna..kalaulah ALLAH tak tunjukkan mungkin aku still terus berharap..ALHAMDULILLAH terima kasih ALLAH..

kalau nak ikutkan ade lagi kisah cinta..wah cinta ke geli pulak aku tapi takde la couple ke ape ke..i mean macam teman tapi mesra/scandal la itu la ini la. (zaman jahiliyah aku dulu2)  =.=  ..tu lenkali la aku cerita..

cerita 3
aku kecewa dengan  hmm baca la post aku pasal bicara hati ea..

kalau ikutkan hati banyak juga tapi buat masa ni itu je la aku taip dulu..penat pulak asyik taip..

Saturday, November 30, 2013

Perempuan sila jangan jadi bodoh

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammulaikum,

tajuk kali ini ialah perempuan sila jangan jadi bodoh...


kisahnya begini, ade sepupu laki aku kita gelarkan die A, aku tengok A dan girlfriend asyik kehulu kehilir siap gambar mesra sangat la tengok gayanya..dengar cerita perempuan tu keje as ustazah ala cikgu ajar bahasa arab kan budak-budak panggil ustazah..

tadi aku tengok gambar dieorang latest at cameron highland di facebook..aku pun terdetik di hati nak tego aku pun bagi comment kat picture tesebut..aku tulis camni,  "weh dosa bawa anak dara orang kehulu kehilir tanpa muhrim..huhu" aku taip gitu..sebab memang kitaorang cakap ganas2 camtuh..biasa cam kawan an..

dia terasa agaknya terus block aku, aku mula2 tak tahu sebab masa ni maghrib lepas sembahyang pastu ape2 la yang patut kan aku on wifi kat smartphone LENOVO S920 aku..sepupu perempuan kita panggil G whatsapp tanya aku apa yang aku comment kat picture A..sebabnya si A dah delete comment aku

aku pun nak tengok kat facebook, cari la nama A hmm tak dapat nampak sangat la si A dah block aku..aku pon bagitau pada G yang si A dah block aku gara2 aku tegur die..



pengajarannya :

perempuan semua diluar jangan la jadi bodoh, nilai diri anda amatlah tinggi jangan hanya kerana anda rasa

1)tiada siapa sayang anda

2)rasa lonely

3)rasa nak tunjuk kat exboyfriend atau kekasih lama anda ada kekasih baru yang banyak duit boleh bawak  anda kehulu kehilir

4)rasa sayang gilalah kat boyfriend sanggup buat apa2 saja sampai sanggup gadai body 

nasihat aku lah jangan lah buat benda yang boleh anda sesalkan di kemudian hari, jika pakwe korang nak ajak keluar boleh tapi kena ada muhrim kan takpon bawak la kawan anda teman..nak bergambar pon sila la berpada2 jangan la over gila mesra..yang boleh mengundang kepada fitnah ye la kalo gambar tu mesra sangat mesti orang akan cakap wow baru kenal dah gambar mesra2 semua..nampak je macam baik..itu ini la..

pastu jangan la keluar kehulu kehilir berdua macam2 tempat la korang pergi ade yang sampai jauh gile la pergi bercuti berdua konon bilik lain2 atau overnight berdua..tak best la cam gitu..masa sebelum kahwin semua dah pergi nanti dah kahwin dah tak best, pastu bosan..kita tak tahu kan..masa sebelum kahwin semua indah (itu kalo korang kahwin la dengan dia)..pastu lepas kahwin camne pulak..sila la fikir..ini untuk masa depan..

dosa perempuan ayah die tanggung sampai la die kahwin..even keluar kat public pon berdosa sebab keluar berdua..dosa korang ayah korang tanggung..sayangilah ayah anda..dan sayangilah diri anda..

jangan yakin sangat anda akan kahwin dengan dia even dia penah bawak korang pergi rumah mak ayah dia, selagi belum nikah belum tentu dia jodoh anda..ingatlah..sebab adik aku pernah cerita kes sowang kawan dia, abang dia dah bawak la makwe die jumpa mak ayah semua siap si makwe panggil mama la gitu pastu akhirnya si laki tuh kahwin dengan orang lain..sebab ape mestilah sebab dah takde jodoh kan..

kebanyakkan lelaki yang baik akan faham, kalo tak faham nampak sangat ade la sesuatu yang die nak buat tu, ambik kesempatan ke kan..perempuan ni kalo sayang sikit mulalah nak bagi semua kat laki gambar tak pakai tudung la, gambar bogel la, even buat maksiat..itu kalo perempuan yang lemah iman la..

aku dulu2 pon ingat la ex pakwe aku dulu (cerita 6 tahun dulu) penah mintak gambo tak pakai tudung aku hampir je nak bagi tapi aku kuatkan hati alhamdulillah tak bagi akhirnya walaupon dipujuk rayu bagai..masa tu aku tak tau dosa couple ke ape..budak sekolah menengah time tuh..alhamdulillah ALLAH selamatkan aku dari lelaki macam tuh..


jangan begitu sayang2 = perempuan2 semua korang pasti menyesal, percayalah..

tak perlu bagi itu ini benda2 yang tak patut diberi pada orang yang bukan bergelar suami..mereka semua ingin ambil kesempatan je..ingat dieorang sayang sangat ke kat korang, kalo sayang takkan buat la benda2 yang bukan2 atau mintak yang bukan2..

nanti kalo mereka nak cari isteri pon mesti nak cari yang tertutup kan maksudnya ialah bukan perempuan yang bukan murahan la gitu.. SORRY AYAT AKU MACAM DIRECT..bukan nak cakap korang murahan tapi kita perempuan kena sedar diri ni..jangan murah sangat..mahal sangat pon tak boleh jugak..

kita kena sentiasa ingat ALLAH (bagi orang islam), insyaALLAH takkan terdetik di hati nak buat benda2 yang bukan2..walaupon rasa kesunyian la takde siapa sayang, jangan risau ALLAH sentiasa sayang kita sebab tu ALLAH bagi macam2 ujian..

nak cari kedamaian carilah ALLAH cintailah ALLAH dahulu insyaALLAH anda akan dapat suami yang terbaik untuk diri anda..

ingat perempuan yang baik untuk lelaki yang baik begitu juga sebaliknya..

Friday, November 29, 2013

Mereka

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

aku tengok orang status mereka di twitter atau facebook mengatakan bestnya peluk mak ayah hilang stress semua.. aku cuma hmmm.. nak kata jeles tak jugak.. cuma terfikir...

kalo nak tau lebih lanjut baca la post aku label BICARA HATI.. 

semua status mengenai mak ayah, bercerita semua.. aku just hmm dengar je la.. 

aku bukan apa cuma entah la.. bagus la untuk mereka kalo mak ayah memang dah ajar pelukan itu tanda kasih sayang thats really good thing for them..they're such lucky..tapi ape-ape pon aku tetap bersyukur ade ibu dan bapa..

mungkin ibu bapa aku lain dari yang lain.. kurang menunjukkan yang mereka sayang samada secara kata2 atau tindakan seperti pelukan.... kalo tindakan memarahi itu tanda sayang so yes it should be count..other than giving some money or buy some clothes so yes it should be count as loving.. 

i mean kalo aku dilanda masalah, mereka tidak pernah ade disisi, hearing or listening problem ke.. kan itu sebahagian daripada bonding with your child right.. ape2 pon please refer bicara hati for more information..but ade yang aku cerita ade yang aku takkan,ye la takkan kita nak cerita sepenuhnya..

i know u all will be judging me, accused me, blame me, slap me, kill me or what ever.. seseorang itu tidak akan pernah faham masalah seseorang sehingga mereka sendiri yang mengalaminya.. so tak perlu la cakap "AKU FAHAM" if u really not understand what they were going through on their life..

some of you will understand me that is really good, but as i said whoever who not having the same thing or experience will never understand truly..

so please stop judging other person if you never walk in their shoe meaning jangan pernah menghukum orang lain jika anda tidak pernah mengalami sama seperti apa yang mereka alami..

Thursday, November 28, 2013

Aku perhatikan diri


aku ni sebenarnya dah lama terdetik dalam hati nak berhijrah untuk jadi lebih baik, tapi kadang2 aku terleka, alpa dan lupa.. ade juga terdetik untuk pergi menunaikan umrah..(mana pergi diri aku yang ni)

bukan la aku ni tak pakai tudung ke nak berhijrah pakai tudung ke tidak tapi..hmm entah la..ALLAH dah kasi aku hidayah cuma aku je yang tak berapa nak nampak jalannya..hmm sebab aku kawan dengan orang yang biase2 kot..kena kawan dengan tudung labuh2 ke..aku sendiri pun tak pasti..macam tak je kan..

diana amir, irma hasmi, catriona ross semua dah berhijrah dan melalui fasa hidup in islamic way.. aku nak jugak jadi macam tuh.. tapi kita kena ade kawan yang betul kan untuk membimbing kita kearah lebih baik kot..but how ea.. aku ni lemah cikit bab2 nak berkawan..memang tak berapa nak reti..sebab selalu sorang2 je..ade jugak kawan tapi tak ramai la..sebab aku jenis tak peramah kot..

aku perhatikan diri aku ni, wah perhatikan diri sendiri..maksud aku kalau aku selalu dengar ceramah ustaz or ustazah kat tv atau radio aku alhamdulillah ok ckit, kalo tak dengar mule la aku macam dah bersimpang siur jalan..nampak sangat aku masih lemah dan perlu banyak bimbingan..
(-.-)

aku rasa benda pertama yang aku perlu lakukan ialah deactivate fb selama bertahun kot, sebab aku macam dah addicted je..bahaya kan..mcm dah takde keje lain..padahal banyak lagi buku2 aku yang islamic atau buku ape2 la yang tak terbaca2..

satu lagi, aku rasa aku ni tak berapa nak tahu menguruskan masa dengan betul, betol cakap prof mohaya takde orang yang takde masa kat dunia ni its all about menguruskan masa dengan betul pasti kita boleh spend time dengan sape2 or ape2 yang kita minat..

hmm..ape nak jadi la dengan aku kan..makin tua makin ntah ape2..thats why aku rase aku ni memang tak layak la untuk sape2..haha..hmmm..aku sedar diri aku siapa at least..



Tuesday, November 26, 2013

Cause i'm only Human

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

maybe this is a new song by Christina Perri, i'm not so sure..

but the lyric WOW i think some kind related to me in emotion, i knew the feeling, i had experience it, it was so sad..when the person we love don't love us as much as we love them or maybe don't love us at all..

below is the lyric (by: lyricmode) and songs, you can hear it


CHRISTINA PERRI-HUMAN

 [Verse 1]
I can hold my breath
I can bite my tongue
I can stay awake for days
If that's what you want
Be your number one
I can fake a smile
I can force a laugh
I can dance and play the part
If that's what you ask
Give you all I am

I can do it
I can do it
I can do it

[Chorus]
But I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Your words in my head, knives in my heart
You build me up and then I fall apart
I'm only human, yeah

[Verse 2]
I can turn it on
Be a good machine
I can hold the weight of worlds
If that's what you need
Be your everything

I can do it
I can do it
I'll get through it

[Chorus]
But I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Your words in my head, knives in my heart
You build me up and then I fall apart
I'm only human, yeah

[Bridge]
I'm only human
I'm only human
Just a little human

I can take so much
Until I've had enough

[Chorus]
‘Cause I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Your words in my head, knives in my heart
You build me up and then I fall apart
‘Cause I'm only human, yeah


 

(you can turn off the blog's song at the bottom of the blog)


Sunday, November 24, 2013

Cosmetics and eczema

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

this post is based on webMD article

cause i have eczema so i wanna help those who don't know that they may have eczema or those who have eczema themself but doesn't know how to cope with it.. this article can help you what to look in cosmetic ingredient and what to avoid..

for me i like to stick to organic ingredient and if it is expensive i will try to look at the ingredient first before buy anything and maybe buy things that is specially made for sensitive skin and if doesn't irritate my skin so thats great.. you will have to find and try it first to see whether it really suit your skin.. and yes all the things below in WHAT TO LOOK is true..based on my experience..

What to Look for When You Have Eczema

1. Shea butter, glycerin, and lanolin.
You may have dozens of lotions stashed under your bathroom sink, but none seem to dull the ongoing itch or smooth your skin. Dermatologists that WebMD consulted suggest that you swap them out for creams that contain shea butter, glycerin, or lanolin. These moisturizing ingredients improve the appearance of your skin while also repairing it. Look for skin care products that list one of these first, second, or third on the ingredients list.

2. Hyaluronic acid.
While there’s no cure for eczema, you can reduce flaky, dry skin by using products infused with hyaluronic acid. This substance is found naturally in your body; it helps draw moisture from the atmosphere to your skin. Smooth on cream with hyaluronic acid to give your skin an extra boost of moisture.

3. Niacinamide.
 If red patches show through no matter how many layers of makeup you pile on, try a serum or cream that contains niacinamide (also known as vitamin B3). This ingredient can reduce redness from eczema by strengthening the skin’s barrier. Apply niacinamide cream first, before you put on cosmetics.


What to Avoid When You Have Eczema

1. Glycolic acid, salicylic acid, and retinol.
Eczema is partly caused by a weak skin barrier, which lets irritants penetrate your skin more easily, and allows water to evaporate more easily. So it’s best to avoid products that either dry out skin or irritate it. Some of the worst – for people with eczema – are glycolic acid, salicylic acid, and retinol.

2. Preservatives.
Preservatives like methylparaben or butylparaben help keep cosmetics and skin care products from going bad or growing bacteria. But they can also lead to inflammation, so avoid them if you have sensitive skin or eczema.  Try using products with natural preservatives like neem oil or grapefruit seed extract when possible they are less irritating.

3. Fragrance.
 No matter how soft and subtle a scent may be, ingredients that give fragrance to makeup and lotion can trigger eczema flare-ups. Your safest bet? Pick makeup and skin care products that are specifically formulated for sensitive skin (it will say so on the package). Look for products that don’t contain fragrances. The label should say “fragrance-free” rather than “unscented.”  Natural or organic products are also usually free of fragrances.

Wednesday, November 20, 2013

Kembali tersedar


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

setelah tengok video ni baru aku sedar..ape yang aku dah buat untuk agama Islam.. hmm macam takde ape2 je yang aku dah buat.. nak kata pergi mengembara mmg takde la.. rupe2nye banyak lagi benda yang aku tak tahu.. the world doesn't only evolve around me right.. hmm.. sape budak ni pon aku tak kenal termasuk tokoh2 dan orang2 yang die bergambar bersama rasa macam ya ALLAH keciknya aku kat dunia nie..satu ape pon tak tahu.. budak ni umo die baya adik aku jugak.. tapi macam2 die dah lakukan..aku? hmm takde berjasa ape2 lagi untuk agama Islam..

(p/s:music can be turn off at the bottom)

Tuesday, October 29, 2013

Kawan sejati dan Kenangan sekolah rendah

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

aku baru tersedar agaknya..tersedar bahawa aku sebenarnya tiada kawan sejati..terima kasih Ya ALLAH ingatlkan aku dari mimpi yang panjang..betul kata-kata ALLAH kita memang perlu sandarkan segalanya pada ALLAH..Alhamdulillah.. *asal aku rasa sedih/sebak ni* rileks la.*

benar/betul..sebenarnya mereka tidak suka aku pun kan kawan pun bersebab..kalo korang nak tahu aku ingat lagi siapa kawan baik aku masa disekolah rendah..hebatkan..realiti atau hakikatnya mereka tidak ingat aku..Sedih sangat ke jadi kawan aku atau hina sangat ke aku atau aku terlalu banyak dosa sangat..

kawan aku masa sekolah rendah iaitu di SK. PADANG TEMBAK (1) di JALAN SEMARAK kuala lumpur nama dia kalo tak silap NUR FARAH AIN BT HASHIM (ejaan tak sure sangat) sekolah agama pulak di SRA PULAPOL JLN SEMARAK...kalo tak silap aku farah ain ni dia tak skolah agama..satu lagi kawan aku ingat ialah SALEHA..si SALEHA ni la yang menyebabkan aku nak pakai tudung start darjah 2 dulu die cakap kat aku kalo tak pakai tudung nanti masa akhirat kepala kita kena ape ntah die cakap dengan aku dulu..terus takut aku..then terus nak pakai tudung.. (itu pon buka katup buka katup..hehe..tp aku  teruskan pakai tudung). Ade lagi kawan lain tapi tak berapa ingat nama..muka die aku ingat lagi cikit2 nama tak ingat sangat..

kadang aku jalan kaki pergi sekolah agama takpun kayuh basikal...balik petang kadang hujan pakai la payung takpun baju hujan..basuh kuyup la..huhu..kenangan yang aku takkan lupa sampai bila2 la..ya dulu kehidupan keluarga aku takde la senang macam sekarang dulu duduk rumah setinggan je..atap bocor semua aku dah rasa..tido pon pakai kelambu..masa tu kulit aku ok je..tiada ekzema pon..tidur pon tak perlu pakai kipas..wow gila lah kan..jarang la pakai kipas..tapi aku bersyukur ada jugak rumah untuk tinggal..siap boleh tengok TIKUS lalu lalang kat tepi atas tiang2..bukan tikus je cencorot semua la..CICAK BESAR bukan besar cam gecko tapi besar gila la cam ntah la..tengok ULAR..aku pernah nampak ular melintas depan rumah warna die aku ingat lagi merah belang hitam..wow..kan..

lepas tu baru la keluarga aku pindah kat selangor di seri kembangan selepas rumah telah direnovate..pindah masa aku tingkatan 3...  kami pun tinggal di rumah teres..baru la rasa selesa dari rumah dulu..sekarang dah takde rumah setinggan tuh..dah jadi jalan raya dah..lain sangat dah kat situ sekarang..

ALHAMDULILLAH atas segalanya..


Tuesday, October 22, 2013

When i come back try to show some love

a song by Yuna title mermaid..i love it so much..below is the lyric

There's a place I used to know
 A seed I used to sow
 Sometimes I want to go back
 And give them all I have

Try to show some love

There is a place I need to find
 And need to be there in time
 Don't try to overanalyze
 I'm just a girl fighting her tide

I'm so much stronger
 They will need to listen to what I have to say
 There's a bigger sea for a girl like me
 When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
 Try to show some love

There's a place I used to know
 A seed I used to sow
 Sometimes I want to go back
 And give them all I have

I'm so much stronger
 They will need to listen to what I have to say
 There's a bigger sea for a girl like me
 When I come back try to show some love

When I come back try to show some love
 Try to show some love

Oh they will need to listen, listen

I'm so much stronger they will need to listen to what I have to say
 There's a bigger war that I'm fighting for
 when I come back try to show some love

When I come back try to show some love
 Try to show some love


source:Metrolyric


 see youtube video..


for me the lyric and the songs is so meaningful..especially to me..just like what is happening to me in my real life..yeah i know i am stronger and they need to listen to what i have to say..but...hmm..

Saturday, October 19, 2013

Kenangan Zaman Sekolah terutama sekolah menengah UPDATED

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

tiba2 aku teringat zaman masa sekolah rendah..masa tu aku sendiri pon tak tahu ape bende yang aku sebut..termasuk lah benda2 yang mengarut seperti carut-marut..gila la dulu2..serius aku sendiri pun tak tahu ape maksud dia..tak perlulah aku sebut kata-kata carut tu disini..rasanya semua orang mesti tahu..aku masa sekolah rendah dulu tidaklah ganster sangat cuma mulut tu hebat jugaklah memaki hamun orang..wow.. mulut laser kot..akibat terikut-ikut dengan mulut-mulut budak2 baya aku time tuh..terpangaruh la katakan,.

as i grew up and masuk sekolah menengah..mula2 masuk sekolah menengah biasa..then dapat pulak tawaran sekolah menengah kawalan siap ada asrama (mostly asrama untuk budak2 yang ambik bahasa arab atau budak2 aliran agama la)...bukan la sekolah asrama penuh..tapi kira ok la dapat masuk situ tambahan dengan ambik bahasa arab sekali..wow..huhu..

nak kata bahasa arab aku hebat, tak juga..biasa2 je..makin lama makin teruk ade la..tapi at least aku masuk kelas aliran agama.. ALHAMDULILLAH...lepas tu aku masuk asrama..aku masuk sekolah tu pon second batch maksudnya selepas rayuan la gitu.. Ada hikmah aku sekolah situ..especially masuk asrama..banyak yang aku belajar kat situ..aku mula bangun awal pukul 5 pagi..pergi sembahyang subuh berjemaah..sebelum ni mana pernah..dah duduk asrama kena la buat kan...mula2 tu memang terhangguk2 kepala menahan mengantuk tapi lama kelamaan aku dapat sesuaikan diri..kalo tak time orang berzikir aku dok terhangguk2..huhu..dari situ la aku mula belajar berzikir selepas solat..dan lama2 aku dapat hafal zikir2 tu semua..sebelum ni tak tahu pon ayat kursi tu ape hafal pon tidak..dah dok asrama ni baru aku tau dan hafal..yela kalo kita setiap ari sebut kan mana tak hafalnya..

aku bersyukur sangat masuk sekolah ni tambahan asramanya..walaupon ada kenangan pahit dimana aku dibuli semasa tingkatan satu di asrama oleh kakak2 tingkatan dua satu dorm dengan aku..dan juga kakak2 senior lain yang sama dorm dengan aku..mungkin mereka dah terima balasan mereka atas perbuatan mereka..kita tak tahu kan..

[UPDATED buli di asrama: mereka menengking2 aku seperti aku ni ape ntah..aku takde salah ape pon, mereka masih tak puas hati dengan aku..ade kes tu kan hanya disebabkan aku tak bagi pinjam sabun basuh buku tuh kat senior tingkatan 2 aku cakap camni yang mak aku tak bagi pinjam, lepas tu die mengadu kat senior tingkatan 2 dorm aku so aku pun kena la tangking+maki..ade macam2 lagi la..banyak salah mereka pada aku..boleh dikatakan setiap hari aku menangis masa duduk asrama..2 minggu juga mak aku terpaksa melawat aku kat situ..sampai la aku dah ok cikit..tu pon masih la dibuli..daripada aku gemuk (berat aku naik masa darjah 5 sampai darjah 6 la tembam gila la aku time tuh..sampai abang aku pon ejek aku gemuk..sangat sensitive aku dengan perkataan gemuk waktu tu..boleh buat aku nangis kot)..duduk situ kena buli wow terus kurus la time tuh daripada tembam jadi tak tembam la..aku ingat lagi masa form 1-awal form 4 aku memang slim la time tuh...pindah sekolah duduk rumah apa lagi berat pon naik la sikit2 sampai laa ni ha..sekarang aku tengah dalam proses menurunkan berat badan..kalo berjaya aku cerita kat blog ni nanti]

aku belajar baca al-maksurat..dan selawat2 yang lain..kebanyakannya diajar oleh senior2 di asrama sana (ni senior yang baik).. disana juga ada progrma yang ala2 macam nak kasi orang bertaubat dan menyesal atas perbuatan..ala macam..yang duduk dalam kegelapan semua..pastu die carita la..kalo ibu dan ayah meninggal sekarang apa korang buat la..pastu semua orang akan nangis..stuff like that..masa ni aku belajar berubah menjadi orang yang lebih baik dari dulu..belajar jadi lebih sabar..

selama nak dekat 4 tahun disana aku belajar macammana nak buat solat hajat..semua hafal la..hebat aku time tuh.. masa dulu2 tak berapa pandai mengaji masuk situ alhamdulillah bacaan mengaji aku bertambah baik.. tapi masa awal tingkatan 4 aku masuk sekolah lain (tetap ambil aliran agama jugak)..itu pon aku macam confius nak tinggalkan sekolah tu ke tak nak..sebab kawan baik aku dah pindah ke sekolah lain..last2 pindah jugak dan sekolah sama dengan kawan baik aku sebab rumah kitaorang dekat la jugak..cuma taman lain2...

aku rasa lama kelamaan aku berubah, dari seorang yang baik jadi tak berapa nak baik sangat..(sekarang pon aku dah lupa macammana nak buat solat hajat dan ape bacaan-bacaan yang perlu dalam solat hajat..dulu2 aku selalu buat..sekarang..hmm)..mungkin sebab dah tinggalkan amalan zikir selepas solat agaknya dan tak bergaul dengan orang2 yang baik kot..entah la..alhamdulillah amalan2 zikir aku ingat sampai sekarang, selawat2 tu aku ingat lagi..cuma kadang buat tak buat la gitu...

masa SPM aku drop bahasa arab sebab susah sangat bagi aku..huhu..aku cuma ambil al-quran & as-sunnah serta syariah islamiah..tapi kalo takde bahasa arab tak guna jugakkan bukan boleh ambik kursus agama pon kat university kalo takde bahasa arab..hmm menyesal jugak tapi nak buat macammana payah sangat. Masa PMR pon dapat D kot..tu yang aku malas dah ambik time SPM..huhu

kesimpulannya alhamdulillah ada hikmah aku masuk sekolah memngah kawalan tuh dengan masuk asrama die..ade hikmah aku ambil kelas aliran agama..sebabnya kalo aku nak buat jahat pon sekarang aku fikir..buat penat je dulu belajar agam tapi jadi lain kan..ade jugak aku tengok kawan2 aku yang dah tinggalkan sekolah tu even ambil aliran agama lepas abis sekolah wow free hair dieorang rupa-rupanya..ade juga yang baik..itu bergantung pada masing-masing la kan..

sebab tu dalam diri aku ni kadang bila nak buat jahat je aku fikir panjang dan dalam2 dulu.. i know theres evil within myself.. selamat ALLAH masih sayang aku dan tak nak aku berubah menjadi teruk kot macam orang lain diluar sana...sebab tu aku masih didalam landasan cuma kadang2 tergelincir sikit2 juga..tapi aku masik bersyukur..ALLAH masih sayang aku..

Thursday, October 17, 2013

Image tak load

aku pon tak tahu ape kes dengan blog aku..tibe2 image ade yang tak load.. even image aku sendiri pon same..hmm adakah..blog aku telah di hack..hmm...harap bersabar ye semua..

Monday, October 14, 2013

Bicara hati 16: You wanna know why...



ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

tahu tak kenapa aku suka lagu rock macam LINKIN PARK, SUM 41 & lain2 sebabnya.. lirik2 salam lagu die memang masuk betol dengan kehidupan aku.. sebiji macam ape yang sedang berlaku dalam hidup aku.. that's whay aku minat LINKIN PARK dah lame sejak darjah 6 kalau tak silap aku.. masa tu aku beli die punye kaset je..sebab mase tu kaset ok lagi la still ade orang pakai.. tapi zaman berubah dan sekarang ramai pakai CD je..




kalo korang dengar la..lagu2 tuh..maybe ade yang faham dan ade yang still tak faham..tapi takpe la..takkan nak salahkan mereka..they don't walk on my shoe and don't walk on my journey..



mesti ramai cakap aku ni tak matang la..ape la itu la..ini la..whatever..u never knew..and u would't want to know or understand either right..









ade sebab kenapa manusia tu begitu dan begini.. there's a reason behind it..only a person that have an open heart can know it.. it's not easy to be me in this family... with high expectation.. loss of hope and everything under it..






mungkin jugak sebab itu aku ni susah nak senyum..btol kata2 Prof Muhaya.. mungkin sebab dalam hati aku ni takde rasa kasih sayang selain dari kebencian agaknya.. bukan aku tak pernah cuba lupakan dan maafkan..yes i did that.. and then things started to happen again.. so i never really have a smile on my face.. because i struggle to concentrate that i am strong enough to walk alone..


hmmm...yes kata2 di bawah ni benar..jika aku tak ambik bende tuh personally aku akan jadi lebih bebas dari masalah..but deep in my heart bende tu memang ade..sebab tak pernah diluahkan.. when i try to explain in tears or whatever it will lead to argument.. and of course they never listen..as always..


yeah i know i never been good enough for them, in their eyes i was the only one at fault.. hope kata2 dibawah ini benar..

Monday, October 7, 2013

Sebelum kahwin

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

saje je aku nak sibuk2 tajuk kahwin..dah semua orang sibuk dok nak kahwin je kan..kalo aku la kan, sebelum kahwin la kalo boleh..kalo boleh la..ni antara checklist aku la sebelum kahwin ape yang aku nak lakukan

1. Kurangkan berat badan (BOLEH KAH??)

2. Pergi kursus parenting (cara mendidik anak yang betul)

3. Pergi travel dulu

4. Mendalami ilmu2 agama

5. Pergi Umrah

6. Kumpul duit (untuk diri sendiri jugak for future)

7. Dapatkan pekerjaan (mestilah kena kerja dulu)

8. Enjoy untuk diri sendiri dulu

9. Beli rumah (kalo banyak duit la kan..)

10. Perbetulkan/perbaiki diri dahulu

itu lah antara checklistnya..banyak jugak rupanya..ke ade lagi..huuhuu..mungkin kot.. aku tidak pasti samada aku dapai capai semuanya atau beberapanya sahaja..sebab kita ni hanya merancan ALLAH je yang menentukan..kalo dapat cikit2 pon capai Alhamdulillah..

Sunday, October 6, 2013

Sepanjang kedewasaan ini


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Assalammualaikum,

Dah macam2 dugaan aku lalui sepanjang kedewasaan aku ni , sekarang umur pun dah bertambah, dah 24 tahun hidup didunia ni, tidak pasti sepanjang aku hidup ni aku ada berbuat baik atau tidak.. entah lah.. kalau buat dosa aku rasa ada je.. macam2 lah tak terhitung rasanya.. 

Alhamdulillah ALLAH masih menyanyangi hambanya yang sorang ni, dah macam2 dugaan aku lalui. Dugaan menjadi seorang perempuan kot, dugaan menjadi soerang anak, dugaan mendapat sakit, dugaan hati dan perasaan, dugaan iman dan macam2 lagi rasenyer.. kita hidup ni memang penuh dengan dugaan kan.. ujian dari ALLAH tanda ALLAH sayang pada kita..

Kita sebagai hambanya kita perlu tahu cara nak menangani je sahaja..ade yang sering berkeluh kesah, ade yang sering bertanya mengapa, ade yang melupakan-NYA dan ade yang mengingati-NYA..

Jalan yang terbaik adalah kita perlu sentiasa mengingati-NYA walaupon pelbagai dugaan yang kita dapat, kalau aku bila dilanda masalah, aku juga manusia biasa yang lemah, manusia yang sentiasa perlukan kasih sayang dari-NYA. Aku akan berdoa meminta petunjuk dari-NYA, membaca surah Yasiin, itu cara aku la..sebab aku ni memang lemah sangat dalaman, tengok je kuat macam gangster.. walaupon air mata aku mengalir aku tetap akan meneruskan pembacaan surah Yasiin, kadang2 masa tengah sembahnyang pon boleh menangis maungkin terlalu tertekan dengan masalah yang dihimpit. Selain tu, dengar dan ikut sekali bacaan zikir2 dan selawat2 qasidah ke.. bagi aku membaca al-Quran boleh memberikan ketenangan pada jiwa aku yang lemah ni.. alhamdulillah lepas baca mesti aku rase lebih kuat untuk menghadapi dugaan yang ALLAH bagi.. insyaALLAH..itu la sumber kekuatan aku selama aku hidup ni. Bagi aku mengadu pada ALLAH lebih baik berbanding mengadu pada manusia..tapi takde la time ade masalh je baru nak ingat ALLAH masa time senang pon aku baca al-Quran juga untuk tenangkan hati aku..bukan nak tunjuk baik, aku cer utk elakkan fitnah..

Aku ingat lagi mase dulu2 aku tak faham,kenpa kita kena mencintai ALLAH lebih dari diri sendiri dan orang len, bila dah dewasa baru aku faham..

Aku akui aku perlukan ALLAH dan mencintai ALLAH lebih dari segalanya..

terima kasih ya ALLAH ALHAMDULILLAH..terima kasih kerana sentiasa berada disamping hambamu yang sangat lemah ini..

Tuesday, September 10, 2013

i miss my Best friend


ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualikum,

seperti yang anda maklum kalau anda pernah baca post sebelum ni mengenai BFF aku dah kahwin and now i'm all alone.. she's now too busy with her marriage i guess.. cause everytime i'll try to text her either whatssapp or anything she maybe reply and some not reply at all.. now even worse she doesn't even have time to text and even see me.. but i bare with that.. she different now i guess.. i still remember our day as BFF once she said that eventhough she has married she will never forget me.. but i think that's not true.. i truely accept that people come and go in our life.. maybe for a better..





but live must go on, although i maybe not found substitute BFF like her.. i just miss the moment that we had like BFF conversation.. now i don't have friend to talk about personal things anymore.. almost anything either.. i know maybe i don't understand her cause she now a married person not like me single and nothing to commit right.. and maybe she doesn't have anything to talk about to me since i am not married right.. like she like to get pregnant and so on.. things that a married person like to talk or what so ever.. and i am not a part of it.. i mean...hmmm..its sad though.. you know what i mean right.. not that i wanna to get involved in her married life just i want my friend back just like before..

best friend who will comfort me,
best friend who will stay by me by my side,
best friend who will hear my story,
best friend who will ........ and lots more....

maybe i just miss her.....



Monday, August 19, 2013

Jodoh dan perkahwinan?? updated

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum,

aku tengok kan ramai kawan-kawan aku dah kahwin la, dah bertunang la.. aku ni hmm macam ni je la takde perubahan pun..still single gitu...bukan la aku tak suka single, aku suka cuma bile kita tengok kawan2 semua dah ade kita pun mesti terasa btol tak..tak banyak sedikit la kan..aku bukan la gila nak kahwin cepat ke ape just maybe rase lonely la kot..biase lah manusia normal kan.. ade la jugak maksu aku nak kenalkan aku dengan anak sedara belah husband die tapi aku hmm ntah la tak bersedia la bende2 ni.. that's why ALLAH tak temukan jodoh aku lagi kan..lagipon aku hmmm...hehehe.. takde ape la.. 

salah satu sebabnya ialah aku memang tak rasa nak kahwin lagi pon..ntah la..lonely tu memang la tapi entah la..nak kahwin kena banyak persediaan dari semua segi la kan.. lagi pon aku tahu aku ni takde la baik mane pon, dengan perangai tak semenggah (lohgat melaka kot).. perangai aku ni banyak sangat yang tak betolnya.. aku pon pelik macammane maksu aku boleh terfikir nak kenalkan aku dengan anak sedare die, die bukan tak tau perangai aku yang kurang penyabar ni..banyak la kekurangan diri aku ni..sampaikan aku rasa aku ni memang tak layak untuk sesiapa la.. adik aku cakap ntah2 laki tuh pon same tak semenggah jugak ke..ntah la..aku lebih suka dan fokus pada diri aku lagi..

updated : tambahan pula dengan diri sendiri yang tak terurus inikan pula nak mengurus orang lain..OMG..no way..tunggu la bila aku dah pergi travel , dan mungkin juga dah pergi umrah ke..berdoa di jabal rahmah ke..hehe..aku tahu itu mungkin ambil masa ntah2 umo dah 30 baru nak kahwin ke..takpe la itu semua kita serah pada takdir..lagi satu aku fikir boleh ke orang terima aku seadanya..dengan sakit aku ni lagi..dengan perangai aku ni lagi..aku ni dah la tak macam perempuan2 di luar sana..yela adik beradik semua laki..mesti la aku ni ganster ckit..hmm dan macam2 la aku fikir.. (ceh poyo je aku kang kalo de orang nak aku yang tak nak plak kan..hahahaha..biase la.. =P )

mungkin orang tengok dari luaran aku cam baik, tapi aku tahu dalaman aku ni banyak sangat la yang kurang..aku takkan nak cerita aib aku sendiri kat sini kan..cukup la aku cakap aku ni kurang kesabaran rasanya semua orang boleh faham kan..

aku cuma terase sedikit je la tengok orang dah jumpa jodoh masing2 aku still camni..tapi aku bersyukur alhamdulillah sebab ALLAH masih bagi aku masa untuk berubah menjadi lebih baik..supaya dapat jodoh yang lebih baik juga kan.. ALHAMDULILLAH ALLAH sayang aku.

Persolannya sekarang adakah aku mampu berubah menjadi lebih baik..hmm untuk ramadhan 2013 ade la perubahan aku lebih banyak fokus pada membuat solat sunat terawih dan mengaji...walaupon aku tak pergi surau sekalipon aku strictkan diri aku supaya membuat solat sunat terawih dirumah..walaupon kadang aku makan agak banyak masa berbuka sampai rase cam malas aku kadang lambat la buat solat sunat terawih dalam nak dekat pukul 10 atau sebelas baru aku buat..tu pon aku strictkan diri aku supaya buat..aku remind diri aku bahawa solat sunat terawih ni ade masa bulan ramadhan je takkan tak nak buat..alhamdulillah aku mampu harungi.. bab mengaji kalo ramadhan lepas2 kurang mengaji ramadhan kali ni aku nak lebihkan sedikit lagi mengaji..lepas solat subuh atau solat maghrib aku akan mengaji tak banyak sikit pon jadilah..kita kan nak kejar pahala di bulan ramadhan yang mulia..kalo tahun2 dulu lepas sahur je tido, akibatnya memang kelaut la solat subuh kan..so kali ni aku paksakan diri aku jangan tido lepas sahur sehinggalah aku dah solat subuh baru boleh..aku tahu tido lepas solat subuh tak bagus, tapi mata aku ni kadang boleh tahan, kadang tidak..aku kan manusia biase.. (pengakuan berani mati la aku siap tulis dalam blog)

Cuma perangai aku yang kurang penyabar ni still ade la..sukar untuk dikikis..i don't know...ntah2 makin teruk..hmmm..

Saturday, August 17, 2013

Selamat Hari Raya 2013 dan berbagai cerita lagi

ِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

assalammualaikum to all,

hye we meet again after a long break..aku dah lama tak update blog sebab tiada cerita yang ingin disampaikan, cewah :P nampak benau menipu an..an..takkan takde cerita langsung kan..ade la tapi simpankan aje dalam lubuk hati.

sekarang kan bulan syawal, jadi jika belum terlambat aku ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua umat islam di seluruh dunia.. 

aku sebenarnya tak tahu nak cerita ape kalo pasal raya macam biaselah raya kat Melaka kampungku yang tercinta..hehe..alhamdulillah tiap2 tahun raya kat Melaka..tahun ni kurang meriah sebab tak cukup ahli forum perdana..heheheh..maksud aku tak cukup ahli keluarga, keluarga paklong aku tak balik tidur kampung sebab sedara aku baru lepas beranak..lagi sowang lagi sedara aku kakyong pon bali petang raya, sebab die baru kahwin tahun ni so terpakse ikut balik raya belah husband die..huhu..tapi ape2 pon..alhamdulillah wan aku masih ade lagi jadi tradisi balik raya, buat rendang semua masih seperti biase alhamdulillah..cuma tahun ni dengan tahun lepas kot takde rendang itik, kalo tak memang setiap hari raya mesti ade..sebab semua dah veteran jadi dah tak larat yang muda semua tak berapa reti sangat termasuk aku..hehehe..payah kot masak rendang bape kilo tuh banyak kot..rendang ayam pastu dengan rendang daging lak.. mak ai.. nak tunggu kering lagi..waaaaaaaaaaaaaaaaa... aku bab tukang kacau2 rendang ok je..hehehehe.. itu je aku mampu selain dari mengupas bawang dan bende2 yang sepatutnya dikupas..huhu..

haa lupa pulak tahun ni raya ade cerita seram sebab mase kitaorang nak balik rumah masing2 time tu la nak bercerita ade nampak bende putih kat kampung.. tapi belum dapat cerita detail dari saksi yang lain2..dari belah aku baru ade 2 orang aku dan adik aku, tunggu cousin aku cerita pulak tambahan dengan uwah (makngah aku)..itu kita cerita lain kali la ye..

cerita pasal kucing aku pulak aritu ade la 3 ekor kucing betina aku beranak dekat2 je..kopiko 4 ekor anak die yang survive cuma sekor..(sepatutnya 2 ekor sekor hilang)..milo beranak 5 ekor..yang survive cuma 3 ekor wat mase ni la..sekor lagi fiddle anak die 5 jugak tapi yang survive 4 ekor kot buat mase ni la sebab aku tengok macam sakit je anak die tuh..hmm..(tapi ade hikmah jugak kurang cikit populasi kucing kat umah aku)..lupa pulak nak cerita haritu baru2 ni la..aku nak pergi klinik haiwan kerajaan kat cheras wah dengan bangganya aku pergi sowang2 macam tahu arah tujuan..rupa2nya ape yang aku bayangkan tempat tu tempat lain..dah sesat lak..aku patah balik, kesian kucing yang ikut aku iaitu fiddle dengan sekor anak kucing yang skrg dh arwah..selamat aku ingat balik kat mane tempat sebenar pastu aku ikut je ape yang ade dalam ingatan aku alhamdulillah sampai, malangnya klinik tu tutup lak..die tulis notis ape ntah pasal kuda dari holland..esok baru buka balik..pastu rabu aku nak bawak g klinik kat kajang lah untuk appoinment sahaja pulak..esok aku bawak lagi die cakap takde pulak ubat perancang untuk kucing..geram je aku..kalo nak kena telefon dulu..mak ai..hmmm lame2 aku give up.. tu la aritu mak aku dah cakap telefon la dlu tanye, aku cam malas bab2 telefon ni..nasib la badan..

itu je kot buat mase ni..ok la take care sayang2ku semua to all readers..hug and kissess..xoxo (poyo an)

Sunday, April 21, 2013

Social Anxiety Continue

this is the video of what social anxiety disorder is about



hope you all know and understand what they really feel...maybe aku takde la teruk cam orang tuh..but incase anda semua nak tahu lebih boleh tengok video nieh,.,

Tuesday, April 16, 2013

Social anxiety

assalammualaikum,

apa khabar semua sihat ke? alhamdulillah kalo sihat..i think now i know what my my problem is setelah mendengar salah seorang daripada youtuber..bercakap mengenai hidup dia. *(she an arabic maybe)  dia cakap masa dia kecik2 die ada social anxiety..aku pon macam haaa..ape tuh..lebih kurang macam aku ke..aku pon google..rupa-rupanya aku memang ade social anxiety..aku cuba buat ujian kat sini SAS.. 

aku jawab sampai habis..memang sah aku ni severe social phobia..gila teruk kan..aku dapat markah 85 severe kot..wow..patut la aku ni macam malu-malu je nak cakap kat public semua..tak kisah la masa presentation ke..die macam kadang-kadang aku ok..kadang tu malu gila.. aku rupa-rupanya ada masalah..patut la aku macam tak reti nak berkawan tak reti nak bersosial..patut la aku ni macam tak normal je. (berapa bnayak patut daaa).

aku rasa ni semua berlaku sebab childhood aku..daripada apa yang aku baca kat internet la kan..aku rase masa aku kecik2 dulu kan sedare-mare yang lagi tua dari aku suka pinggirkan aku..ejek-ejek aku semua.. salah satu contohnya kalo dieorg tengah main makeup2 ke..dieorg tutup pintu bilik, bila aku nak masuk dieorg tak bagi..dieorg time tuh kire darjah 5 kot aku cam tadika kot..aku tak ingat sangat..biase la yang besar cikit mane nak kawan dengan budak-budak kecik kan.. aku siap ade lagu tema untuk diri aku time tuh..lagunya sedih sikit la bunyi nya begini "dicela dibenci kasihanilah dia berilah die wang sebagai bekalan" maksud lagu tuh ialah die cam dah tak tahan dan rase nak lari..huhu.. macam sadis sangat je kan.. but somehow i still remember all those times.. maybe they even don't remember it..but i did..and lots more pains during my childhood but i am not quite remember..

ditambah pulak aku sekarang dah malas nak kawan dengan lelaki dah tak kisah la scandal ke teman tapi mesra ke kawan istimewa ke kawan biase ke (cewah). Sebab bagi aku dieorang semuanya penipu..yup based on my experience..dah tak rasa nak bersosial network bagai tak kisah la kat yahoo messenger ke We Chat ke whatsapp ke..aku buka jugak semua tuh..last-last macam..hmm tak payah la..buat apa nak nak kawan dengan lelaki, lelaki tu bukan nak kawan sangat pon dengan aku..aku tahu..bende social network ni semua untuk menghilangkan rasa bosan je..sekejap je kawan pon pastu dah..nampak sangat tak ikhlas nak kawan kan..kan..ke aku yang trauma dengan dieorang..haha..selamat aku tak anti lelaki..kalo tak hmmm

walaupon ade jugak time mase aku layan social network ni dulu-dulu aku ade jugak jumpe sorang dua yang baik dan kawan sampai sekarang..but tu dulu..sekarang yang ade kat chatting room yahoo messenger semuanya gila seks..benci aku..haa tu juga salah satu faktor aku malas nak berchat2 dengan lelaki dah..

aku rasa better kita kawan yang kita nampak depan mata yang kita memang kenal dia..lagi bagus daripada social-social network ni semua..tapi aku tetap camni je..huhu..patut la social anxiety aku dah bertambah worse..hadoi..kan sekarang aku study haa aku takde pon nak kawan sangat dengan budak2 laki dalam kelas pon..dulu time diploma better lagi la dari sekarang at least dieorang kenal aku, aku kenal dieorang kira cam baik la dengan semua..sekarang dah bertambah teruk aku nieh..haih..ape nak jadi..

memang betol la environment memainkan peranan penting untuk kehidupan seseorang..nah baca mengenai social anxiety kat WEBMD ni...dan satu lagi faktornya ilah ibubapa yang overprotective..aku rase mak ayah aku dulu maybe overprotective kot..contohnya situasi (bukan situasi aku, aku kasi contoh je) seperti kalo aku nak beli gula katakan..pastu aku segan..aku pon balik la balik kat mak cakap segan then mak aku pon tolong belikan..aku rase maybe sebab tu..kalo tak pon time aku kecik dulu mak aku yang selalu carikan kawan..patutnya biar aku cari kawan sendiri kot (situasi aku yang sebenar)..hmmm..

p/s: AKU CERITA BUKAN NAK TAGIH SIMPATI TETAPI APA YANG AKU RASA DAN PENGALAMAN HIDUP AKU..itu je (haa kan aku cakap aku ni ade social anxiety padahal takde orang baca lagi pon aku dah letak p/s awal2)

Tuesday, March 19, 2013

Muslim a Terrorist



I went to the mall, and a little girl called me a terrorist.
My name is Ela.  I am seventeen years old.  I am not Muslim, but my friend told me about her friend being discriminated against for wearing a hijab.  So I decided to see the discrimination firsthand to get a better understanding of what Muslim women go through.
My friend and I pinned scarves around our heads, and then we went to the mall.  Normally, vendors try to get us to buy things and ask us to sample a snack.  Clerks usually ask us if we need help, tell us about sales, and smile at us.  Not today.  People, including vendors, clerks, and other shoppers, wouldn’t look at us.  They didn’t talk to us.  They acted like we didn’t exist.  They didn’t want to be caught staring at us, so they didn’t look at all.
And then, in one store, a girl (who looked about four years old) asked her mom if my friend and I were terrorists.  She wasn’t trying to be mean or anything.  I don’t even think she could have grasped the idea of prejudice.  However, her mother’s response is one I can never forgive or forget.  The mother hushed her child, glared at me, and then took her daughter by the hand and led her out of the store. 
All that because I put a scarf on my head.  Just like that, a mother taught her little girl that being Muslim was evil.  It didn’t matter that I was a nice person.  All that mattered was that I looked different.  That little girl may grow up and teach her children the same thing.
This experiment gave me a huge wakeup call.  It lasted for only a few hours, so I can’t even begin to imagine how much prejudice Muslim girls go through every day.  It reminded me of something that many people know but rarely remember: the women in hijabs are people, just like all those women out there who aren’t Muslim.
People of Tumblr, please help me spread this message.  Treat Muslims, Jews, Christians, Buddhists, Hindus, Pagans, Taoists, etc., exactly the way you want to be treated, regardless of what they’re wearing or not wearing, no exceptions.  Reblog this.  Tell your friends.  I don’t know that the world will ever totally wipe out prejudice, but we can try, one blog at a time.  

source: imperfectwriting

......................................................................................................................

i hope after reading this story you would understand how they or we as muslim feel..are we as a human being want to be treated like that? open your mind and heart and think deeply..

Sunday, March 17, 2013

Sayu:Updated



 Assalammualaikum,

Hari ini 17/3 adik aku dah balik ipoh meneruskan pengajiannya kerana cuti semester pertangahnnya sudah berakhir. Sejak hari Sabtu lagi aku sudah rasa sedih dan sayu sebab aku rapat dengan dia je..(adooyai nak taip air mata dah mangalir) aku sedih sebab dah takde peneman dah lepas ni kat rumah..dah takde sape aku nak borak-borak kalo balik dari kelas..dah takde sape nak tolong aku sidai kain, bagi kucing makan..die tu boleh la jugak diharapkan..paling aku sedih aku rasa cam dah takde kawan dah kat rumah.

poyo gila kan mcam la dah takde adik beradik lain kan..tapi itulah hakikatnya sekarang aku sedih sebab dah takde teman dah..adik aku yang kecik tuh selalu ikut abang aku..ni pon aku sorang-sorang..adik aku yang kecik tu memang tak reti nak teman aku kat rumah die cakap 'nak wat pe dok umah bosan'. tak fikir ke dia ade sorang kakak yang akan ditinggalkan keseorangan dirumah..i know aku dah besar..tapi fikirkan la jugak pasal aku..at least aku tau ok adik aku sayang kat aku sampai die tak nak ikut sebab nak teman aku..

aku pon tak tau la kenapa aku sensitif kebelakangan ni rase sedih je..maybe sebab mak ayah aku takde kat rumah dieorang kan pergi umrah..ditambah pulak kepala otak aku stress dengan fianl year project aku..the main thing post ni ialah aku nak beritahu aku rase sedih sangat5 sebab dah takde dah kawan nak luahkan perasaan dalam seminggu ni..walaupun mak ayah aku akan balik umrah in sya ALLAH Jumaat ni..tapi aku still sedih..i don't know why..adakah aku stress sangat sampai asyik rase sedih maybe jugak..kerana air mata kadang dapat melegakan stress..atau adakah kerana bende lain..aku pon sendiri tak dapat nak kenal pasti..

kenapa dengan aku ni?? 
jangan sedih sangat wahai diri, 
berhentilah mengalir wahai air mataku..
berhentilah menaglir wahai air mataku...
berhentilah mengalir wahai air mataku...
berhentilah mengalir wahai air mataku...
tabahkan diri..

(p/s: aku dah tau nape aku sedih rupa-rupanya hormon aku tak stabil..wahhahah..biase la wanita..aku ni cam pelik lak bile~ sekali dalam sebulan tuh kan especially nak dekat2 dah~ mesti mood aku cam sedih terlebih contohnya seperti kejadian diatas dan satu lagi marah terlebih..huhu)

Sunday, March 10, 2013

Versi Novel: Jeritan Batinku

"VERSI NOVEL"


assalammualaikum semua,

Perasaan dan emosi aku amat terganggu, rasa dihatiku seperti mahu menjerit sekuat hati bagaikan menjerit di atas puncak gunung, tapi apakan daya aku masih berpijak di bumi yang nyata sama dengan paras laut rasanya..hmmm..aku dengar cerita lagi seminggu lagi kami akan "present" final year project kami..aku rasa kacau bilau tak tentu arah kerana banyak lagi yang belum disiapkan, termasuklah menghantar surat ke hospital-hospital dimana aku sepatutnya melakukan kajian..jika difikirkan semula kalau aku tidak kuat semangat mungkin aku boleh atau sudah menjadi gila.Ditambah pula dengan "midterm examination" lagi menambahkan tahap didih didalam otakku yang semakin serabut..

"Ya ALLAH,ya tuhanku, berikanlah kekuatan kepada hambamu yang sangat lemah dan kerdil ini, semoga FYP ku ini bersama dengan "midterm exam" akan berjalan lancar dan aku berharap aku mampu untuk "handle" semuanya..amin"

Jari jemariku ini pantas menaip apa sahaja yang terlintas di otakku ini,walaupun sebenarnya ia penuh dengan kegusaran dan kerisauan namun aku tetap gagahi jua rintangan hidup didunia sebagai hamba ALLAH. Kepada pembaca blog-blog ku serta teman -temanku , tolonglah doakan agar rakanmu ini boleh menempuh segala ujian didalam hidup meskipun senang atau susah.Aku rasa itu sahaja yang mampu aku taip kerana mindaku masih berputar ligat mencari-cari pintu dibalik kegelapan ini..

Sekian dari rakanmu yang agak serabut,
Hanntzah.

Saturday, March 9, 2013

5 Supplements You Should Be Cautious About



 1. Calcium
To support bone strength, stave off osteoporosis and keep your muscles and joints working well, it's important to get enough calcium in your diet. And that's where most of it should come from: your diet! Calcium is available in a slew of foods, including the usual suspects, milk, cheese and yogurt, and less obvious places, such as dark leafy greens, sardines, soybeans, broccoli, sesame seeds and almonds. Aim for 1,300 mg a day, and get at most 50 percent from multivitamins and calcium chews. A recent study found that getting too much calcium (more than 1,400 mg daily-especially if more than half comes from supplements) can increase the risk of death from cardiovascular disease and prostate cancer (and what goes for prostate cancer usually ends up being the same for breast cancer). And don't forget to move! Exercise, especially resistance work, is a key piece of the prescription for healthy bones.

2. Vitamin B
We're all tired and looking for a way to get more out of each day, so it's no wonder that energy drinks are practically spilling out of store refrigerators wherever you go. We know that most of them contain caffeine and a lot of them tout B vitamins-niacin (B3), pantothenic acid (B5), B6, biotin (B7), folate (B9) and B12-which help your body generate energy from your food. Well, just because the label screams Healthy vitamins!! doesn't make it a healthy beverage. Regularly downing energy drinks puts your at risk of going over your daily intake of B vitamins, which can cause nausea, hives, vomiting, mental dysfunction, nerve damage and liver issues not too far down the road. Skip the energy drinks and bulk up on better bets for B: peppers, cabbage, asparagus, spinach, clams, mushrooms, caffeinated water, tea and coffee. 

3. Vitamin C
Vitamin C does so much-it's the ultimate immune-booster and a total beauty nutrient. It helps prevent wrinkles, keeping skin firm and full, and it is great for your hair. It's not too hard to find, and because it's water soluble, vitamin C doesn't get stored in your fat cells and build up there. But that doesn't mean you can't overdo it. Too much C over time can cause kidney stones and some data suggest that more than 2,500 mg a day can increase your chances of osteoarthritis. We recommend 800 mg (unless you're taking statin drugs for high LDL cholesterol, in which case you should go even lower on C). You want to get your daily dose, but don't go C-razy.

4. Vitamin A
Like vitamin C, vitamin A is a powerful and important ingredient in many beauty foods, like milk, carrots, spinach, kale and cantaloupe. It's especially great for skin and eyes and you should strive for up to 2,500 IU per day. But stop there. An overabundance of A can cause headaches, nausea and vomiting. It also causes fat to be stored in the liver-and is especially problematic if it comes from pills instead of food. 

5. Iron
Another liver (and heart) taxer is iron. You want to get about 18 mg per day from dark leafy greens, beans, lentils, oysters, raisins and lean red meat. Iron is essential in the body because it helps your blood transport oxygen to where it's needed most-that includes your vital organs as well as your skin and scalp. Without enough of it, your immune function, energy levels and beauty suffer (think bruises, hair loss and dark circles). But if your iron stores get overloaded, it can cause seriously toxicity and liver damage. It's easy to get too much iron if you take a supplement, especially if you eat meat, so avoid any multivitamin that contains iron unless directed by your physician. 

- by Dr. Oz & Dr. Roizen source: shine.yahoo.com

Sunday, March 3, 2013

11 scariest ingredients in your food




i got it from yahoo.com..if you want to know more please go to their website..

  1. diet sodaAcesulfame Potassium (Acesulfame-K)

WHAT IT IS: A calorie-free artificial sweetener 200 times sweeter than sugar. It is often used with other artificial sweeteners to mask a bitter aftertaste.
FOUND IN:
More than 5,000 food products worldwide, including diet soft drinks and no-sugar-added ice cream.

WHAT YOU NEED TO KNOW:
Although the FDA has approved it for use in most foods, many health and industry insiders claim that the decision was based on flawed tests. Animal studies have linked the chemical to lung and breast tumors and thyroid problems.

artificial sweetener package2.Aspartame

WHAT IT IS: A near-zero-calorie artificial sweetener made by combining two amino acids with methanol. Most commonly used in diet soda, aspartame is 180 times sweeter than sugar.
FOUND IN:
More than 6,000 grocery items including diet sodas, yogurts, and the table-top sweeteners NutraSweet and Equal.

WHAT YOU NEED TO KNOW:
Over the past 30 years, the FDA has received thousands of consumer complaints due mostly to neurological symptoms such as headaches, dizziness, memory loss, and, in rare cases, epileptic seizures. Many studies have shown aspartame to be completely harmless, while others indicate that the additive might be responsible for a range of cancers.

Icing bowl3.Titanium Dioxide

WHAT IT IS: A component of the metallic element titanium commonly used in paints and sunscreens. The food industry adds it to hundreds of products to make overly processed items appear whiter.
FOUND IN:
Processed salad dressing, coffee creamers, and icing.
WHAT YOU NEED TO KNOW:
Titanium is a mined substance that's sometimes contaminated with toxic lead. Plus, most white dressings (like creamy ranch) aren’t great for you anyway. Both your health and your waistline will fare better if you go with an olive oil- or vinegar-based salad topper instead.  

soil4.Glyphosphate

WHAT IT IS: The active ingredient in the popular week killer Roundup. It’s used on corn and soy crops genetically engineered to withstand a heavy dousing of the chemical.
FOUND IN: Most nonorganic packaged foods containing corn- and soy-derived ingredients. Because it’s a systemic herbicide, it’s taken up by the plant—meaning you eat it.
WHAT YOU NEED TO KNOW:
Glyphosphate exposure is linked to obesity, learning disabilities, and infertility.
BONUS TIP:

cereal5.Butylated HydroxyAnisole (BHA)

WHAT IT IS: A petroleum-derived antioxidant used to preserve fats and oils.
FOUND IN:
Beer, crackers, cereals, butter, and foods with added fats.
WHAT YOU NEED TO KNOW:
Studies have shown BHA to cause cancer in the forestomachs of rats, mice, and hamsters. The Department of Health and Human Services classifies the preservative as "reasonably anticipated to be a human carcinogen."

frozen dinner6.Interesterified Fat

WHAT IT IS: A semi-soft fat created by chemically blending fully hydrogenated and non-hydrogenated oils. It was developed in response to the public demand for an alternative to trans fats.
FOUND IN:
Pastries, pies, margarine, frozen dinners, and canned soups.
WHAT YOU NEED TO KNOW:
Testing on these fats has not been extensive, but the early evidence doesn't look promising. A study by Malaysian researchers showed a 4-week diet of 12 percent interesterified fats increased the ratio of LDL to HDL cholesterol. Furthermore, this study showed an increase in blood glucose levels and a decrease in insulin response.

cupcake7.Red #3 (Erythrosine) and 8. Red #40 (Allura Red)

WHAT THEY ARE: Food dyes that are orange-red and cherry red, respectively. Red #40 is the most widely used food dye in America.
FOUND IN: 
Fruit cocktail, candy, chocolate cake, cereal, beverages, pastries, maraschino cherries, and fruit snacks.

WHAT YOU NEED TO KNOW:
The FDA has proposed a ban on Red #3 in the past, but so far the agency has been unsuccessful in implementing it. After the dye was inextricably linked to thyroid tumors in rat studies, the FDA managed to have the liquid form of the dye removed from external drugs and cosmetics.

cookies9.Yellow #5 (Tartrazine) and 10. Yellow #6 (Sunset Yellow)

WHAT THEY ARE: The second and third most common food colorings, respectively.
FOUND IN: Cereal, pudding, bread mix, beverages, chips, cookies, and condiments.
WHAT YOU NEED TO KNOW: Several studies have linked both dyes to learning and concentration disorders in children, and there are piles of animal studies demonstrating potential risks such as kidney and intestinal tumors. One study found that mice fed high doses of sunset yellow had trouble swimming straight and righting themselves in water. The FDA does not view these as serious risks to humans.

beaver11.Castoreum

WHAT IT IS: Beaver anal gland juice. Really. Beavers combine it with their urine to mark their territory.
FOUND IN:
Vanilla or raspberry flavoring in processed foods, labeled only as “natural flavoring.”
WHAT YOU NEED TO KNOW:
It’s beaver anal gland juice.

Saturday, March 2, 2013

As my mind fly away



as i was listening to a soft instrumental music,  my mind fly away...remembering all my sins..
what did i do on my past..how much good and bad that i have done..although sometimes,
i didn't mean to say like that to others, but what done its done right, there nothing we can change now..
although i really want to be good, i accidentally do it again.. maybe because i am a human..not an angel.. that's the phrase..

you want to see what i wrote when i was in form 1,its like this..

it is written on my diary

IF SOMEONE READ READ THIS BOOK HE/SHE WOULD GET A SIN BECAUSE DON'T ASK MY PERMISSION FIRST.- I'M A VERY SENSITIVE PERSON. ALTHOUGH I'M LOOK LIKE I'M NOT SENSITIVE BUT FOR A SMALL THINGS FOR YOU IT'S A PROBLEMS FOR ME..

and yeah i wrote it in english on my diary, because in my childhood i like english subject so much..although i'm not good in communicating..but't thats ok..

this part in my diary state " I'm not sociality" -in new school only not sure whether it is 2002 or 2003 (all my diary is written in english at that time)

when i at my school i feels different.
when i at my home i feels different.
when i at my school i am a different person.
when i at my home i am a different person.
when i am surrounded with my friends i am a different person.
when i am at my home i become a different person.
i don't like society and social because i don't know how to mix with society.
every time i try to mix with them i feels apart from them.
i am happy with my old friends (priamary school), family and relative but today
i am surrounded with new friends i don't like them except some of them.

another part of my diary "Am I an Alien?"

I am a human not a,
monster or alien but,
I'm always alone and,
I'm feels apart from them.

human have sex male or female,
i am female,
i am not a young girl or woman but i'm midst of them.

i'm not alone when i back home because 
my family make me feels welcome and happier than.....
although i have friends but i don't feels very happy with them.
i am happy when i'm surrounded with  my family and relative 

this "Am I an Alien?," is written when i was in hostel in my form 1.

the continue of Am I an Alien-2 i'm not sure whether i'm in form 1 or 2 or 3 or 4 (at this time i don't stay at hostel anymore) ..haha

I am a human
Human who has no power
to speek or to reject 
what people said.

I am human not a,
monster or beast or
whatever,but I am
alienated from my family

I am a human,
Human who cannot speak
about problem to 
my family member.

I am an Alien
I live far away from 
human.

Human who don't know 
to appreciate what I 
done and the results 
that I got.

An alien who always 
cries inside although
many people can't see
it.

although I am an Alien
but I have feelings too,
feeling that someone appreciate me,love me,
and for what I am.

An alien that always
having fun without
people know that 
I'm always cries in my 
heart.

Maybe it is true 
that a saying said
where there is a happy, 
there is a sad ending.

My life is just like that
Maybe someday someone 
will love me for what I am and 
not for what I did 
and the disguise that I did.
The End.

at the end of my diary state Am I too sensitive or I likes to cry??? Only god knows how much I feel..

i think whoever who read this post or who read my post which i have filter or delete before this maybe they understand..but for those who didn't read it don't worry you can understand it through this poem..
by Hanntzah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...